VIRTUALNI SASTANAK

Biden i Modi imali "iskren" razgovor o Ukrajini, ali ništa od približavanja stavova

Američki predsjednik i indijski premijer su razgovarali oko sat vremena "srdačno" i "iskreno"

Joe Biden

 Mandel Ngan/AFP

Joe Biden i Narendra Modi održali su u ponedjeljak "iskren" virtualni razgovor, ali nisu približili stajališta o ratu u Ukrajini, što je tema koja narušava odnose Indije i Sjedinjenih Država.

Visoka dužnosnica Bijele kuće rekla je novinarima da su američki predsjednik i indijski premijer razgovarali oko sat vremena "srdačno" i "iskreno" - potonju je riječ upotrijebila više puta, što u diplomatskom jeziku označava stanovitu napetost.

"Predsjednik je jasno rekao da misli kako u interesu Indije nije ubrzavanje i povećanje uvoza ruskih energenata" koji zasad čine manji dio njezina uvoza, "i drugih sirovina", rekla je poslije njegova glasnogovornica Jen Psaki, ustvrdivši da je Washington čak spreman "pomoći" Indijcima u njihovoj "diverzifikaciji".

Amerikanci sumnjaju zapravo da Indija pomaže Rusiji tako što nadoknađuje neke sankcije povezane s invazijom na Ukrajinu, poput obustave i smanjenja uvoza ruskog plina, nafte i ugljena, koje su uvele zapadne zemlje.

Zbog čvrstih veza naslijeđenih iz vremena Hladnog rata, vlada Narendre Modija smatra Moskvu "nosivim stupom" svoje vanjske politike zbog svog "strateškog partnerstva" u nacionalnoj sigurnosti.

Rusija je glavni dobavljač oružja Indiji, ali New Delhi uz naftu uvozi rusko gnojivo i sirove dijamante. Indija izvozi na rusko tržište farmaceutske proizvode, čaj i kavu.

Tijekom virtualnog razgovora indijski premijer je kratko rekao da situacija u Ukrajini "veoma zabrinjava", opetujući potporu rusko-ukrajinskim pregovorima na koje Washington gleda sa sumnjom.

Američka strana nastoji uvjeriti Indiju da će ju potpora Rusiji na kraju oslabiti u odnosu na Kinu, koje afirmacija na azijsko-pacifičkom području zabrinjava i Washington i New Delhi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:30