STRAHOVITA POŠAST

BIBLIJSKA NAJEZDA OSTAVLJA PUSTOŠ ZA SOBOM Milijuni insekata zamračili su nebo

 AFP PHOTO/RIJASOLO

ANTANANARIVO Treću godinu zaredom, nebo nad Madagaskarom zamračuju milijuni skakavaca. Najezda skakavaca biblijskih razmjera jede usjeve i uništava urode u ionako siromašnoj zemlji.

Crveni skakavci okupljaju se u jata kako bi se razmnožavali i hranili, a u ruralnim dijelovima otoka farmerima doslovno otimaju hranu iz usta. Porast temperature 'potjerao' je skakavce prema hladnijim obalnim predjelima otoka, pa su tako prošli tjedan stigli i u glavni grad Madagaskara – Antananarivo.

Skakavci su lani, također, poharali otok i procjenjuje se kako su odgovorni za manji prinos riže, osnovne namirnice na Madagaskaru. Potrebna je brza i odlučna reakcija kako bi se skakavcima stalo na kraj, inače će svake godine dolaziti u sve većem broju.

Ujedinjeni narodi financirali su zaprašivanje 2,5 milijuna hektara obradive zemlje na Madagaskaru 2013. godine, ali insekti su se opet vratili. Oblaci skakavaca znaju sadržavati do 80 milijuna jedinki, mogu se prostirati ne nekoliko stotina kvadratnih kilometara, a vidljivi su čak i na satelitskim snimkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:36