NOVOIZABRANI ČELNIK

Biden kritizirao Trumpov plan distribucije cjepiva: ‘Ne znamo kako ćemo ga ubrizgati u špricu pa u ljude‘

‘Nismo vidjeli detaljan plan, kako ćemo cjepivo izvaditi iz spremnika, ubrizgati ga u špricu i potom u ruku pacijenta‘
Joe Biden
 Alex Wong/AFP

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden u petak je izjavio da je njegov tranzicijski tim dobio od Trumpove administracije informacije o distribuciji cjepiva protiv koronavirusa, ali da nedostaje detaljan plan kako to učiniti, objavio je CNN.

"Nismo vidjeli detaljan plan, kako ćemo cjepivo izvaditi iz spremnika, ubrizgati ga u špricu i potom u ruku pacijenta. To će biti vrlo zahtjevno i skupo. Čeka nas još puno posla", kazao je Biden.

Također, Biden je kazao da cijepljenje protiv koronavirusa neće biti obavezno, te je izrazio nadu da će građani s vremenom razviti povjerenje u cjepiva za covid-19.

Velika Britanija je ovog tjedna postala prva zemlja koja je odobrila cjepivo protiv koronavirusa, a riječ je o cjepivu proizvođača Pfizer/BioNTech. Pfizerovo cjepivo daje se u dvije doze, a mora se čuvati na minus 80°C. Britanski ministar gospodarstva Alok Sharma u petak je rekao da je uvjeren kako će prvih 800 tisuća doza stići idući tjedan.

Američki regulatori trebali bi odobriti Pfizerovo cjepivo do kraja prosinca. Prema podacima sveučilišta Johns Hopkins više od 14 milijuna Amerikanaca je bilo zaraženo koronavirusom, a umrlo je preko 276.000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:08