ZATEGNUT ODNOS

Biden i Netanyahu čuli se po prvi put u gotovo mjesec dana, pričali su više od pola sata, evo o čemu

Bidenov razgovor s Netanyahuom uslijedio je nakon izvještaja o ‘intenzivnoj vatri iz izraelskih bespilotnih letjelica po bolnici‘

Joe Biden

 Eros Hoagland/Getty Images Via Afp

Američki predsjednik Joe Biden telefonski je u petak razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o razvoju situacije u Izraelu i u Gazi, izvijestila je Bijela kuća, dok izraelska vojska nastavlja vojnu operaciju u južnom dijelu Pojasa Gaze.

Bidenov razgovor s Netanyahuom uslijedio je nakon što su dužnosnici Crvenog polumjeseca izvijestili o "intenzivnoj vatri iz izraelskih bespilotnih letjelica po građanima u bolnici Al-Amal" u Kan Junisu, glavnom gradu u južnom dijelu Gaze.

Izrael je ovaj tjedan pokrenuo veliku akciju na Kan Junis kako bi zauzeo grad za koji kaže da je sada primarna baza boraca Hamasa koji su napali izraelske gradove 7. listopada, ubivši 1200 ljudi i potaknuvši rat koji je opustošio Pojas Gaze.

Ministarstvo zdravstva Gaze priopćilo je da su 142 Palestinca ubijena, a 278 ozlijeđeno u Gazi u posljednja 24 sata, čime se broj mrtvih od više od tri mjeseca rata povećao na 24.762.

Joe Biden "i dalje vjeruje u perspektivu i mogućnost" palestinske države, ali "priznaje da će trebati puno rada da se to postigne", rekao je u petak glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

Po riječima glasnogovornika za nacionalnu sigurnost, američki je predsjednik o svom stavu razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom oko “30 do 40 minuta” u petak.

Bio je to prvi razgovor dvojice čelnika, čiji je odnos prilično zategnut, od 23. prosinca.

Američki predsjednik govorio je među ostalim o "naporima da se oslobode taoci" koji se još uvijek drže u Pojasu Gaze i o "odgovornosti Izraela" da zaštiti civile na tom području.

Benjamin Netanyahu u četvrtak je odbio zahtjev koji Biden ponavlja o budućoj koegzistenciji Izraela i palestinske države.

"Izrael mora imati sigurnosnu kontrolu nad cijelim teritorijem zapadno od rijeke Jordan. To je nužan uvjet, koji je u suprotnosti s idejom (palestinskog) suvereniteta", rekao je premijer, dodajući da je to izravno rekao Amerikancima.

Njegovo stajalište nije novo, ali ove su primjedbe još jednom istaknule razlike između Sjedinjenih Država i njihovog saveznika.

Američki mediji pišu da je zadnji razgovor dvojice čelnika vođen 23. prosinca i da je bio buran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:35