NOVE BUŠOTINE

Biden odobrio kontroverzni naftni projekt na Aljasci, zaštitari prirode odmah digli bunu

Odluka je donesena netom nakon što je Bidenova administracija najavila nove mjere zaštite kopna i vodenih površina na Aljasci

Ilustrativna fotografija

 Robert Valarcher/Biosphoto Via AFP

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena odobrila je smanjenu verziju sedam milijardi dolara vrijednog projekta bušenja nafte i plina na Aljasci tvrtke ConocoPhillips, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo za javna zemljišta i nacionalne parkove.

Odluka je donesena usprkos snažnom protivljenju otvaranju triju novih bušotina na sjeverozapadu Aljaske, uz obrazloženje da je u suprotnosti Bidenovu javnom zalaganju za borbu protiv klimatskih promjena i tranziciju prema čistoj energiji.

Sudbinu projekta pomno su pratili dužnosnici Aljaske, naftna i plinska industrija te udruge za zaštitu okoliša dok je Biden tražio ravnotežu između dekarbonizacije američkog gospodarstva i sve većih zahtjeva za povećanjem domaće proizvodnje energenata kako bi cijena ostala niska.

Ministarstvo je priopćilo da je opseg projekta smanjen za 40 posto.

ConocoPhillips i dužnosnici Aljaske prihvatili su reduciranu verziju projekta koja će, kako tvrde, smanjiti negativan utjecaj na okoliš, posebice na staništa polarnih medvjeda i žutokljunog gnjurca.

Odluka je donesena netom nakon što je Bidenova administracija najavila nove mjere zaštite kopna i vodenih površina na Aljasci.

Zaštitari prirode obrušili su se na Bidena i poručili mu da se mora odlučiti je li ili nije za borbu protiv klimatskih promjena.

"Promicati razvoj čiste energije je besmisleno ako ćemo korporacijama i dalje dozvoljavati da pljačkaju i zagađuju kako žele", rekla je Wenonah Hauter iz udruge za zaštitu okoliša "Food & Water Watch".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 00:54