RASTE ZABRINUTOST

Biden i Saudijci pozivaju Izrael na suzdržanost, Hamas kaže da je preko noći u Gazi ubijeno 247 ljudi

Hamasovi borci ispalili su rakete na izraelski grad Tel Aviv kao odgovor na ono što nazivaju ‘cionističkim masakrima nad civilima‘

Joe Biden

 Sean Rayford/Getty Images Via AFP

Čvrsti saveznici Izraela, SAD te Saudijska Arabija, apelirali su u ponedjeljak na Izrael da ublaži svoj napad na Gazu nakon što je najveći broj Palestinaca poginuo u jednom danu od početka rata.

Američki predsjednik Joe Biden je, suočen s prosvjednicima koji su uzvikivali "Odmah prekid vatre", dok je bio u posjetu crkvi u Charlestonu u Južnoj Karolini, rekao da "tiho" radi s izraelskom vladom kako bi izraelska vojska smanjila svoje napade i "značajno izašla iz Gaze".

Izraelske snage u ponedjeljak su bombardirale istočni dio južnog grada Kan Junisa i središnji dio Pojasa Gaze, rekli su stanovnici.

Zdravstveni dužnosnici Gaze kojom upravlja Hamas kažu da je 247 ljudi ubijeno tijekom noći. Hamasovo vojno krilo priopćilo je da su njegovi borci ispalili rakete na izraelski grad Tel Aviv kao odgovor na ono što nazivaju "cionističkim masakrima nad civilima".

Američki državni tajnik Antony Blinken posjetio je regiju u nastojanju da spriječi pretvaranje rata Izraela i Hamasa u regionalni sukob. Blinken bi trebao stići u Izrael nakon jednodnevnog sastanka s čelnicima arapskih zaljevskih zemalja.

Blinken je u ponedjeljak razgovarao s dužnosnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije kako bi pokušao iznaći izlaz iz najkrvavijeg poglavlja ikad u desetljećima dugom izraelsko-palestinskom sukobu.

To je njegova četvrta misija u regiji od smrtonosnih napada Hamasovih militanata 7. listopada na Izrael na koje je Izrael odgovorio pokretanjem kopnene ofenzivu u Gazi.

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije, Muhamed bin Salman, naglasio je važnost zaustavljanja neprijateljstava u Gazi i iznalaženja puta prema miru, objavila je saudijska državna novinska agencija SPA.

SPA navodi da je prijestolonasljednik, koji je prije izbijanja rata predvodio približavanje svoje zemlje i Izraela, naglasio potrebu obnove stabilnosti i osiguranja legitimnih prava palestinskom narodu.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku, Josep Borrell, pridružio se Blinkenu u Saudijskoj Arabiji, što je znak međunarodne zabrinutosti, ocjenjuje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:33