SAD I KINA

Biden i Xi Jinping na virtualnom sastanku u ponedjeljak? Tema za razgovor dvojice čelnika je pregršt

I SAD i Kina žele izbjeći sukobe i usredotočiti se na "pozitivnu konkurenciju", a istovremeno se zalažu za suradnju

Joe Biden i Xi Jinping

 Anthony Wallace/AFP

Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden i kineski čelnik Xi Jinping održati virtualni sastanak u ponedjeljak, na kojem bi raspravljali o napetostima oko trgovine, ljudskih prava i vojnih aktivnosti, tvrdi Reuters.

Washington i Peking raspravljat će i o pitanjima od nastanka pandemije covid-19 do rastućeg kineskog nuklearnog arsenala. Američki dužnosnici vjeruju da je izravan kontakt s Xijem najbolji način da se spriječi da se odnos između dva najveća svjetska gospodarstva ne pretvori u sukob.

Peking također želi izbjeći sukobe i usredotočiti se na "pozitivnu konkurenciju", a istovremeno se zalaže za suradnju u pitanjima poput klimatske krize i okončanja pandemije koronavirusa, rekao je neimenovani kineski dužnosnik.

Okvirni sporazum o jačanju suradnje u borbi protiv klimatskih promjena, koji su predstavile dvije najveće svjetske ekonomije na klimatskoj konferenciji UN-a u Škotskoj, poslao je "prilično pozitivan signal" za nadolazeći summit.

Xi će vjerojatno pozvati predsjednika SAD-a da prisustvuje Zimskim olimpijskim igrama 2022. u Pekingu, izvijestio je u četvrtak CNBC, pozivajući se na kineske izvore.

Biden i Xi posljednji su put razgovarali 9. rujna, u 90-minutnom razgovoru za koji je visoki američki dužnosnik rekao da su se usredotočili na gospodarska pitanja, klimatske promjene i COVID-19. Američki dužnosnici željeli su da se Biden sastane sa Xijem na marginama summita G20 u Rimu prije dva tjedna, ali Xi još nije putovao izvan Kine otkako je pandemija izbila prije 21 mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2022 13:53