POSJET IZRAELU

Biden kod Netanyahua: ‘Hamas je počinio zločine zbog kojih ISIS izgleda racionalno‘

Biden je poručio da će Amerika osigurati da Izrael ima sve što mu je potrebno da se obrani.

Benjamin Netanyahu i Joe Biden

 Brendan Smialowski/Afp

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu ujutro sletio je u Tel Aviv, započevši posjet Bliskom istoku kako bi iskazao solidarnost i razgovarao o eskalaciji nasilja u Gazi, rekao je dopisnik Reutersa u zrakoplovu Air Force One.

Nakon silaska iz zrakoplova uz jake mjere sigurnosti, Biden je zagrlio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua te predsjednika Isaaca Herzoga.

- Dobrodošli gospodine predsjedniče. Bog vas blagoslovio što štitite izraelsku naciju, rekao je Herzog Bidenu, kako je prenio njegov kabinet.

Američki predsjednik planira se tijekom posjeta Izraelu sastati s članovima obitelji talaca i ubijenih u napadima Hamasa.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby također je rekao da predsjednik ima ‘teška pitanja‘ za Izrael koja nisu prijeteća nego su ‘pitanja koja bi dobar prijatelj Izraela postavio o budućim planovima‘.

Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu ubrzo su po slijetanju zrakoplova Air Force One održali zajedničku konferenciju za medije.

image

Benjamin Netanyahu i Joe Biden

Brendan Smialowski/Afp
image

Joe Biden i Benjamin Netanyahu

Brendan Smialowski/Afp
image

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, američki državni tajnik Antony Blinken i Joe Biden slušaju premijera Netanyahua

Brendan Smialowski/Afp

- Hamas su novi nacisti, rekao je izraelski premijer.

Netanyahu je dodao da je Bidenov posjet prvi put da jedan američki čelnik putuje u Izrael u vrijeme rata i to smatra ‘izuzetno dirljivim‘.

- Postoji jedna stvar koja je bolja od pravog prijatelja poput tebe koji podržava Izraela, a to je da si došao u Izrael, poručio je Netanyahu Bidenu.

Biden je poručio da će Amerika osigurati da Izrael ima sve što mu je potrebno da se obrani.

Dodao je da je Hamas počinio zločine zbog kojih ‘ISIS izgleda donekle racionalno‘.

- Moramo imati na umu da Hamas ne predstavlja palestinski narod. Duboko sam ožalošćen i ogorčen zbog jučerašnje eksplozije u bolnici u Gazi, dodao je Biden.

- Na temelju onoga što sam vidio, čini se da je to učinio drugi tim, a ne vi, obratio se Biden izraelskom premijeru i dodao da mnogi još u to nisu sigurni pa je potrebno ispitati mnoge stvari.

Izraelski premijer zahvalio je Bidenu na njegovoj „moralnoj jasnoći“ tijekom razgovora u kojima je američki predsjednik sugerirao da potencijalno vjeruje izraelskoj verziji napada na bolnicu u Gazi.

Najdugovječniji izraelski premijer, suočen s nizom procesa zbog navodne korupcije, rekao je kako se „civilizirani svijet mora ujediniti kako bi porazio Hamas“, kao što se to postiglo u borbi protiv Islamske države, piše BBC.

„Porazit ćemo Hamas i ukloniti tu groznu prijetnju iz naših života“, nastavio je Netanyahu, kazavši da to nije samo na dobrobit Izraela, nego svih.

Masakr Hamasa 7. listopada opisao je pokoljem, istaknuvši da je taj dan ubijen i 31 Amerikanac.

Nakon sastanka Biden će nazočiti proširenom sastanku s izraelskom ratnom vladom.

Zbog granatiranja bolnice u Gazi otkazana je druga etapa Bidenove turneje na Bliskom istoku. Biden tako neće otputovati u Jordan gdje se trebao sastati s arapskim čelnicima.

Očekuje se da će se nakon sastanaka s najvišim civilnim i vojnim dužnosnicima u Tel Avivu, kao i obiteljima žrtava napada Hamasa Biden vratiti u Washington.

image

Sjena zrakoplova Air Force One uoči slijetanja

Brendan Smialowski/Afp
image

Benjamin Netanyahu i Joe Biden

Brendan Smialowski/Afp
image

Joe Biden

Brendan Smialowski/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 11:59