U BIJELOJ KUĆI

Biden i Lula o demokratskim vrijednostima i borbi protiv deforestacije: ‘Važno je da stojimo zajedno‘

Američki predsjednik ugostio je novog brazilskog predsjednika te su prošli važne teme

Luiz Incio Lula da Silva i Joe Biden

 William Volcov/Brazil Photo Press Via Afp

Američki predsjednik Joe Biden u petak je u Bijeloj kući ugostio novog brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lulu da Silvu, a dvojac s prethodnicima koji su zanijekali njihove izborne pobjede založio se za „demokratske vrijednosti“ i borbu protiv „klimatske krize".

"Moramo se nastaviti zalagati za demokraciju i naše demokratske vrijednosti koje čine srž naše snage", rekao je Biden Luli prije sastanka, dodajući da su na "istoj stranici" oko "klimatske krize".

Lula je predsjednik Brazila ponovno postao 1. siječnja ove godine, a tjedan dana kasnije pobornici njegovog prethodnika, desničara Jaira Bolsonara, upali su u institucije vlasti u Braziliji, ponovivši time scenarij sličan upadu pristaša bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Kapitol 2021. godine.

Bolsonaro je odletio na Floridu dva dana prije isteka svog mandata, nakon što je, kao Trump kojeg cijeni, osporio rezultate izbora na kojima je tijesno izgubio od Lule.

Brazil je „četiri godine marginalizirao sam sebe" pod bivšim predsjednikom, rekao je Lula u Bijeloj kući, ne spominjući Bolsonara po imenu.

Njegov je svijet, nastavio je Lula, "počinjao i završavao lažnim vijestima ujutro, poslijepodne, po noći", što je Bidena navelo da se nasmije i doda da mu to „zvuči poznato".

Lula je rekao da se Brazil pokušava ponovno pozicionirati u svijetu i da obje zemlje nikada više ne bi trebale dopustiti napade na svoje institucije. Brazilski predsjednik također je rekao da bi dvoje čelnika mogli surađivati u borbi protiv nejednakosti i klimatskih promjena.

Nije se očekivalo da će se Biden i Lula usuglasiti oko rata u Ukrajini, s obzirom na neutralnost Brazila. Lula želi pregovore o miru uz sudjelovanje nekoliko neutralnih globalnih igrača.

Branio je svoju odluku da ne isporuči topničko streljivo njemačke proizvodnje Ukrajini.

"Da sam poslao streljivo, pridružio bih se ratu. Ne želim se pridružiti ratu. Želim mir", rekao je ranije CNN-u.

Lulin posjet Bijeloj kući uslijedio je nakon sastanka sa senatorom Berniejem Sandersom i demokratskim zastupnicima.

„S velikom radošću sam se vratio u Brazil nakon dugog razgovora s američkim predsjednikom o nekoliko zajedničkih problema Brazila i SAD-a. Važno je da stojimo zajedno, a SAD je uvjeren da je potrebno da svijet s više opreza brine za države s velikim šumama“, napisao je Lula na svom Twitter profilu.

Spas Amazonije

Brazilsko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je Lulin posjet Washingtonu bio usredotočen na zagovaranje demokracije, ljudskih prava i spasa okoliša.

Brazil nestrpljivo čeka da više zemalja počne doprinositi ‘fondu za Amazoniju“ koji su pokrenule Njemačka i Norveška radi potpore zaštiti prašume i projektima održivog razvoja.

Bidenova administracija razmatra mogućnost pridruživanja toj zakladi vrijednoj 1,3 milijarde dolara, potvrdila su Reutersu dvojica američkih izvora.

Doprinos SAD-a fondu kojim upravlja Brazil simbolizirao bi vraćanje ranijih veza između dviju zemalja nakon nedavnog razdoblja hladnih odnosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:09