BITKA ZA SVAKI GLAS

Biden i Trump vode utrku za šest ključnih država, evo kako trenutno stoje u njima

Joe Biden trenutačno ima 238 elektorska glasa, a Donald Trump 214. Za ulazak u Bijelu kuću potrebno ih je 270
Joe Biden i Donald Trumpo

Ishod američkih predsjedničkih izbora sveo se na šest saveznih država, gdje se u srijedu još broje glasovi a utrka je suviše izjednačena da bi se mogao proglasiti pobjednik.

Evo kakvo je stanje u svakoj od njih:

Joe Biden trenutačno ima 238 elektorska glasa, a Donald Trump 214. Za ulazak u Bijelu kuću potrebno ih je 270.

Michigan

Ova država daje 16 elektora u izborni kolegij. U toj industrijskoj državi na sjeveru u kojoj je Donald Trump 2016. za dlaku pobijedio demokratkinju Hillary Clinton obrađeno je 96 biračkih mjesta.

Joe Biden je u zadnjoj procjeni ondje imao neznatnu prednost ispred Trumpa (49,7 posto prema 48,8 posto).

Američka glasila pišu da bi glasovi koje još treba prebrojati, osobito oni poslani poštom, mogli ići na ruku demokratskom kandidatu. Konačan rezultat mogao bi biti poznat u srijedu.

Wisconsin

Ova savezna država ima 10 elektora, a AP i CNN su je već proglasili za Bidena.

U toj, još jednoj državi na sjeveru, uglavnom poljodjelskoj, gdje je Donald Trump prije četiri godine pobijedio s veoma malom razlikom, obrađeno je 95 posto biračkih mjesta, a Biden s 49,6 posto glasova vodi ispred Trumpa koji ima 49 posto glasova. U brojevima riječ je o razlici od oko 20.000 glasova.

Konačan rezultat očekuje se u srijedu, nakon trostruke provjere.

Nevada

Ova savezna država na zapadu SAD-a ima 6 elektora. U toj pustinjskoj zemlji, gdje je Hillary Clinton pobijedila 2016. obrađeno je 67 posto biračkih mjesta.

Zasad ondje vodi Joe Biden (49,2 posto), a Donald Trump dobiva 48,6 posto.

Mjesne izborne vlasti su u srijedu ujutro izvijestile da je prebrojavanje obustavljeno i neće se nastaviti prije četvrtka.

Osvajanjem elektora u Michiganu, Wisconsinu i Nevadi (16+10+6) Joe Biden bi dobio 32 elektorska glasa koliko mu nedostaje da dosegne "čaroban broj" 270.

Georgia

Ova savezna država ima 16 elektora. U toj državi na jugoistoku koja tradicionalno glasuje za republikanskog kandidata obrađeno je 95 posto biračkih mjesta.

Donald Trump ondje trenutačno ima laganu prednost (50,2 posto) ispred Joea Bidena (48,5 posto), ali razlika bi se mogla smanjiti, predviđaju američki mediji.

Konačan rezultat očekuje se tijekom dana.

Sjeverna Karolina

Ova savezna država ima 15 elektora. U toj, još jednoj državi na jugoistoku koja također tradicionalno bira republikance obrađeno je 94 posto biračkih mjesta.

I u njoj zasad vodi Donald Trump (50,1 posto) ispred Joea Bidena (48,7 posto), ali dopisni listići poslani najkasnije na sam dan izbora primaju se sve do 12. studenoga.

Pennsylvania

Ova država ima 20 elektora. U toj industrijskoj državi u "Pojasu hrđe" na sjeveroistoku, gdje su oba kandidata vodila oštru kampanju obrađeno je 64 posto biračkih mjesta.

Donald Trump trenutno ondje ima lijepu prednost (53,4 posto prema 45,4 posto za Joea Bidena), ali američki mediji pišu da će velik broj dopisnih glasova mahom biti za demokratskog kandidata rođenog u Pennsylvaniji.

Mjesne vlasti objavile su da će se konačan rezultat znati do petka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:55