VELIKA BRITANIJA

Besparica u kraljevskoj kući: Elizabeta II. tražila novce za struju iz fonda za siromašne

Kraljica Elizabeta II. zatražila je pomoć iz državnog fonda za siromašne tvrdeći da ne nema novca za održavanje palača

LONDON - Britanska kraljica Elizabeta II. pokušala je dobiti sredstva iz državnog fonda za siromašne za grijanje svojih palača, no tadašnja laburistička vlada odbila je zahtjev bojeći se reakcija javnosti, objavili su britanski mediji.

Tajni memorandum

Otkriveno je, naime, da su se kraljičini pomoćnici 2004. ministrima požalili na “nepodnošljive troškove”, tvrdeći da su kraljičini računi za plin i struju porasli za 50 posto i iznose 1,2 milijuna eura godišnje. Tvrdili su i da kraljici nije dovoljna državna potpora od 15 milijuna funti za održavanje rezidencija.

Najnovija vijest o financijskom “koprcanju” britanske kraljice objavljena je nakon što se doznalo da je Elizabeta II. morala potpisati dokument kojim je vladi praktički dala pravo veta na svoje trošenje. U ranije neobjavljenom memorandumu navodi se da su ministri iz laburističke vlade imali pravo pobiti njene odluke o trošenju na kraljevske palače ako se s njima nisu slagali.

Godišnji troškovi

No, čini se da je isti dogovor na snazi i kad je riječ o većem dijelu ukupnog godišnjeg izdvajanja za kraljevsku obitelj koje iznosi 38,2 milijuna funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:20