ASEAN

Biden na summitu s čelnicima jugoistočne Azije poslao poruku Kini: ‘Ovo je početak nove ere‘

To je prvi summit koji je okupio čelnike ASEAN-a u Washingtonu i njihov prvi sastanak čiji je domaćin bio američki predsjednik od 2016.

Joe Biden

 Brendan Smialowski/AFP

Američki predsjednik Joe Biden u petak je prvi summit u Washingtonu s čelnicima Udruge država jugoistočne Azije (ASEAN) označio početkom "nove ere" u odnosima između SAD-a i bloka od deset nacija.

Drugog dana tog (dvodnevnog) sastanka, Biden je rekao da će "veliki dio povijesti našeg svijeta u idućih 50 godina biti napisan u zemljama ASEAN-a, a naš odnos s vama je budućnost u narednim godinama i desetljećima”.

To je prvi summit koji je okupio čelnike ASEAN-a u Washingtonu i njihov prvi sastanak čiji je domaćin bio američki predsjednik od 2016.

Bidenova administracija se nada da će se pokazati da Washington ostaje usredotočen na Indo-Pacifik i dugoročni izazov Kine, koju smatra glavnim konkurentom, unatoč krizi u Ukrajini.

"Pokrećemo novu eru u odnosima SAD-a i ASEAN-a", poručio je Biden.

Prethodno je potpredsjednica SAD-a Kamala Harris rekla čelnicima ASEAN-a da će SAD ostati u regiji generacijama i naglasila potrebu održavanja slobode mora, za koju Washington kaže da je Kina osporava.

"Sjedinjene Države i ASEAN dijele viziju za ovu regiju i zajedno ćemo se čuvati od prijetnji međunarodnim pravilima i normama", rekla je Harris.

ASEAN čine Bruneji, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mianmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam, iako je čelnik Mianmara isključen sa summita zbog državnog udara prošle godine, a saveznik SAD-a Filipini u tranziciji nakon izbora te ju zastupa ministar vanjskih poslova.

Biden je u petak najavio i da imenuje novog veleposlanika u ASEAN-u, Yohannesa Abrahama, trenutno šefa osoblja njegovog Vijeća za nacionalnu sigurnost, kako bi popunio mjesto upražnjeno od početka Trumpove administracije 2017.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:23