AMERIČKI PREDSJEDNIK

Biden će u govoru na Općoj skupštini UN-a reći da ne vjeruje u "novi hladni rat"

Biden kojeg se proziva za geopolitičku krizu u Afganistanu te skandal s Francuskim podmornicama, održat će govor u utorak
Joe Biden
 Saul Loeb/AFP

Američki predsjednik Joe Biden, koji će u utorak održati govor u New Yorku na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, reći će da "ne vjeruje u novi hladni rat", rekao je u ponedjeljak visoki dužnosnik američke administracije.

Joe Biden "će sutra dati do znanja da ne vjeruje u pojam novog hladnog rata u svijetu podijeljenom na blokove", rekao je taj izvor u ozračju oštrog rivalstva između Washingtona i Pekinga.

Biden, koji je saveznike naljutio jednostranim vođenjem povlačenja iz Afganistana i koji je izazvao tešku diplomatsku krizu s Francuskom u vezi ugovora o kupovini podmornica, odlazi u New York održati govor o okupljanju, rekao je taj visoki dužnosnik.

Joe Biden želi dati do znanja međunarodnoj zajednici da je "zatvorio poglavlje rata i da radi na personaliziranoj, odlučnoj i učinkovitoj američkoj diplomaciji koju određuje suradnja sa saveznicima i partnerima Sjedinjenih Država u rješavanju problema koji se ne mogu riješiti vojnom silom".

U pogledu međunarodnog ugleda Sjedinjenih Država, on je rekao da je "situacija prilično pozitivna unatoč različitim perspektivama o Afganistanu i trenutačnim problemima s Francuskom".

Joe Biden želi prenijeti "želju bliske suradnje s Francuskom u indopacifičkom području i na međunarodnoj sceni".

"Vjerujem da se međusobno duboko poštuju", rekao je.

Francuska optužuje Sjedinjene Države da su sklopile, bez da ju obavijeste, novi savez preko kojeg će se Australija opskrbiti američkim podmornicama, što poništava ogromnu australsku narudžbu podmornica od Francuza od prije nekoliko godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. siječanj 2022 05:54