RASKOL MEĐU SAVEZNICIMA

Biden i Macron uskoro će razgovarati telefonom: ‘Primili smo poziv iz Bijele kuće...‘

Australski premijer izjavio je da razumije razočaranje Francuske zbog toga što je Canberra otkazala ugovor o kupnji francuskih podmornica
Emmanuel Macron i Joe Biden
 Dursun Aydemir/AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i američki Joe Biden razgovarat će idućih dana telefonski o neuspjelu poslu s podmornicama, objavili su francuski dužnosnici nakon iznenadnog raskola između Francuske s jedne te SAD-a, Britanije i Australije na drugoj strani.

Australski premijer Scott Morrison izjavio je u nedjelju da razumije razočaranje Francuske zbog toga što je Canberra otkazala ugovor o kupnji francuskih podmornica u korist saveza sa SAD-om i Britanijom, ali je istaknuo da Australija treba zaštititi svoje interese.

"Predsjednik Biden zatražio je razgovor s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i on će se realizirati u predstojećih nekoliko dana", rekao je glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal u nedjelju.

Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD objavile su u srijedu formiranje trilateralnog sigurnosnog saveza AUKUS radi jačanja obrambene suradnje na Indopacifiku što predviđa flotu nuklearnih podmornica koje će Australija izgraditi uz pomoć SAD-a.

Canberra je zbog te odluke odustala od 40 milijardi dolara vrijednog dogovora s francuskom tvrtkom koja je trebala izgraditi flotu podmornica, na što je Pariz žestoko reagirao i povukao svoje veleposlanike iz SAD-a i Australije.

"Želimo objašnjenja o nečemu što izgleda poput izigranog povjerenja" te želimo znati "na koji način kane izaći iz ovog ugovora", rekao je Attal za tv kanal BFMTV.

Nova britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss, koja je preuzela dužnost usred velikog diplomatskog spora i nakon rekonstrukcije vlade, branila je novi savez u nedjeljnom izdanju Telegrapha.

"Slobode se moraju braniti. Mi gradimo snažne sigurnosne veze u cijelome svijetu", napisala je Truss .

"Osim nuklearnih pomornica, vojno korištenje umjetne inteligencije treba proširiti s Australijom i Sjedinjenim Državama", dodala je.

No Francuska novi savez ne gleda samo u svjetlu gubitka ugovora vrijednog više milijarda dolara, već i kao teret za NATO i izazov za EU.

"Morate dovesti u pitanje i snagu savezništva sa Sjedinjenim Državama", rekao je u subotu navečer za tv kanal France 2 francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

"U pravom savezu ljudi međusobno razgovaraju i poštuju se, no ovdje to nije slučaj", rekao je Le Drian koji je upozorio da postoji "ozbiljna kriza" između dviju država, ali i Australije te rekao da u savezu nema mjesta "dvoličnosti, prijeziru, laži".

Stručnjaci smatraju da će Australiji trebati 10 do 20 godina za izgradnju podmornica jer zemlja nema odgovarajuću infrastrukturu za nuklearnu tehnologiju, kao ni nuklearne stručnjake.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 20:49