NAPAD NA KAPITOL

Biden napao republikance: ‘Žele zanijekati pakao kroz koji su prošli policajci 6. siječnja!‘

- Nadam se da se republikanci srame zbog svega što se činilo kako bi se ponizile naše redarstvene snage, dodao je američki predsjednik

Joe Biden

 Saul Loeb/Afp

Joe Biden je u srijedu kritizirao članove republikanske oporbe koji žele "umanjiti važnost" napada pristaša Donalda Trumpa na Capitol 6. siječnja 2021., nakon emisije na Fox Newsu u kojoj se nastojalo umanjiti težinu događaja.

"Više od 140 policajaca je ozlijeđeno 6. siječnja. Već sam rekao: kako se itko usuđuje umanjiti važnost ili zanijekati pakao kroz koji su prošli?", upitao je američki predsjednik na Twitteru, iskazavši potporu kongresnoj policiji.

Demokrat je reagirao na objavu na Twitteru u kojoj se pozivalo na pismo načelnika kongresne policije Bryana Mangera u kojemu se voditelja na Fox Newsu Tuckera Carlsona optužuje da je u svojoj emisiji izvukao "uvredljive i pogrješne zaključke" o napadu 6. siječnja 2021.

"Nadam se da se republikanci u Zastupničkom domu srame zbog svega što se činilo kako bi se ponizile naše redarstvene snage", dodao je Joe Biden u svojoj objavi.

Voditelj Tucker Carlson, istaknuti lik mreže omiljene među američkim konzervativcima, dobio je od predsjednika Zastupničkog doma Kevina McCarthyja ekskluzivan pristup snimkama upada u Capitol na kojima je prikazana velika većina mirnih građana i tek "malen postotak" vandala.

Odluka republikanskog čelnika koju je, kaže, donio radi transparentnosti, naišla je na oštre kritike, uglavnom iz redova demokrata.

Republikanski čelnik Senata, utjecajni Mitch McConnell, iz njegova tabora, ocijenio je pak da je Fox News načinio "pogrješku" kada je upad u Capitol pokazao "na način koji se potpuno razlikuje od onoga što misli načelnik policije Capitola", oslanjajući se na Mangerovo pismo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2023 11:11