MBS ‘NA LEDU‘

Biden okrenuo leđa moćnom saudijskom princu kojeg povezuju s jezivim zločinom

Zahlađenje odnosa s krunskim princom ozbiljna je poruka mladom vladaru koji je do sada vjerovao da je nedodirljiv
Joe Biden i Muhamed bin Salman
 AFP

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena odlučila se na značajan zaokret u svojim odnosima sa Saudijskom Arabijom. Predsjednik Biden neće izravno komunicirati s krunskim princom, Muhamedom bin Salmanom, kojeg CIA smatra odgovornim za ubojstvo kolumnista Washington Posta Jamala Khashoggija, već će komunicirati samo s njegovim ocem, kraljem Salmanom bin Abdulazizom.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki prenijela je jučer tu odluku medijima, diplomatski napomenuvši kako se radi o “rekalibraciji” odnosa, te da će se “predsjednik Biden vratiti na održavanje odnosa na istoj razini”, misleći čelnik države s čelnikom države.

Kralj Salman već je dulje vrijeme predao stvarnu vlast u ruke svojeg prijestolonasljednika, poznatijeg pod akronimom MBS. Prošla je američka vlada izravno komunicirala s MBS-om, a predsjednik Donald Trump odbio je objaviti CIA-in izvještaj koji je krunskog princa povezao sa zvjerskim zločinom koji se zbio u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

MBS, iako je isprve bio miljenik zapadnog svijeta kada se predstavio kao princ reformist koji će Saudijsku Arabiju uvesti u 21. stoljeće, diverzificirati njezine izvore prihoda i modernizirati zakone, danas je meta međunarodnih osuda zbog svoje uloge u ratu u Jemenu, koji se pretvorio u stravičnu humanitarnu katastrofu, te zbog brutalnog kažnjavanja aktivista za ženska prava.

Ubojstvo disidenta Khashoggija u saudijskom konzulatu, u kojem su saudijski agenti ugušili i raskomadali kolumnista Washington Posta, za većinu je država označilo prekretnicu u odnosima s krunskim princem, no Trumpova Bijela kuća nastavila je s njim održavati prijateljske odnose.

image
Kralj Salman bin Abdulaziz
AFP

Nakon što je Biden došao na vlast, postalo je jasno da će promijeniti odnose sa Saudijskom Arabijom čim je ukinuo podršku za ratne operacije u Jemenu. U svojem je prvom vanjskopolitičkom govoru najavio kako “rat u Jemenu mora završiti”.

Psaki je jučer navela kako Saudijska Arabija ima “kritične potrebe na polju samoobrane”, te da će “Sjedinjene Države nastaviti surađivati na tom planu, ali će i jasno dati do znanja da postoje područja u kojima postoje neslaganja, i kojima SAD izražava svoju zabrinutost”.

Glasnogovornica je nadodala i da je to “definitivno zaokret u odnosu na prethodnu administraciju”.

Zahlađenje odnosa s krunskim princom ozbiljna je poruka mladom vladaru koji je do sada vjerovao da je nedodirljiv, pogotovo dok mu je Trumpova vlada spremno prodavala oružje i pomagala njegovu kampanju u Jemenu, bez obzira na učestala kršenja ljudskih prava u njegovoj državi.

Biden, koji još nije kontaktirao niti jednog čelnika neke bliskoistočne države, je poslao još jednu poruku regiji kada je Psaki jučer najavila da će prvo kontaktirati izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. No, i Netanyahu je trenutno “na ledu” i nestrpljivo čeka svoj poziv. Bidena su već kritičari prozvali zbog toga što još uvijek nije uspostavio kontakt s tradicionalno najbližim saveznicima Washingtona na Bliskom Istoku.

“Izrael je, naravno, saveznik,” rekla je jučer Psaki. “Izrael je država s kojom imamo važne strateške sigurnosne odnose, i naš je tim u potpunosti povezan, još ne na razini čelnika država, ali vrlo skoro,” kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. siječanj 2023 16:50