NEW SHEPARD

Bezosova ispovijest nakon povratka s ruba svemira: ‘Zapanjio me prizor... Do koje mjere je Zemlja krhka‘

‘Zemlja je sitna, a mi koji na njoj živimo nanosimo joj štetu. Jedno je to priznati, a drugo vidjeti", rekao je američki milijarder
Sljeva nadesno: Oliver Daemen, Mark Bezos, Jeff Bezos i Wally Funk
 Joe Raedle/Getty Images/AFP

Američki milijarder Jeff Bezos rekao je da ga je "zapanjila ljepota i krhkost" Zemlje kada je u utorak gledao plavi planet iz svemira, iz svemirskog broda njegove kompanije Blue Origin.

"Svi koji su bili u svemiru rekli su da ih je to promijenilo i da ih je zapanjila ljepota i krhkost Zemlje i ja se potpuno slažem", izjavio je osnivač Amazona na konferenciji za novinare nakon leta na više od 100 kilometra visine.

Zemlja je "sitna i krhka, a mi koji na njoj živimo nanosimo joj štetu", rekao je Jeff Bezos. "Jedno je to priznati, a drugo vidjeti vlastitim očima do koje je mjere stvarno krhka".

image
Jeff Bezos i Wally Funk
Joe Raedle/Getty Images/AFP

Bilo je to prvo svemirsko putovanje s posadom Blue Origina i prvo s putnikom koji je platio put, što otvara novu etapu industrije svemirskog turizma.

Svemirski brod New Shepard, na čijem vrhu se nalazila kapsula s Jeffom Bezosom i tri putnika, poletjela je u utorak ujutro iz pustinje u Teksasu.

Uz najbogatijeg čovjeka na svijetu bili su njegov brat Mark, pionirka zrakoplovstva Wally Funk (82) i prvi putnik koji je platio put Blue Originu, Nizozemac Oliver Daemen (18). Wally Funk i on su postali najstariji, odnosno najmlađi astronauti u povijesti.

image
Jeff Bezos drži naočale koje su pripadale Ameliji Earhart
Joe Raedle/Getty Images/AFP

Kada se kapsula odvojila od potisnika, proveli su nekoliko minuta na visini od 107 km iznad međunarodno priznate granice između Zemljine atmosfere i svemira.

"Uživala sam u svakoj minuti, samo bih željela da je trajalo dulje", rekla je Wally Funk i dodala da "ne može dočekati povratak u svemir".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2022 16:46