DIPLOMATSKI INCIDENT

Biden: ‘Čim sam saznao za balon znao sam što moram učiniti. To nije oslabilo naše odnose s Kinom‘

Ustvrdio je da su učinili pravu stvar i da to nije pitanje slabljenja ili jačanja već stvarnost.

Joe Biden

 Andrew Caballero-reynolds/Afp

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da odnosi između Washingtona i Pekinga nisu oslabljeni američkim rušenjem kineskog balona.

Govoreći novinarima ispred Bijele kuće, Biden je rekao da je odmah smatrao kako balon treba srušiti čim to bude prikladno.

Upitan slabi li incident odnose između Washingtona i Pekinga, Biden je odgovorio niječno, ustvrdivši da su Kini jasno dali do znanja što će učiniti.

"Oni razumiju našu poziciju, nećemo odustati", rekao je Biden. Ustvrdio je da su učinili pravu stvar i da to nije pitanje slabljenja ili jačanja već stvarnost.

image

Kineski balon

Peter Zay/Anadolu Agency Via Afp

Letjelica, za koju je Washington rekao da je špijunski balon, nekoliko je dana letjela iznad Sjeverne Amerike, zbog čega su SAD otkazale planirani posjet Pekingu državnog tajnika Antonyja Blinkena.

Washington je u subotu priopćio da je balon u blizini obale Južne Karoline oborio borbeni zrakoplov zbog "neprihvatljivog kršenja" američkog suvereniteta.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da je odluka Amerike oko obaranja balona "ozbiljno utjecala i naštetila" odnosima između dviju zemalja, tvrdeći da je letjelica skrenula sa smjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2023 08:14