‘NEUSTAVNI KAOS‘

Biden osudio odluku Vrhovnog suda o pobačaju u Teksasu: ‘Ostavit će milijune žena da pate‘

Odluka Vrhovnog suda ilustrira utjecaj troje konzervativnih sudaca koje je imenovao bivši republikanski predsjednik Donald Trump
Predsjednik SAD-a Joe Biden
 Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Američki predsjednik Joe Biden osudio je u četvrtak odbijanje Vrhovnog suda SAD-a da blokira novi teksaški zakon o pobačaju koji predstavlja "napad bez presedana za ustavna prava žena".

Ta odluka " izaziva neustavni kaos" i "vrijeđa pravnu državu", dodao je u priopćenju.

Demokratski predsjednik je obećao "hitan odgovor" svoje vlade i pozvao na pronalaženje "mjera koje bi zajamčile ženama Teksasa pristup sigurnim i legalnim pobačajima" a klinikama i liječnicima zaštitu od mogućih sudskih postupaka.

Američki Vrhovni sud odbio je u srijedu blokirati zabranu pobačaja nakon šestog tjedna trudnoće u Teksasu, čime je zadao snažan udarac pravima na pobačaj i ostavio na snazi teksaški zakon koji zabranjuje većinu pobačaja.

S pet glasova za i četiri protiv, suci su odbacili hitan zahtjev pružatelja usluga pobačaja da se ukine zabrana koja je stupila na snagu u srijedu rano ujutro u Teksasu.

Teksas je donio zakon koji zabranjuje pobačaj nakon što se detektira otkucaj srca fetusa, često u šestom tjednu, a ponekad i prije nego što žena uopće shvati da je trudna.

Takav zakon je "toliko ekstreman da ne predviđa čak ni izuzetak u slučaju silovanja ili incesta", istaknuo je Biden.

Pritom, potpuni stranci mogu se odsad miješati u najintimnije i najosobnije odluke s kojima se žene suočavaju, rekao je, referirajući se na mogućnost da obični građani sudski gone one koji su pomogli ženama da obave pobačaj,

"Umjesto da iskoristi svoj vrhovni autoritet kako bi se zajamčilo da pravda bude zadovoljena, najviša sudska instanca naše zemlje ostavit će milijune žena u Teksasu ... da pate dok sudovi rješavaju kompleksne procedure" , dodao je.

Odluka Vrhovnog suda ilustrira utjecaj troje konzervativnih sudaca koje je imenovao bivši republikanski predsjednik Donald Trump, a koji su povukli Vrhovni sud udesno, ocjenjuje Reuters.

Takva zabrana nije bila dopuštena ni u jednoj saveznoj državi još od presude Roe protiv Wadea, povijesne presude Vrhovnog suda kojom je 1973. godine legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji.

Sudovi su blokirali takve zabrane, pozivajući se na presudu Roe protiv Wadea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:13