DO KRAJA SVIBNJA

Biden: Imat ćemo dovoljno cjepiva za sve odrasle Amerikance, Johnson&Johnson će raditi non-stop

Jednostavno, (cjepivo) nije dolazilo dovoljno brzo. Tako da je moj tim teško radio na tome da ubrza te napore, dodao je.
Joe Biden
 Jim Watson

Sjedinjene Američke Države imat će do kraja svibnja dovoljno cjepiva protiv covida-19 za sve odrasle Amerikance, rekao je američki predsjednik Joe Biden u utorak nakon što je Merck&Co pristao proizvoditi suparničko cjepivo Johnsona&Johnsona.

Partnerstvo između proizvođača lijekova, kao i drugi koraci koje je vlada poduzela da pomogne J&J-u, omogućit će tvrtki da ubrza isporuku od 100 milijuna doza za oko mjesec dana, prema američkom ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. (HHS).

"Jedna od stvari koje sam doznao kad sam stupio na dužnost jest da Johnson&Johnson zaostaje u proizvodnji", rekao je Biden.

"Jednostavno, (cjepivo) nije dolazilo dovoljno brzo. Tako da je moj tim teško radio na tome da ubrza te napore", dodao je.

Biden je rekao da će tvornice koje proizvode cjepivo J&J-a pojačati rad te proizvoditi 24 sata na dan, 7 dana u tjednu.

Te će akcije udvostručiti sposobnost J&J-a da proizvede cjepiva i poveća kapacitete punjenja i pakiranja, gdje se proizvod stavlja u bočice i priprema za isporuku", navodi HHS.

Očekujemo da će ta proizvodnja povećati naše proizvodne kapacitete kako bismo mogli isporučivati više od naših trenutnih obveza", stoji u izjavi J&J-a.

Biden je rekao kako se nada da će se SAD "vratiti u normalu" u ovo vrijeme iduće godine, možda i ranije.

"Ovisi o tome hoće li ljudi nastaviti biti pametni i razumjeti da i dalje možemo imati znatne gubitke", rekao je.

Glavni direktor prodaje Mercka Mike Nally rekao je da njegova kompanija čeka specijaliziranu opremu da počne proizvoditi cjepiva, međutim da bi pogon u kojem će dovršiti cjepivo J&J-a i staviti ga u bočice mogao raditi već za nekoliko mjeseci.

Prema ugovoru, J&J je trebao isporučiti 12 milijuna doza do kraja veljače, međutim kad je cjepivo odobreno u subotu imao je manje od 4 milijuna doza spremnih za isporuku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:27