PRVA PRESSICA

Biden najavio da će se opet kandidirati, a zadao si je i novi cilj za prvih 100 dana: ‘Ambiciozni smo‘

"To je dvostruko više od prvotnog cilja. No nijedna zemlja u svijetu nije ni blizu onome što mi činimo", rekao je američki predsjednik
Joe Biden
 Jim WATSON/AFP

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da postavlja novi cilj, a to je 200 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 u Sjedinjenim Državama u prvih sto dana u Bijeloj kući.

"U prvih sto dana mandata dat ćemo 200 milijuna injekcija", rekao je demokratski predsjednik na svojoj prvoj tiskovnoj konferenciji.

Biden u četvrtak održava svoju prvu službenu konferenciju za novinare u Bijeloj kući, 64 dana od preuzimanja dužnosti.

Dana 18. ožujka predsjednik je rekao da će se sutradan, što mu je bio 58. dan mandata, ostvariti cilj od 100 milijuna doza cjepiva u prvih sto dana svog mandata.

Govoreći o dvostrukom broju koji je danas najavio, kazao je da "zna da je to ambiciozno. To je dvostruko više od prvotnog cilja. No nijedna zemlja u svijetu nije ni blizu onome što mi činimo, naprotiv, daleko su od toga. Mislim da ćemo uspjeti", dodao je Joe Biden.

Bijela kuća je u četvrtak dopodne objavila da priprema plan vrijedan 10 milijarda dolara kako bi ispravila nejednakost u pristupu cjepivu zbog koje većinom trpe etničke manjine.

Planom želimo obuhvatiti "najteže pogođene i najranjivije dijelove stanovništva, one koji su najviše izloženi riziku od zaraze virusom", rekao je Biden.

Joe Biden je čekao dulje od bilo kojeg modernog američkog predsjednika da održi prvu press konferenciju, pa su novinari iskoristili priliku kako bi ga pitali o više kriza, osim one covida-19, s kojima se suočava.

Biden je rekao da ne može zamisliti da će američke trupe biti u Afganistanu i sljedeće godine, ali ni da će uspjeti ispuniti rok za povlačenje iz te zemlje 1. svibnja.

"Nije moja namjera da ostanemo tamo dugo", rekao je Biden, inzistirajući na činjenici da će "biti teško održati rok od 1. svibnja, zbog strateških razloga".

Naglasio je da mu je glavno vanjskopolitičko pitanje Sjeverna Koreja, te da ne želi konfrontaciju s Kinom.

Što se tiče stanja na američkoj južnoj granici, Biden je umanjio problem rekavši da se to događa "svake godine".

"Svake godine u vrijeme zime znatno raste broj dolazaka na granicu" jer migranti "imaju manje izglede da umru u pustinji od vrućine", ocijenio je demokratski predsjednik.

Republikanci ga optužuju da je potaknuo tisuće migranata da uđu u SAD, olakšavajući migracijsku politiku svog prethodnika Donalda Trumpa.

Od dolaska u Bijelu kuću demokrat je među ostalim suspendirao protjerivanje ilegalnih migranta na 100 dana, te predložio nacrt zakona koji bi im ponudio put do stjecanja državljanstva.

Američki predsjednik je rekao i da republikanci moraju odlučiti žele li surađivati s demokratima ili dijeliti zemlju, i dodao da će ići dalje sa svojim prioritetima i "rješavati stvari kako budu dolazile".

Novinari su na konferenciji za medije Bidena pitali i planirali li se kandidirati za drugi mandat na čelu SAD-a.

"Kampanja za moj ponovni izbor još uvijek nije pokrenuta, ali planiram se ponovno kandidirati. To je moje očekivanje", rekao je Biden te dodao da će Kamala Harris, aktualna potpredsjednica SAD-a, ponovno biti njegova kandidatkinja za potpredsjednicu.

Biden je rekao da ne zna tko će biti kandidat Republikanske stranke na izborima 2024. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:20