PROJEKCIJE REZULTATA

Bernie Sanders pobjeđuje na demokratskim predizborima u Sjevernoj Dakoti

Bernie Sanders
 AFP

Senator Bernie Sanders pobjeđuje na demokratskim predizborima u Sjevernoj Dakoti, prema projekcijama objavljenima u srijedu o predizborima održanima dan ranije u šest država na kojima je dominirao Joe Biden.

Biden, bivši potpredsjednik Baracka Obame, dosad je pobijedio u četirima od šest zemalja koje biraju svoje favorite na "mali super utorak": Mississippi, Missouri, Idaho i napose Michigan. Ta savezna država, kolijevka automobilske industrije, na području Velikih jezera, neočekivano je birala Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2016. i jedna je od država ključnih za njegov reizbor.

Sjeverna Dakota daje samo 14 delegata koji će se raspodijeliti između kandidata razmjerno glasovima koje osvoje oni koji prijeđu prag od 15 posto.

Rezultati u državi Washingtonu, šestoj državi koja u utorak glasa, još se očekuju. U srijedu ujutro rezultat je bio previše izjednačen između Joea Bidena i Bernieja Sandersa da bi američki mediji objavljivali projekcije.

Joe Biden sada ima najviše izgleda da pobijedi na demokratskim predizborima i 3. studenog se sučeli s predsjednikom Donaldom Trumpom, kandidatom za drugi mandat.

Da bi neki kandidat dobio imenovanje za demokratskog kandidata na stranačkoj konvenciji koja se održava u srpnju mora osvojiti većinu, a to je ukupno 1.991 delegata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:42