BIRA GA PARLAMENT

Bezuspješan prvi krug estonskih predsjedničkih izbora: Jedini kandidat nije skupio dovoljno glasova

Karis, bivši znanstvenik i aktualni ravnatelj Estonskog nacionalnog muzeja, dobio je podršku 63 od 94 prisutna zastupnika
Estonski parlament nije izglasao predsjednika
 Raigo Pajula/AFP

Estonski parlament nije uspio u prvom krugu glasanja u ponedjeljak izabrati novog estonskog predsjednika, čija je uloga uglavnom ceremonijalna, na petogodišnji mandat na toj poziciji.

Estonski parlament Riigikogu održao je u ponedjeljak tajno glasanje, a jedini predsjednički kandidat Alar Karis nije uspio osvojiti potrebnu dvotrećinsku većinu da ga se izabere na tu poziciju.

Karis, bivši znanstvenik i aktualni ravnatelj Estonskog nacionalnog muzeja, dobio je podršku 63 od 94 prisutna zastupnika. Njih 16 bilo je suzdržano.

Prema estonskom ustavu, parlament ponovno mora glasati u utorak, a ako bude potrebno, ići će se u treći krug glasanja. Za svako glasanje mogu se predložiti novi kandidati.

Karisa je za predsjednika predložila vladajuća koalicija koju čini ekonomski liberalna Reformska stranka i lijevo orijentirana stranka Centar. Te dvije stranke vodeće su političke snage u Estoniji i imaju 59 od 101 mjesta u parlamentu.

Premijerka Kaja Kallas objavila je prije glasanja da će njezina Reformska stranka podržavati Karisa za kandidata čak i ako ne uspije prikupiti dvotrećinsku većinu u prvom krugu.

"Sutra je novi dan", rekao je Karis. Dodao je da je glasanje potvrdilo da uživa podršku koalicije, ali nije još uspio uvjeriti oporbu. No neće zvati zastupnike i tražiti njihovu podršku, rekao je Karis.

Ako nijedan kandidat ne osvoji potreban broj glasova nakon tri kruga glasanja, u roku mjesec dana sazvat će se posebni izborni kolegij u kojemu lokalni političari čine većinu.

Aktualna estonska predsjednica je Kersti Kaljulaid. Predsjednica (51) prema anketama uživa veliku podršku javnosti, a iako je i sama Kaljulaid pokazala interes da ostane na toj poziciji, trenutačno nema dovoljnu podršku parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:07