UOČI SUSRETA G20

Biden i Macron opet razgovarali, ‘peglaju‘ odnose Pariza i Washingtona nakon krize s podmornicama

Dvojica čelnika su razgovarala o potrebnim naporima kako bi se ojačala obrana Europe
Emmanuel Macron i Joe Biden
 Dursun Aydemir/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Američki predsjednik Joe Biden i francuski Emmanuel Macron u petak su telefonski razgovarali kako bi izgladili nesuglasice nakon krize s podmornicama, a Bijela kuća je potvrdila posjet američke potpredsjednice Kamale Harris Parizu.

Dvojica čelnika su razgovarala o potrebnim naporima kako bi se ojačala obrana Europe, uz to da se zajamči komplementarnost s NATO-om, priopćila je američka vlada.

Razgovor Bidena i Macrona održan je uoči njihova susreta prigodom G20 u Rimu krajem listopada, nakon čega u slijedi posjet Parizu Kamale Harris 11. i 12. studenoga, kada će ju primiti predsjednik Macron.

Harris i Macron "će razgovarati o važnosti transatlantskih odnosa za mir i sigurnost u svijetu i inzistirat će na važnosti našeg partnerstva za planetarne izazove poput covida-19 i klimatske krize", precizirala je Bijela kuća.

Razgovor dvojice čelnika i posjet Kamale Harris trebali bi poboljšati odnose Pariza i Washingtona nakon krize izazvane objavom novog saveza između Sjedinjenih Država, Australije i Velike Britanije.

To partnerstvo nazvano AUKUS izazvalo je bijes Francuske jer je njime propao mega ugovor o australskoj kupovini francuskih podmornica.

To je najozbiljnija diplomatska kriza između povijesnih saveznika nakon francuskog "ne" ratu u Iraku 2003. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2023 04:20