JAČANJE MRŽNJE

Biden osudio oživljavanje islamofobije: ‘U našoj naciji tome nema mjesta‘

Zagovornici ljudskih prava naveli su da je u SAD-u, ali i drugdje, došlo do porasta islamofobije i antisemitizma

Joe Biden

 Jim Watson/Afp

Američki predsjednik Joe Biden u petak je osudio ono što je nazvao ružnim oživljavanjem islamofobije od početka rata između Izraela i Hamasa 7. listopada, no vodeća skupina koja se zalaže za prava muslimana odbacila je njegovu izjavu i pozvala na promjenu američke politike.

Biden je objavio priopćenje na Međunarodni dan borbe protiv islamofobije, koji su Ujedinjeni narodi utemeljili 2022. godine na 15. ožujak, što je godišnjica pucnjave na džamiju u Christchurchu na Novom Zelandu u kojem je ubijena 51 osoba tijekom molitvenog petka.

Zagovornici ljudskih prava naveli su da je u SAD-u, ali i drugdje, došlo do porasta islamofobije, antipalestinskih osjećaja i antisemitizma.

U SAD-u su uzbunu digli fatalni napad na 6-godišnjeg američko-palestinskog dječaka Wadeu Al-Fayoumea u Illinoisu, pucnjava na trojicu palestinskih studenata u Vermontu i napad nožem na palestinskog Amerikanca u Teksasu.

Vijeće za američko-islamske odnose reklo je da je zaprimilo 3578 pritužbi tijekom posljednja tri mjeseca 2023. godine, što je porast od 178 posto u protumuslimanskim incidentima u usporedbi s istim razdobljem od godine ranije.

"Prepoznajemo nasilje i mržnju s kojom se muslimani diljem svijeta suočavaju zbog svojih religijskih uvjerenja - i ružno oživljavanje islamofobije dok traje užasavajući rat u Gazi", priopćio je Biden.

"U našoj naciji nema mjesta islamofobiji. Međutim, muslimani u Sjedinjenim Državama učestalo proživljavaju neutemeljeno zastrašivanje, očitu diskriminaciju, uznemiravanje i nasilje tijekom svoje svakodnevice", rekao je Biden.

Vijeće za američko-islamske odnose odbacilo je Bidenovu izjavu i optužilo Bijelu kuću da pridonosi problemu time što zanemaruje pozive za trajnim primirjem u Gazi i pružanjem bezuvjetne potpore Izraelu.

"Bijela kuća ne može osuditi nasilje protiv palestinskog muslimanskog djeteta ovdje u SAD-u dok istovremeno pripomaže masovnim ubojstvima palestinske muslimanske djece u Gazi, niti Bijela kuća može nazvati uništenje Gaze ‘užasavajućim‘ dok u isto vrijeme šalje oružje onima koji razaraju", rekla je ta skupina za zaštitu ljudskih prava.

Skupine za zaštitu ljudskih prava uspoređuju oživljavanje islamofobije od 7. listopada sa stigmom s kojom su se muslimani suočili nakon 11. rujna 2001.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:12