POTPISAN SPORAZUM

Biden odlučio provesti Trumpov plan: SAD prodaje oružje i avione Emiratima za 23 milijarde dolara

Pojedini zastupnici američkog Kongresa protivili su se prodaji oružja Ujedinjenim Arapskim Emiratima
 Emmanuel Dunand/AFP

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena odlučila je provesti u djelo planirani sporazum o prodaji oružja vrijednog 23 milijarde dolara Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kojeg je sklopio prethodni predsjednik Donald Trump, te odobrio doslovno sat vremena prije dolaska Bidena na vlast.

“Možemo potvrditi da administracija namjerava nastaviti s predloženom prodajom UAE-u” priopćio je za The Hill glasnogovornik američkog ministarstva vanjskih poslova, ali i napomenuo kako ministarstvo “nastavlja razmatrati detalje i vodi konzultacije s dužnosnicima Emirata kako bi bili sigurni da smo razvili uzajamno razumijevanje po pitanju obveza Emirata prije, tokom i nakon isporuke oružja”.

Trump je najavio prodaju oružja Emiratima prošle godine, nakon što je UAE pristao uspostaviti diplomatske odnose s Izraelom. Među oružjem koje Emirati namjeravaju kupiti nalazi se i 50 mlažnjaka F-35 Lightning II, 18 MQ-9 Reaper bespilotnih letjelica, te veća količina projektila zrak-zrak i zrak-zemlja.

Kada je Biden preuzeo dužnost, ministarstvo vanjskih poslova pauziralo je proces prodaje kako bi novi dužnosnici mogli proučiti sporazum i vidjeti hoće li nastaviti s njim. Za Bidena, koji se izrazito protivi ratu u Jemenu i zahtijeva njegov brzi završetak, posebno je sporna uloga američkog oružja kojim se Saudijska Arabija i Emirati koriste u ratu protiv Hutija.

Za novu administraciju problematična je i činjenica kako oružja prodana Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima često završe u rukama trećih strana. Brojni su primjeri u kojima je oružje, originalno prodano tim dvjema državama, završilo na ratištima u Siriji, Libiji, Jemenu i Sudanu.

Stoga ministarstvo vanjskih poslova SAD-a ovaj put u ugovore o prodaji želi ugraditi zaštitne odredbe koje bi osigurale “dolično korištenje oružja” dostavljenog Emiratima. “Procijenjen datum dostave, ukoliko se ugovor provede, bio bi 2025. ili kasnije,” kazao je glasnogovornik. “Očekujemo robustan i dugotrajni dijalog s UAE-om kako bi transferi oružja ispunili naše uzajamne strateške ciljeve izgradnje jačeg, interoperabilnog i sposobnijeg sigurnosnog partnerstva”

“Također ćemo insistirati s UAE-om i svim primateljima obrambenih materijala SAD-a da se oprema za obranu proizvedena u SAD-u mora propisno zaštititi i koristiti na način koji poštuje ljudska prava i u potpunosti se pridržava zakona oružanih sukoba.”

Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi kako je započela i reviziju svoje politike prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, pod prizmom uloge Rijada u ratu u Jemenu.

Pojedini zastupnici američkog Kongresa protivili su se prodaji oružja Ujedinjenim Arapskim Emiratima, strahujući da bi ona ugrozila obećanje SAD-a Izraelu kako će ta država uvijek imati oružanu nadmoć u regiji, no trgovinu s Abu Dhabijem odobrio je i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, nakon što je od SAD-a dobio garancije da će i Tel Aviv također dobiti poboljšane tehnologije i opremu za svoje oružane snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:17