DOGOVOR

Biden i Xi složili su se da će razmotriti mogućnost razgovora o kontroli naoružanja

‘Na nekoliko razina intenzivira se angažman koji će omogućiti obuzdavanje te utrke u naoružanju kako ne bi prerasla u sukob‘

Virtualni sastanak Joea Bidena i Xi Jinpinga 

 Mandel Ngan/AFP

Američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping složili su se tijekom virtualnog sastanka održanog u utorak da će razmotriti mogućnost pokretanja razgovora o kontroli naoružanja, rekao je američki dužnosnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Biden i Xi složili su se da će "razmotriti mogućnost pokretanja razgovora o strateškoj stabilnosti", rekao je Sullivan, govoreći o američkoj zabrinutosti zbog kineskoga gomilanja nuklearnog naoružanja i raketa.

"Vidjet ćete da se na nekoliko razina intenzivira angažman koji će omogućiti obuzdavanje te utrke u naoružanju kako ne bi prerasla u sukob", rekao je Sullivan na webinaru koji je organizirao Brookings Institution.

Sullivan nije objasnio kojega bi oblika mogli biti razgovori o strateškoj stabilnosti, ali je dodao kako "ovo nije isto kao u ruskom slučaju, gdje postoji formalni dijalog o strateškoj stabilnosti". Američko-kineski odnosi nisu toliko zreli, rekao je, "ali dvojica vođa razgovarala su o tim temama i sada je na nama da osmislimo najproduktivniji način da se to i provede".

Washington je nekoliko puta pozivao Kinu da se pridruži SAD-u i Rusiji u novom sporazumu o kontroli naoružanja. Peking tvrdi da su arsenali dviju zemalja mnogo veći od kineskih te da je Kina spremna na bilateralni dijalog o strateškoj sigurnosti "na temelju ravnopravnosti i uzajamnoga poštovanja".

Razgovor dvojice čelnika bio je najsadržajniji otkako je Biden stupio na dužnost u siječnju, a Sullivan je rekao da su Xi i Biden razgovarali o nizu globalnih ekonomskih pitanja, uključujući i ono o mogućnosti suradnje SAD-a i Kine u osiguravanju energije i obuzdavanju cijena kako ne bi ugrozile globalni gospodarski oporavak.

Biden: SAD ne potiče neovisnost Tajvana

Osim toga, Biden je tijekom razgovora pritisnuo Xija u pogledu ljudskih prava, dok je kineski predsjednik upozorio da će Peking odgovoriti na provokacije vezane uz Tajvan, prema službenom priopćenju o razgovoru.

Na pitanje je li postignut ikakav napredak u pogledu napetosti vezanih uz Tajvan, Biden je odgovorio: "Da. Vrlo smo jasno rekli da podupiremo zakon o Tajvanu i to je to."

Američki predsjednik pritom je mislio na američki Zakon o odnosima s Tajvanom po kojemu kojemu SAD mora Tajvanu osigurati sredstva za obranu, premda je Washington dugo slijedio politiku "strateške dvosmislenosti" ne pokazujući jasno bi li vojno intervenirao u slučaju kineskoga napada.

"Rekao sam da oni moraju odlučiti... Tajvan, a ne mi", dodao je poslije Biden. "Mi ne ohrabrujemo neovisnost."

Xi je tijekom video sastanka Bidenu rekao da bi Kina poduzela "odlučne mjere" u slučaju da Tajvan "prijeđe crtu" u traženju neovisnosti.

Kina i SAD ublažit će ograničenja za novinare

Kina i Sjedinjene Države uzajamno će ublažiti ograničenja za novinare iz tih dviju zemalja, priopćili su u utorak kineski državni mediji i State Department.

China Daily citirao je neimenovane izvore iz kineskoga ministarstva vanjskih poslova koji su rekli da je uoči virtualnoga sastanka kineskoga predsjednika Xi Jinpinga i američkoga predsjednika Joea Bidena, uz ostalo, postignut konsenzus o vizama za novinare.

Napetosti između dviju najvećih svjetskih ekonomija o pitanjima od tehnologije i trgovine do ljudskih prava i koronavirusa prelile su se i na medije.

Peking je optužio Washington za "političke mjere" prema kineskim novinarima nakon smanjenja broja kineskih državljana kojima je dopušteno raditi u američkim uredima velikih kineskih državnih medija i ograničavanja dozvole boravka na 90 dana, uz mogućnost produljenja.

Kina je tada uzvratila protjerivanjem američkih novinara nekoliko američkih novina te je uvela nova ograničenja za vize nekim američkim medijskim kućama.

Prema postignutom konsenzusu, Sjedinjene Države izdavat će kineskim novinarima jednogodišnje vize koje će omogućavati nekoliko ulazaka u zemlju, izvijestio je China Daily, dodajući da se kineska strana obvezala odobriti jednake uvjete za američke novinare, čim američka odluka stupi na snagu.

Obje će zemlje novinarima izdavati vize na temelju zakona i propisa, a novinar će moći slobodno dolaziti i odlaziti uz strogo pridržavanje mjera za suzbijanje pandemije covida 19.

Slične je pojedinosti iznio i glasnogovornik State Departmenta istaknuvši da se Kina obvezala dopustiti američkim novinarima koji se već nalaze u toj zemlji slobodan odlazak i povratak, što im prije nije bilo omogućeno. Dodao je da SAD namjerava slično omogućiti i kineskim novinarima.

"Ovaj je pomak dobrodošao, ali vidimo ga tek kao početni korak", dodao je i napomenuo da se "okruženje u kojemu u Kini rade mediji posljednjih godina znatno pogoršalo".

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na upit za komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:19