ITALIJA

Berlusconijeva većina se opet gloži i najavljuje krizu i izbore

 AFP

RIM - Talijanski ministar unutrašnjih poslova i prvak vladine Sjeverne lige Roberto Maroni uputio je u intervjuu milanskome Corriereu della Sera u nedjelju nedvosmislen ultimatum premijeru Silviju Berlusconiju: u sljedeća tri tjedna treba vidjeti je li vladina većina zaista kadra podržati akciju vlade. „Ako nije, bolje je prekinuti odmah“ i ići na izbore.

Samo tri dana poslije glasanja o povjerenju, Liga je tako odvalila zvučnu pljusku Berlusconiju. Nije, kaže, posrijedi nevjerica u Finija, nego je „pravi problem ako se bude moralo pregovarati o svemu, tražiti kompromise, paziti na ravnotežu – jer riskiramo stradati kao Prodijeva vlada, kojoj je prijetio pad pri svakom glasanju. Mora za nas i Talijane“, rezak je padanski prvak.

Berlusconi se tako našao i pod „prijateljskom vatrom“, baš dok ga rešetaju s raznih strana. Vatikanski Osservatore Romano i biskupski Avvenire osudili su ga zbog brutalne šale na račun predsjednice Demokratske stranke Rosy Bindi koju je završio bogohulnom psovkom. To je na mobitelu snimio netko od Berlusconijevih prijatelja – pa se snimak našao odmah na Internetu „Njegova je religioznost za jednokratnu upotrebu“, kaže demokršćanski vođa Pier Ferdinando Casini.

Na Internetu se našao još jedan „ukraden“ snimak na kojemu Berlusconi talijanske suce naziva „zloičinačkom organizacijom“ jer mu sude „ni za što“. Na to je žestoko reagirala Di Pietrova i Bersanijeva oporba.

Berlusconi je upravo tu krenuo u protunapad: na završnome mitingu stranačkog festivala vladajućeg Puka sloboda u Milanu Berlusconi je najavio skandalozan potez: formiranje parlamentarnoga istražnog povjerenstva protiv „pojedinih sudaca“, zapravo magistrata. Neke od njih je i nabrojio: od reda tužioce i suce koji su njemu sudili ili mu još sude.

Od tog povjerenstva neće biti ništa, poručuju iz redova pristaša Gianfranca Finija, koji je predsjednik Zastupničkog doma. I koji zna da bi takva akcija bila protuustavna, jer magistrate ne nadzire Parlament nego Vrhovno sudbeno vijeće, kojemu predsjeda predsjednik Republike.

Očito je, dakle, da kriza vladajuće većine nije prevladana spektakularnim glasanjem o povjerenju i da Italija veoma brzo može biti suočena s parlamentarnom krizom i izvanrednim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 13:18