AMERIČKI PREDSJEDNIK

Biden o mjesecu ponosa: ‘14 posto novih zaposlenika u saveznim institucijama su LGBTQ osobe‘

‘Nećemo mirovati dok se napokon ne postigne i zakonski omogući potpuna jednakost za LGBTQ+ Amerikance‘, dodao je Biden
Američki predsjednik Joe Biden
 Mandel Ngan/AFP

Gotovo 14 posto zaposlenih u saveznim institucijama, imenovanih za vrijeme mandata Joea Bidena, su LGBTQ osobe, kazao je američki predsjednik u obraćanju kojim je označio početak mjeseca ponosa, koji slavi LGBTQ zajednica.

Demokratski predsjednik zatražio je od Kongresa da usvoji Zakon o jednakosti (Equality Act) kako bi se zaštitilo LGBTQ osobe od diskriminacije.

"Usprkos našem napretku, postoje brojne države u kojima LGBTQ+ osobe još uvijek nemaju dostatnu zaštitu fundamentalnih prava i digniteta u bolnicama, školama, u javnom smještaju i drugim prostorima", rekao je Biden.

"Nećemo mirovati dok se napokon ne postigne i zakonski omogući potpuna jednakost za LGBTQ+ Amerikance", dodao je.

Biden je kazao kako se događa veliki porast nasilja prema transrodnim osobama, pogotovo prema transrodnim Afroamerikankama te prema mladim LGBTQ osobama, koje se suočavaju s nasiljem i maltretiranjem u obrazovnim ustanovima, zbog čega raste rizik samoozljeđivanja i samoubojstva.

Biden je pohvalio rad ministra prometa Petea Buttigiega, prvog deklariranog homoseksualca na ministarskoj poziciji, te zamjenicu ministra zdravstva Rachel Levine, prvu transrodnu osobu u američkoj vladi.

Aktivisti tvrde da je Bidenova administracija najviše pro-LGBTQ orijentirana vlada u američkoj povijesti.

Prvog dana mandata Biden je potpisao izvršnu naredbu kojom se saveznim agencijama nalaže da zaštite LGBTQ osobe prema svim saveznim zakonima koji zabranjuju diskriminaciju na temelju spola.

Biden je također ukinuo zabranu služenja u američkoj vojsci za transrodne osobe.

Također je ukinuo odluku državnog tajnika Mikea Pompea, po kojoj je ograničena praksa postavljanja zastava duginih boja na američkim veleposlanstvima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:09