ISPOVIJEST GENERALA

Biden je zabio drugi čavao u afganistanski lijes, ali ključni trenutak dogodio se u veljači 2020.

General Frank McKenzie rekao je da je taj sporazum imao ‘zaista poguban učinak‘ na afganistansku vladu i vojsku
General Frank McKenzie
 William Urban/AFP

Visoki američki dužnosnik obrane izjavio je da je talibanska okupacija Afganistana ima korijene u sporazumu potpisanom između militantne skupine i Trumpove administracije.

Sporazum iz Dohe potpisan je u veljači 2020. godine i sadrži rok za povlačenje američkih trupa.

General Frank McKenzie rekao je da je sporazum imao 'zaista poguban učinak' na afganistansku vladu i vojsku. Ministar obrane Lloyd Austin se složio s tim rekavši kako je sporazum pomogao talibanima da ojačaju.

Sporazum iz Dohe također je uključivao široke obveze talibana da poduzmu korake kako bi spriječili skupine poput Al-Qaede da ugroze sigurnost SAD-a i njegovih saveznika, piše BBC.

Nakon što je Joe Biden izabran za predsjednika, nastavio je s planom povlačenja, ali s krajnjim rokom 31. kolovoza, umjesto svibnja.

Američki dužnosnici obrane svjedočili su u srijedu pred Senatskim odborom za vojnu službu u sklopu dvodnevnog saslušanja o kaotičnom završetku rata u Afganistanu u kojem su izginuli američki vojnici i afganistanski civili, a talibani su opet došli na vlast.

Ministar obrane Lloyd Austin rekao je u utorak u Kongresu da je Pentagon bio osupnut iznenadnim raspadom afganistanske vojske, priznavši da je bilo krivih procjena u najduljem američkom ratu, a odnose se i na korupciju i nizak moral afganistanskih vojnika.

General McKenzie objasnio je da je sporazum iz Dohe imao snažan psihološki učinak na afganistansku vladu jer su točno znali kada više neće moći računati na pomoć američkih trupa.

Ispričao je kako je već neko vrijeme vjerovao da će, ako američka vojska smanji broj vojnih savjetnika u Afganistanu ispod 2500 ljudi, afganistanska vlada i vojska neizbježno propasti.

Smanjivanje broja vojnika koje je Biden naredio u travnju bio je drugi čavao u lijes afganistanske vlade.

- Kada se američka vojska obvezala da će ukinuti zračne napade na talibane, to je značilo jačanje islamističke skupine, jačanje njihovih ofenziva protiv afganistanskih sigurnosnih snaga koji su gubili puno ljudi na tjednoj bazi, rekao je Austin.

General Mark Milley je prilikom svjedočenja izjavio da talibanska okupacija Afganistana znači da će Ameriknace biti teže zaštititi od terorističkih napada jer je još uvijek riječ o terorističkoj organizaciji koja nije raskrstila s Al Qaedom.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid rekao je u srijedu za BBC da su militanti svijetu dali jamstva da nijedna zemlja neće biti napadnuta s afganistanskog tla, uključujući SAD.

- Predani smo sporazumu koji je potpisan u Dohi između Islamskog emirata Afganistana i Sjedinjenih Država. Također želimo da se Amerikanci i njihovi saveznici posvete sporazumu. Umjesto da daju negativne komentare bilo bi bolje da izaberu diplomaciju i suradnju, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:54