VAŽNA TEMA

Biden će o Iranu razgovarati s partnerima i saveznicima: ‘To će pitanje biti na dnevnom redu‘

Biden je ranije rekao da će se, ako Teheran nastavi striktno poštivati nuklearni sporazum, Washington također vratiti sporazumu
 -/Atomic Energy Organization of Iran/AFP

Sjedinjene Države će se zauzeti za produljenje i jačanje nuklearnog obuzdavanja Irana putem diplomacije, a to će pitanje biti na dnevnom redu u prvim razgovorima predsjednika Joea Bidena sa stranim partnerima i saveznicima, rekla je u srijedu glasnogovornica Bijele kuće.

Biden je ranije rekao da će se, ako Teheran nastavi striktno poštivati nuklearni sporazum s velikim silama iz 2015. - prema kojemu je Iran pristao ograničiti svoje nuklearne ambicije u zamjenu za popuštanje sankcija - Washington također vratiti sporazumu iz kojega je istupio Bidenov prethodnik Donald Trump.

"Predsjednik je jasno dao do znanja da vjeruje kako će kroz diplomatske napore, Sjedinjene Države nastojati produljiti i ojačati nuklearno obuzdavanje Irana i odgovoriti na druga pitanja koja izazivaju zabrinutost", rekla je glasnogovornica Jen Psaki.

"Očekujemo da će predsjednik uskoro voditi razgovore sa svojim stranim partnerima i saveznicima i može se očekivati da će ova tema biti dio razgovora", dodala je Psaki.

Trump je 2018. izašao iz nuklearnog sporazuma s Teheranom, a Iran je zauzvrat počeo kršiti neke od odredbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2021 19:18