PALJBA IZ PEKINGA

Biden na meti žestokih kritika kineskih državnih medija: ‘Mora da je pojeo previše McDonald‘sa‘

Objava ministarstva vanjskih poslova podudarila se s početkom Summita za demokraciju predsjednika SAD-a Joe Bidena

Joe Biden

 Nicholas Kamm/AFP

Nikaragvanska vlada prekinula je diplomatske veze s Tajvanom objavljujući da postoji "samo jedna Kina". Riječ je o najnovijem uspjehu kineske diplomacije koja, zahvaljujući gospodarskoj snazi te zemlje, pokušava smanjiti broj zemalja u svijetu koje podržavaju vladu u Taipeiju. Sada samo nešto više od desetak zemalja priznaje vladu Republike Kine i održava s njom diplomatske odnose. Među njima su i nikaragvanski susjedi Honduras i Gvatemala. Na nedavnim izborima u toj zemlji pobijedio je četvrti put Daniel Ortega, nekad socijalistički gerilac, i njegov sandinistički front.

Objava ministarstva vanjskih poslova podudarila se s početkom Summita za demokraciju, virtualnog foruma kojim je predsjedao američki predsjednik Joe Biden, a na koji je, za razliku od Nikaragve i Kine, bio pozvan i Tajvan. Stupivši na međunarodnu pozornicu na summitu, ova je zemlja izgubila još jednog diplomatskog partnera koji je stao na stranu Kine.

Zanimljivo je da osam zemalja središnje Amerike nije pozvano na forum, što pokazuje probleme sa stanjem demokracije u tom dijelu svijeta, u regiji koja je "američko dvorište" Sjedinjenih Država, i to u vrijeme izazova koji pritišću s te strane svijeta, primjerice migrantskih valova i karavana, droge i nasilja koje se prelijeva preko rijeke Rio Grande.

Ljutita što nije uključena u Summit za demokraciju, Kina je nezadovoljstvo iskazala "ispušnim" komentarima na račun službenog Washingtona.

"Stvara li američki tip demokracije snove ili noćne more", "mladi predsjednik Biden mora da je pojeo previše Kentucky Fried Chickena i McDonald'sa kad vjeruje da je demokracija lanac brze hrane koji oni opskrbljuju sastojcima", neobični su komentari koje je prenio Washington Post, a riječ je, navodi američki dnevnik, o komentarima državnih kineskih medija, trustovima mozgova i dužnosnika koji se ovih dana natječu u odašiljanju strelica prema Bidenu i forumu.

Zapadni komentatori smatraju da iza izjava stoji strategija Pekinga čiji je cilj stvoriti predodžbu da je kineski jednopartijski sustav legitiman pa čak i superiorniji od liberalnih, mnogostranačkih demokracija. Prošli je vikend Državno tijelo za informiranje objavilo Bijelu knjigu naslovljenu s "Kina: demokracija koja funkcionira". U dokumentu se navodi da poanta demokracija nije proces izbora tijela, nego rezultat, a to slijediti volja naroda.

Kineski sustav, sugerira se, pravi je nasljednik drevnoga grčkog sustava vladavine. Dok traje Summit za demokraciju, kineski su mediji živopisnim komentarima popratili taj dokument pa je tako novinska agencija Xinhua objavila da je "Amerika u svom nastanku i vrsti demokracije bila inovativna i pozitivna, ali je poput Voldemorta, krenula zlim putem".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:55