DEBATA

BIDEN I SANDERS KRITIZIRALI TRUMPOV ODGOVOR NA KORONAVIRUS 'Podriva mišljenja liječnika i znanstvenika koji pokušavaju pomoći američkim ljudima'

Joe Biden i Bernie Sanders tijekom debate 15. ožujka
 Mandel NGAN / AFP

Joe Biden i Bernie Sanders oštro su kritizirali predsjednika Donalda Trumpa za loše upravljanje krizom izazvanom koronavirusom tijekom nedjeljne demokratske debate te su ponudili svoje vizije upravljanja krizom koja je živote Amerikanaca okrenula naglavačke.

U prvoj jedan-na-jedan debati dva demokratska kandidata od kojih će se jedan na izborima u studenom boriti s Trumpom, sukobili su se po pitanju ispravnog odgovora na pandemiju i ostale ključne probleme, s time da je centrist Biden rekao da bi se fokusirao na rezultate, a progresivni Sanders se zalagao za veće, fundamentalne promjene.

Biden, koji je zauzeo prvo mjesto u demokratskoj utrci nakon serije pobjeda u posljednja dva tjedna, prvi puta je obznanio da će odabrati ženu kao potpredsjednicu ako osvoji demokratsku nominaciju za američke predsjedničke izbore.

„Ako budem izabran za predsjednika, moja vlada, moja administracija, izgledat će poput zemlje, te se obvezujem zaposliti i odabrati ženu za potpredsjednicu“, rekao je Biden, nakon čega je Sanders dodao da će „po svoj prilici“ i on odabrati ženu.

Debata se održala dva dana prije predizbora u utorak u velikim saveznim državama poput Ohija, Illinoisa, Floride i Arizone, gdje bi Bidenu još jedan niz pobjeda donio neupitnu prednost u delegatima pred Sandersom.

Četiri države rekle su da će predizbori ići svojim tijekom unatoč virusu koji se rapidno širi i zbog kojeg su zatvorene škole, restorani i otkazana velika okupljanja diljem zemlje. Georgia i Louisiana, koje sljedeće organiziraju predizbore, odgodile su ih na nekoliko tjedana.

Nakon debate, Sanders je propitkivao mudrost održavanja predizbora nakon što je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u nedjelju preporučio da se odgode ili otkažu za osam tjedana događaji na kojima se okuplja više od 50 ljudi.

„Nadam se da će guverneri slušati stručnjake za javno zdravlje“, rekao je Sanders u intervjuu za CNN.

„Mislim na starije ljude koji stoje na svojim mjestima i registriraju glasače, rade sve te stvari. Ima li to puno smisla? Nisam siguran da ima.“

Američke vlasti zabilježile su blizu 3000 slučajeva zaraze i 65 umrlih. Globalno, više je od 162 000 inficiranih i umrlo je više od 6000.

U debati koja je zasjenjena rastućom globalnom krizom, oba kandidata optužila su Trumpa da je pridonio porastu zabrinutosti zato što je tjednima pokušavao umanjiti prijetnju prije nego što je u petak proglasio nacionalnu krizu.

„Prva stvar koju moramo učiniti, bilo da postanem predsjednik ili ne, je odmah ušutkati ovog predsjednika“, rekao je Sanders.

„Podriva mišljenja liječnika i znanstvenika koji pokušavaju pomoći američkim ljudima.“

Kandidati su se oštro sukobili po pitanju kako bi se nosili s krizom kao predsjednici te oko problematike klimatskih promjena i zdravstvenog sustava, umanjivši mogućnost da debata bude prvi korak stranke prema jedinstvu uoči izbora 3. studenog protiv Trumpa.

„Ljudi traže rezultate, a ne revoluciju“, rekao je Biden pokušavajući potkopati Sandersova obećanja da će predvoditi političku revoluciju kako bi pomeo njegovu antikorporativnu ekonomsku agendu.

„Imamo probleme koje moramo riješiti odmah. Što će revolucija učiniti, onemogućavati sve u međuvremenu?“

Sanders, socijalist iz redova demokrata porijeklom iz Vermonta, rekao je da Bidenove ideje nisu dovoljno ambiciozne te je ponudio svoju dugogodišnju podršku sveobuhvatnim ekonomskim i društvenim reformama.

U posljednja dva dana, Bidenova kampanja pokušala je pridobiti progresivne pristaše Sandersa i liberalne senatorice Elizabeth Warren iz Massachusettsa, koja je izišla iz utrke za Bijelu kuću ranije ovaj mjesec, no nije podržala nikoga.

Biden je obećao poduprijeti Sandersov plan da obitelji koje zarađuju godišnje manje od 125.000 dolara oslobodi od plaćanja školarina za javna sveučilišta.

„Drago mi je da se i Joe slaže s tim prijedlogom. No liderstvo je ići s idejom i kad nije popularna, i kad vas zbog toga kritiziraju“, rekao je Sanders.

Poput rata

Debata, koja se izvorno trebala održati u Phoenixu, održala se u studiju u Washingtonu bez publike, korak koji je poduzet kako bi se smanjila izloženost virusu – znak da je i redovni tijek kampanje izmijenjen globalnom pandemijom.

Kad su dva kandidata zauzela pozornicu, nasmiješili su se i pozdravili laktovima – poslušavši savjet zdravstvenih stručnjaka o izbjegavanju rukovanja.

Biden se prisjetio svoga iskustva kad se kao potpredsjednik u administraciji Baracka Obame 2014. godine nosio s izbijanjem zaraze ebole.

Njegov plan protiv koronavirusa uključivao bi besplatno i široko dostupno testiranje, uspostavljanje mobilnih zdravstvenih lokacija i „drive through“ objekata u svakoj saveznoj državi te bi dao više pomoći malim poduzetnicima koji će biti pogođeni usporavanjem ekonomije.

Rekao je da je spreman pozvati vojsku u pomoć lokalnim vlastima za izgradnju bolnica i ostale nužne korake.

„Ovo je poput rata, a u ratu činiš sve što je potrebno kako bi zbrinuo svoje ljude“, rekao je Biden.

Sanders je također izrazio svoje neslaganje s Trumpovim pristupom koronavirusu, no brzo je naglasio da je kriza pokazala potrebu za restrukturiranjem zdravstvenog sustava, poput njegova prijedloga o zdravstvenoj zaštiti za sve koji bi stvorio sustav pod vladinom kontrolom, umjesto onog kojim vladaju privatna osiguranja.

„Budimo iskreni i pokušajmo shvatiti da pandemija koronavirusa raskrinkava nevjerojatnu slabost i disfunkcionalnost našeg trenutnog zdravstvenog sustava“, rekao je.

Biden se protivio planu o zdravstvenoj zaštiti za sve rekavši da je preskup i da je on skloniji uspostavi povoljnije zdravstvene skrbi, poznatoj pod nazivom Obamacare.

Biden, 77, i Sanders, 78, bili su primorani otkazati svoje javne nastupe i skrenuti s putanje svoje kampanje tijekom epidemije. Rekli su da izbjegavaju gužve, peru ruke i da kampanju odrađuju od kuće.

Unatoč dugačkom i žestokom dijalogu obojica su obećala da će podržati onoga koji od njih osvoji nominaciju.

„Ako Bernie bude kandidat, ne samo da ću ga podržati, nego ću i odrađivati kampanju za njega… Dubinski se ne slažemo s predsjednikom po pitanju svega“, rekao je Biden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:19