ZADNJI TJEDAN

Biden ide u šest ključnih država, Trump ih planira posjetiti 12 te održati 11 skupova u 48 sati

Budući da se Bidenu u ključnim državama počinje topiti prednost, aktualni predsjednik smatra da još uvijek ima put do drugog mandata
Donald Trump i Joe Biden
 Jim Watson/AFP

Donald Trump u posljednji tjedan predizborne kampanje ulazi sa zaostatkom između 9 i 10 posto u odnosu na protukandidata Joea Bidena. No, budući da se Bidenu u ključnim saveznim državama počinje topiti prednost, aktualni predsjednik smatra da još uvijek ima put do drugog mandata u Bijeloj kući. Zbog toga je svoj angažman u posljednjoj fazi kampanje podigao u još višu brzinu te u sljedećih sedam dana planira posjetiti čak 12 saveznih država kako bi u posljednjem trenutku pokušao iskoristiti šanse koje mu predizborne ankete daju za osvajanje još jednog mandata.

Savjeti stručnjaka

Težak je to zadatak s obzirom na činjenicu da je dosad glasalo oko 60 milijuna Amerikanaca, što je čak trećina ukupne izlaznosti u SAD-u. Međutim, Trump ne posustaje. Štoviše, prema aktualnom rasporedu njegove kampanje, 48 sati prije otvaranja birališta aktualni će predsjednik održati čak 11 predizbornih skupova na kojima će s udjelovati i nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Posljednji tjedan ovogodišnje turbulentne predsjedničke kampanje odvija se u ozračju još jednog naglog pogoršanja epidemiološke slike, što ne ide u prilog aktualnom predsjedniku koji poduzima sve što je u njegovoj moći kako bi sugrađanima odvratio pažnju od tzv. "kineskog virusa", strahujući da će se izbori 3. studenoga pretvoriti u svojevrsni referendum o načinu na koji se njegova administracija nosila s pandemijom.

Trumpovu stožeru glavobolju zadaje i činjenica što se njihov kandidat uporno oglušuje na savjete stručnjaka te predizbornu kampanju tvrdoglavo vodi osjećajem vlastitog instinkta. Baš kao i 2016., ne libi se posegnuti za političkom prljavštinom protiv rivala te koristi apokaliptične prizore budućnosti u kojoj bi demokrati došli na vlast.

No, Biden trenutačno djeluje bitno imuniji na takvu taktiku nego što je bila Hillary Clinton u čijoj se političkoj karijeri skrivao uistinu velik broj afera. Upravo na to računa i Joe Biden, aktualni favorit utrke za Bijelu kuću, koji sebe Amerikancima pokušava prikazati kao sigurniju i stabilniju alternativu u jeku globalne pandemije i nezapamćene recesije.

Progresivna struja

Biden je, zato, svoje predizborne aktivnosti u posljednjoj fazi kampanje odlučio svesti na minimum kako bi smanjio nepotrebno izlaganje virusu koji je dosad odnio više od 220.000 američkih života. Na krilima prednosti koju uživa u anketama, Biden je u posljednjih sedam dana kampanje odlučio održati samo šest susreta, upola manje od protivničkog tima, od kojih će se jedni održati virtualno, a drugi u smanjenom kapacitetu zbog epidemioloških mjera.

Georgia, savezna država koja više od 25 godina nije glasala za demokratskog predsjednika, a u kojoj predizborne ankete ove godine najavljuju tijesnu utrku između Trumpa i Bidena, prva je postaja bivšeg američkog potpredsjednika. Bidenov stožer očekuje da će novi val koronavirusa, koji je zahvatio i najbliže suradnike Mikea Pencea, zasjeniti svako drugo škakljivo pitanje, osobito ono na kojem se Biden poskliznuo tijekom posljednje predsjedničke debate, a koje se odnosi na bušenje nafte.

Podsjetimo, Biden je najavio da planira smanjiti bušenje nafte kako bi se što prije dosegli ciljevi klimatske neutralnosti, no ta najava nije dobro odjeknula u saveznim državama koje ovise o naftnoj industriji, a koje će ove godine, poput Teksasa i Pennsylvanije, odrediti pobjednika izbora.

S druge strane, taj je plan vrlo blizak mladim biračima tzv. progresivne struje Demokratske stranke, koje Biden treba mobilizirati da izađu na izbore. U slučaju da pitanje koronavirusa ne uspije u potpunosti zasjeniti sve ostale izazove s kojima će se novi stanar Bijele kuće trebati uhvatiti u koštac, Biden će morati hodati po tankom užetu između dvije suprotstavljene struje vlastite stranke.

Zanimljivo, Bidena preferiraju i američki poduzetnici. Bivši potpredsjednik za njih je najbolji izbor od svih kandidata koji su se dosad natjecali za Bijelu kuću. "Biden podsjeća na prošlu eru u kojoj su se politike dogovarale na pragmatičan i umjeren način", rekao je Wall Street Journalu Tim Adams, predsjednik Instituta za međunarodne financije koji predstavlja globalne banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 19:59