SUSRET SA SCHOLZOM

Biden: ‘Kongres će biti kriv za gotovo kriminalno zanemarivanje Ukrajine! Usvojite zakon‘

Bijela kuća mjesecima upozorava da bi neuspjeh zastupnika u pružanju pomoći Kijevu naštetio njegovoj sposobnosti da se bori protiv Rusije

Joe Biden

 Brendan Smialowski/Afp

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da će Kongres biti kriv za "gotovo kriminalno zanemarivanje" Ukrajine ne usvoji li zakon o njenom financiranju te je zahvalio njemačkom kancelaru Olafu Scholzu na njegovom vodstvu u osiguravanju njemačke vojne pomoći Kijevu.

Scholz, koji je stigao u kratak posjet Washingtonu kako bi pružio podršku Bidenovim naporima da osigura sredstva za Ukrajinu, sastao se s predsjednikom u Bijeloj kući na razgovorima posvećenim agresiji Rusije na Ukrajinu, kao i krizi na Bliskom istoku.

Obraćajući se novinarima prije sastanka, Scholz je rekao da je bio ohrabren potezom Senata SAD-a u četvrtak da unaprijedi prijedlog zakona od 95,34 milijarde dolara koji uključuje pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, nakon što su republikanci blokirali kompromisni zakon koji je uključivao reforme imigracijske politike.

image

Joe Biden i Olaf Scholz

Brendan Smialowski/Afp

Bijela kuća već mjesecima upozorava da bi neuspjeh zastupnika u pružanju pomoći Kijevu naštetio njegovoj sposobnosti da se bori protiv Rusije dvije godine nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

"Neuspjeh Kongresa Sjedinjenih Država, ako se dogodi da ne podrži Ukrajinu, blizu je kriminalnog zanemarivanja. To je nečuveno", rekao je Biden u Ovalnom uredu.

"Jako sam sretan što smo u Europi sada donijeli odluke da osiguramo potrebnu financijsku potporu proračunu", rekao je njemački kancelar, govoreći na engleskom. "Također da je Njemačka bila spremna povećati svoju potporu isporukom oružja", dodao je izrazivši nadu da će i Kongres to slijediti i donijeti odluku o davanju potrebne potpore.

Scholz je istaknuo da je Njemačka u posljednje vrijeme dala odlučujući doprinos podršci Ukrajini u odbijanju sveobuhvatne ruske invazije.

"Sada se isto mora dogoditi u ostatku Europe, a također i u Sjedinjenim Državama", rekao je, napominjući da ruski predsjednik Vladimir Putin računa na izostajanje podrške Ukrajini.

Scholz je rekao da ga je njegov sastanak s američkim senatorima u četvrtak navečer uvjerio da stručnjaci za vanjsku politiku i sigurnost u američkom Kongresu razumiju potrebu za trajnom potporom Ukrajini.

Putin je ispričao "potpuno apsurdnu priču o podrijetlu ovog rata" u svom intervjuu s konzervativnim američkim voditeljem talk-showa Tuckerom Carlsonom, koji je emitiran u četvrtak, ustvrdio je njemački kancelar.

"Postoji jasan uzrok, a to je volja ruskog predsjednika da pripoji dio Ukrajine", rekao je.

Europska unija je prošli tjedan odobrila četverogodišnji kredit od 50 milijardi eura za Ukrajinu.

Ukrajina, koja teži pridruživanju vojnom savezu NATO-a, oslanja se na vojnu potporu i financijsku potporu zapadnih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:17