NAJVEĆI SAVEZNIK

Biden na odlasku iz Izraela obećao: ‘Imate Željeznu kupolu, dobit ćete i Željeznu zraku‘

Posljedice eksplozije prijete poremetiti američke diplomatske napore za ublažavanje humanitarne patnje u Gazi
 Aris Messinis/Afp

Američkog predsjednika Joea Bidena u zračnoj su luci u Izraelu pozdravili izraelski predsjednik Isaac Herzog i premijer Benjamin Netanyahu kao "iskrenog prijatelja Izraela i cionista" te mu poželjeli "dobrodošlicu kući".

Trenutak Bidenova dolaska u Tel Aviv ne može biti osjetljiviji, to više što je prilikom njegova ukrcavanja u zrakoplov u Americi svijetom odjeknula vijest da je u Gazi pogođena bolnica te da je na mjestu usmrćeno više stotina nevinih ljudi. Za udar su iz Gaze okrivili izraelsku raketnu vatru.

Bidenov posjet u posljednji je trenutak prekrojen - otkazan je sastanak američkog predsjednika i šefa Palestinske samouprave na Zapadnoj obali Mahmuda Abasa, kao i susret s jordanskim kraljem Abdulahom II., koji je također bio na Bidenovu rasporedu.

image

Joe Biden nakon konferencije za medije u Izraelu

Brendan SMIALOWSKI/AFP

Izrael je u međuvremenu demantirao da je odgovoran za napad na bolnicu, prebacivši krivnju na skupinu Islamski džihad i neispravnu vatrenu paljbu njihovih raketa iz Gaze. Na sastanku s Benjaminom Netanyahuom, izraelskim konzervativnim premijerom, Bidenu su pokazivali dokaze da napad nije počinila izraelska strana. "Prema onom što sam vidio, čini se da je udar ipak počinila druga ekipa, a ne vi", komentirao je Biden, a njegovo su svrstavanje na izraelsku stranu odmah prenijeli svi mediji. Neće se to svidjeti palestinskim saveznicima.

Bidenov put u Izrael u prvom je redu znak nepokolebljive podrške Sjedinjenih Američkih Država Državi Izrael. Biden je to potvrdio zagrljajima s izraelskim političkim liderima, no riječ je o otpočetka vrlo osjetljivoj misiji s, kako upozoravaju analitičari, visokim ulozima.

Izrael se ima pravo braniti, ali...

Nakon prve vijesti o Hamasovu napadu Bijela kuća je izrazila stav da se Izrael ima pravo braniti, no onda je uključila u izjave i palestinske civile, naglašavajući nužnost zaštite života nevinih. Antony Blinken, Bidenov šef diplomacije, susreo se s čelnicima regionalnih igrača, no susreti su bili obilježeni stavom arapskih vođa da je sve posljedica nerješavanja izraelsko-palestinskih pitanja.

Izraelske snage (IDF) objavile su audiosnimku razgovora koji se, prema njihovim riječima, vodio između dvojice Hamasovih operativaca raketama s groblja. Prema IDF-ovu prijevodu razgovora, jedan od operativaca kaže: "Oni kažu da su šrapneli iz projektila lokalni šrapneli, a ne kao izraelski šrapneli". To nije jedini razlog za tvrdnju da je strašnu tragediju skrivio netko na palestinskoj strani.

image

Posljedice eksplozije kod bolnice al-Ahli Arab u Gaza Cityju

Shadi AL-TABATIBI/AFP

"Nedostatak strukturnih oštećenja u bolnici al-Ahli u gradu Gazi dokazuje da izraelski zračni napadi nisu uzrokovali smrtonosnu eksploziju u utorak", izjava je IDF-a. Slike nakon eksplozije pokazale su "da nije bilo stvaranja kratera i strukturalnih oštećenja na obližnjim zgradama", objasnio je glasnogovornik IDF-a, kontraadmiral Daniel Hagari, na konferenciji za novinare.

"Ovdje nema kratera. Zidovi su ostali netaknuti. Ovo pokazuje da parkiralište bolnice nije pogodilo streljivo iz zraka", rekao je Hagari novinarima. "Analiza naših snimaka iz zraka potvrđuje da nije bilo izravnog pogotka same bolnice. Jedina oštećena lokacija je izvan bolnice na parkiralištu, gdje možemo vidjeti tragove paljevine", dodao je.

Prema njegovim riječima, Islamski džihad, militantna skupina iz Gaze, u 18.59 sati ispalio je rafal od oko deset raketa s obližnjeg groblja. U to vrijeme - 18.59 sati - stigli su izvještaji o eksploziji u bolnici u gradu Gazi, rekao je Hagari i dodao da je uobičajeno da rakete ispaljene na Izrael padnu i izazovu žrtve.

Nova faza rata

Islamski džihad negira da je njegovo neuspjelo lansiranje rakete odgovorno za eksploziju, a zasad je nemoguće neovisno potvrditi što je uzrokovalo eksploziju, kao ni razmjere žrtava.

Doktor Fadel Naim, ortoped u toj bolnici, čuo je strašnu eksploziju dok je bio u operacijskoj dvorani. Kada je izašao, zatekao je, kaže, nevjerojatan prizor: "Mnogim su ljudima odrubljene glave. Posvuda je bio velik požar. Trudili smo se zbrinuti ranjene i umiruće, ali opseg razaranja bio je prevelik."

Naim je rekao da je zgrada bolnice pogođena i 14. listopada, ali je osoblje mislilo da se radi o pogrešci s obzirom na to da raketnim napadima obično prethode upozorenja. Naim je ponovio tvrdnju dužnosnika Hamasa da je sljedeći dan direktor bolnice primio telefonski poziv IDF-a u kojem je, tvrdi, rečeno da je štrajk bio upozorenje i da se zahtijeva evakuacija bolnice.

image

Izraelska i američka zastava na zidu kod Jafskih vrata u starom dijelu Jeruzalema

Aris MESSINIS/AFP

Eksplozija je označila opasnu novu fazu u izraelskom ratu s Hamasom, koja prijeti da će se proširiti na regionalnu razinu, a pojačala je strahove da humanitarna situacija u Gazi izmiče kontroli.

Dr. Ašraf Al-Kudra, glasnogovornik palestinskog ministarstva zdravstva u Gazi, opisao je neopisive scene nakon eksplozije. "Ekipe hitne pomoći još uvijek uklanjaju dijelove tijela budući da su većina žrtava djeca i žene", rekao je Al-Kudra CNN-u. Liječnici su, rekao je, izvodili operacije na zemlji i po hodnicima, neki od njih bez anestezije.

Posljedice eksplozije prijete poremetiti američke diplomatske napore za ublažavanje humanitarne patnje u Gazi, gdje raste zabrinutost zbog uskraćivanja hrane, goriva i struje Gazi. Zemlje iz bliskoistočne regije bijesne su zbog napada na bolnicu, a zbog svega su u svakoj izbili prosvjedi.

"U ovom trenutku nema smisla činiti bilo što osim zaustavljanja ovog rata", komentirao je jordanski ministar vanjskih poslova Ajman Safadi za Al Jazeeru Arabic rano u srijedu. "Za nikoga nema koristi od održavanja sastanka na vrhu u ovom trenutku", rekao je.

"Situacija izmiče kontroli"

Nekoliko zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Jordan, Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate, objavilo je izjave u kojima se osuđuje Izrael. Egipat je proglasio trodnevnu žalost. Pakistan je masakr u bolnici nazvao "nehumanim i neobranjivim", a palestinski promatrač u UN-u Rijad Mansur rekao je da su izraelski dužnosnici bili nepošteni kada su okrivili Islamski džihad.

No, Izrael je uvjeren da je sve krivnja samih palestinskih militanata. "Izbrojali smo otprilike 450 raketa koje su zatajile i pale u Gazu tijekom ovog rata", rekao je Hagari.

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukri za CNN je rekao da granični prijelaz Rafah na granici Gaze i Egipta još nije siguran. "Nema sigurnih ruta za konvoje", rekao je referirajući se na humanitarne konvoje koji čekaju s egipatske strane granice i dodao da je "prijelaz proteklih dana četiri puta bombardiran".

image

Prosvjed Palestinaca u Ramali

YURI CORTEZ/AFP

"Situacija u Gazi izmiče kontroli", upozorio je i glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. WHO-ove zalihe zaglavljene su na granici četiri dana. "Svaku sekundu koju čekamo da dobijemo medicinsku pomoć, gubimo živote", poručio je.

Napad na bolnicu i sve gore stanje u Gazi komentirale su svjetske vlade, uključujući i Kinu. "Kina je šokirana i oštro osuđuje napad na bolnicu u Gazi, koji je izazvao goleme žrtve", rekao je glasnogovornik i dodao da Peking poziva na trenutni prekid vatre.

Dvostruki ratni zločin

Oglasio se i Vladimir Putin, koji je prognozirao da se rat ipak neće preliti na regiju jer "igrači nisu spremni za eskalaciju". Biden je nakon prvih sastanaka poručio da će Sjedinjene Države nastaviti čuvati leđa Izraela "dok vi radite na obrani svojeg naroda".

"Nastavit ćemo raditi s vama i partnerima u cijeloj regiji kako bismo spriječili nove tragedije za nedužne civile", rekao je Biden Netanyahuu i članovima ratnog kabineta, nazvavši Hamasov napad "brutalnim, neljudskim, gotovo nevjerojatnim". Biden je na početku svojeg posjeta spomenuo izraelsko pravo na obranu, ali i pomoć Amerike u tome. Pritom je spomenuo Željeznu kupolu, koja je ključna za zaštitu Izraelaca od Hamasovih raketa iz Gaze, ali i Željeznu zraku, o kojoj se manje govori, a riječ je o sustavu protuzračne obrane s oružjem usmjerene energije, dizajniranom za uništavanje raketa kratkog dometa, topništva i minobacačkih granata. Taj bi sustav također mogao presresti bespilotne letjelice.

Netanyahu je, pak, kritizirao Hamas zbog "užasnog, dvostrukog ratnog zločina protiv čovječanstva". "Dok Izrael nastoji minimizirati civilne žrtve, Hamas nastoji maksimizirati civilne žrtve. Hamas želi ubiti što je moguće više Izraelaca i uopće ne mari za palestinske živote - svaki dan počine dvostruki ratni zločin, ciljajući naše civile dok se skrivaju iza svojih civila, ugrađuju se među civilno stanovništvo i koriste ih kao živi štit", poručio je Netanyahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:46