PANDEMIJA U PRAGU

Beskućnici oboljeli od covida i oni koji moraju u karantenu borave u hotelu s četiri zvjezdice

‘Primamo oboljele s blagim simptomima, nismo zdravstvena ustanova, pa nemamo liječnika. Kad se pojavi težak slučaj, pozivamo bolnicu‘
beskućnici u hotelu King Charles u Pragu u Češkoj
 Michal Cizek/AFP/Profimedia

U hotelu s četiri zvjezdice King Charles u Pragu, bolničari u zaštitnoj opremi njeguju rane i dijele analgetike beskućnicima oboljelima od covida-19. Nekadašnje odredište međunarodnih putnika sad je otvorilo vrata beskućnicima grada oboljelima od koronavirusa i onima kojima moraju u karantenu.

To je jedan od tri hotela koji nude svoje usluge u češkoj prijestolnici, gdje turizam čeka neka bolja vremena dok pandemija ne posustaje. U podnožju povijesnog brda Vysehrad, hotel trenutačno ugošćuje 35 beskućnika.

"Vidjeli smo da ima bolesnih beskućnika koji nisu imali gdje otići u karantenu i izolaciju", izjavila je zamjenica direktora u Centru socijalne službe Praga koji vodi taj projekt uz financijsku potporu općine.

"Primamo oboljele s blagim simptomima covida-19 jer pružamo humanitarnu uslugu, nismo zdravstvena ustanova, pa ovdje nemamo liječnika. Kad se pojavi težak slučaj, pozivamo bolnicu", rekla je Ludmila Tomesova.

Češka, članica EU-a s 10,7 milijuna stanovnika, u prošla dva tjedna bila je prema svjetskim statističkim podacima vodeća po broju oboljelih od covida-19 po stanovniku i druga po broju umrlih, javlja agencija France presse na temelju službenih podataka.

Danas je prvi češki pacijent prebačen na liječenje izvan zemlje nakon što je Češka zatražila pomoć drugih zemlja jer su njezine bolnice prepune, javila je njemačka novinska agencija dpa. Riječ je o teško bolesnoj 68-godišnjoj ženi koja je u utorak prebačena u bolnicu u južnom poljskom gradu Raciborzu.

Trenutačno je u bolnicama oko 8500 ljudi na liječenju od covida. Od tog broja, oko 1789 je u teškom stanju ili na respiratoru, prenosi dpa. U sklopu vladinih mjera, češki hoteli, kao i restorani i većina dućana bili su zatvoreni većim dijelom prošle godine.

Češka je 2019. imala blizu 24.000 beskućnika, među kojima je 2600 djece, uglavnom u Pragu i industrijskoj regiji na sjeveroistoku zemlje, pokazuju službeni podaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2022 12:10