BRZI TEST

Bez potvrde ne možete ući u zemlju: Španjolska od svih putnika iz inozemstva traži PCR test

Potvrdu o testu napravljenom unutar 72 sata prije dolaska moraju imati putnici koji slijeću na aerodrome ili uplovljavaju u morske luke
 Pau Barrena/AFP

Španjolska je u ponedjeljak počela tražiti od putnika iz inozemstva, uključujući i one iz Hrvatske, potvrdu o obavljenom PCR testu na koronavirus nastojeći tako zaustaviti širenje zaraze na svom teritoriju.

Potvrdu o testu, napravljenom unutar 72 sata prije dolaska, moraju imati putnici koji slijeću na aerodrome ili uplovljavaju u morske luke.

Ta je mjera uvedena za sve putnike, bez obzira na nacionalnost, koji dolaze iz 65 država označenih rizičnima. U njima je trenutno više od 150 inficiranih osoba na 100.000 stanovnika. Kako bi se odredilo dolazi li putnik iz "rizične zemlje" prati se karta Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Karta se aktualizira svakih 15 dana.

Prije ulaska u Španjolsku potrebno je ispuniti formular preko internetske aplikacije "Spain Travel Health", u kojem je od ponedjeljka i pitanje ima li putnik negativan PCR test na koronavirus napravljen u posljednja 72 sata.

Ministrica vanjskih poslova Arancha González Laya rekla je prije deset dana da će putnici moći biti kažnjeni novčanim iznosom do 6.000 eura otkrije li se da nemaju potvrdu.

Putnici pristigli bez potvrde o obavljenom testu na aerodromu će biti podvrgnuti brzom testiranju, o čijem rezultatu će ovisiti daljnji postupak.

Prije izlaska s aerodroma putnici prolaze i vrata gdje im se mjeri temperatura.

Šef španjolskog zdravstvenog stožera za borbu protiv koronavirusa Fernando Simón rekao je kako će utjecaj ove mjere biti mali jer ni ranije nije bilo zabilježeno puno slučajeva inficiranih putnika prilikom ulaska u Španjolsku. "No poneki slučaj infekcije bit će otkriven", rekao je.

Od srpnja je koronavirus otkriven kod 4.327 od ukupno 1,4 milijuna putnika koji su od tada ušli u Španjolsku.

Zrakoplovi koji slijeću na španjolske aerodrome uglavnom su poluprazni, a stranih turista gotovo da i nema.

Udruge hotelijera i zrakoplovnih kompanija tvrde kako će inzistiranje na obavljenom PCR testu dodatno smanjiti broj dolazaka u zemlju. "Ako te avionska karta na kraćem letu košta između 30 i 50 eura, a moraš platiti 100 eura za PCR test, vjerojatno ćeš odustati od putovanja", rekao je Javier Gándara, predsjednik udruge zrakoplovnih kompanija ALA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 14:08