IZBORI U ITALIJI

Berlusconi ustuknuo s prve crte: 'Neću se kandidirati za premijera!'

 AP

RIM - Silvio Berlusconi (76) objavio je u srijedu izjavu da se neće kandidirati za premijera, ali se ne povlači iz politike.

„Ostajem uz bok mlađih koji moraju igrati i zabiti gol. Još imam dobre mišiće i ponešto glave, ali sada mi priliči davati savjete, ponuditi uspomene i suditi bez nametanja“, piše Berlusconi.

Svoj potez objašnjava ljubavlju prema Italiji, istom zbog koje je prije 18 godina „istrčao na teren“ – ostajući vjeran nogometno-navijačkom rječniku.

Protivnici kažu da je razlog to što se Berlusconiju stranka raspada, pavši na jedva 15 posto glasova u predizbornim anketama.

Od svih razloga, dob je najmanje uvjerljiva u Rimu, gdje premijer Mario Monti ima 69 godina, predsjednik Giorgio Napolitano 87, a papa Benedikt XVI 85.

Redoviti izborni rok Italiju očekuje u travnju 2013. – ako Montijeva vlada ne padne ovih dana, u sukobima oko Zakona stabilizacije (kojim se utvrđuje državni proračun za 2013), a protiv čijega su predloženog sadržaja sve stranke koje podržavaju Montija u Parlamentu kao neprincipijelna koalicija.

Tako će i kandidat desnice za premijera biti izabran na prethodnim izborima, koje je Berlusconi najavio za 16 prosinca.

Formalni glavni kandidat je Angelino Alfano, glavni tajnik Puka slobode, stranke relativne većine u Parlamentu, ali svoju kandidaturu već je najavila Daniela Santanché (poznata po pozdravljanju uzdignutom desnicom, a katkada i srednjim prstom), a pretpostavlja se da će takmac biti i Gianni Alemanno, rimski gradonačelnik i bivši neofašist.

Lijevi centar je svoje prethodne izbore raspisao 25. studenoga i 9. prosinca.

Kandidati su tajnik Demokratske stranke postkomunist Pier Luigi Bersani, njegov stranački drug postdemokršćanin Matteo Renzi, gradonačelnik Firenze, te komunist Nichi Vendola, tajnik Ljevice-ekologije-slobode i guverner Apulije.

Berlusconi u svojoj Izjavi otvara prostor i za ponovni mandat predsjedniku tehničke vlade Montiju, doživotnom senatoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:11