KAOS U PENTAGONU

Biden miri zaraćene strane, vojska ne žele dijeliti dokaze o ruskim ratnim zločinima! Razlog je zastrašujuć...

Pomaganje sudu u istrazi ruskih zločina mogao bi stvoriti opasan presedan za američke vojnike...

Joe Biden, Pentagon

 /Profimedia

Pentagon je navodno blokirao napore da se američki obavještajni podaci o ruskim ratnim zločinima podijele s Međunarodnim kaznenim sudom, a sve strahujući da bi takva suradnja jednog dana mogla dovesti i do kaznenog gonjenja američkih vojnika.

Bijela kuća želi podržati Međunarodni kazneni sud u Haagu, ali, kako izvještava New York Times, američki vojni čelnici zabrinuti su da bi pomaganje sudu u istrazi ruskih zločina moglo konstituirati presedan koji bi onda otvorio put kaznenom progonu američkih vojnika.

Karim Khan KC, britanski odvjetnik i glavni tužitelj suda, vodi istragu o navodnim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini, uključujući napade na ukrajinsku infrastrukturu i moguće otmice tisuća djece na istoku zemlje.

image

Karim Khan

Zurimar Campos/Afp

Dužnosnici koji su upoznati sa slučajem rekli su da Biden tek treba riješiti spor između Pentagona i ostatka administracije, uključujući Ministarstvo pravosuđa, State Department i špijunske agencije, koje sve podržavaju dijeljenje američkih obavještajnih podataka s Međunarodnim kaznenim sudom.

image

Američki ministar obrane, Lloyd Austin

Kenzo Tribouillard/Afp

Podsjećamo, Međunarodni kazneni sud osnovan je 2002. godine, ali su mu se SAD odbile pridružiti strahujući da bi moglo biti suđeno Amerikancima.

Krajem prošle godine, Kongres je ublažio dugogodišnja pravna ograničenja koja su, s američke strane, regulirale pomoć ICC-u - otvarajući put da SAD na taj način doprinese istragama koje su povezane sa sukobom u Ukrajini. No, politički spor oko toga treba li to učiniti nastavlja se, izgleda, iza zatvorenih vrata u Bijeloj kući.

Lindsay Graham, republikanski senator koji je prošle godine predvodio napore u Kongresu da se ublaže ograničenja pomoći sudu, rekao je za New York Times da je za to kriv Pentagon.

image

Lindsay Graham

Frederic J. Brown/Afp

"Ministarstvo obrane se ponaša kao problematično dijete, što prije dostavimo inforamcije Međunarodnom kaznenom sudu, to će svijetu biti bolje", poručio je Graham.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:46