EKSPLOZIVNI IZVJEŠTAJ

Biden podivljao na suradnike, Bijela kuća se tresla od vikanja: ‘Što se vas tiče moj mrtvi sin!?‘

Ovo je monstruozno težak posao i surova je stvarnost da bi Biden na kraju drugog mandata bio bliže 90. nego 80. godini života, a to je velik problem, tvrdi bivši Obamin glavni strateg

Joe Biden i Kamala Harris

 Bonnie Cash - Pool Via Cnp/Zuma Press/Profimedia/Bonnie Cash - Pool Via Cnp/zuma Press/profimedia

Posebni istražitelj Robert K. Hur objavio je završno izvješće o 15-mjesečnoj istrazi o postupanju predsjednika Joea Bidena s povjerljivim dokumentima koji su pronađeni u njegovu domu u Delawareu. Dok je posebni tužitelj zaključio da nema osnove za podizanje kaznene prijave, u izvješću se navodi kako je istraga otkrila dokaze da je predsjednik Biden namjerno zadržao povjerljive materijale u vrijeme kad je bio privatni građanin. Izvješće je također otkrilo koliko je zapravo Bidenova memorija problematična.

Prvog dana ispitivanja, 8. listopada prošle godine u Bijeloj kući, Biden se nije mogao sjetiti kada mu je završio potpredsjednički mandat. "Ako je to bilo 2013., kada sam ja prestao biti potpredsjednik?" pitao se Biden. Drugog dana ispitivanja, 9. listopada, američki predsjednik zaboravio je kada mu je točno počeo mandat, pitajući se: "Jesam li 2009. još uvijek bio potpredsjednik?"

U izvješću se također ističe da se Biden nije mogao sjetiti godine kad je njegov sin Beau umro. Beau Biden preminuo je od raka 2015. kada je njegov otac bio potpredsjednik. Također, njegovo sjećanje na događaje u Afganistanu bilo je maglovito. Godine 2009. tadašnji potpredsjednik Biden bezuspješno je pokušao odgovoriti tadašnjeg predsjednika Baracka Obamu od slanja dodatnih američkih trupa u Afganistan.

U jednom trenutku tijekom ispitivanja predsjednik Biden rekao je da se razilazio u mišljenju s Karlom Eikenberryjem, koji je zapovijedao američkim snagama u Afganistanu od 2005. do 2007., iako je Eikenberry bio Bidenov saveznik.

image

Joe Biden

Mandel Ngan/Afp

Posebni istražitelj Hur zaključuje da je Bidenovo pamćenje tijekom ispitivanja bilo "značajno ograničeno" te da je imao "ograničenu preciznost i sjećanje". Jedan od razloga zašto su tužitelji zaključili da bi mogli imati problema s podizanjem optužnice protiv Bidena jest to što bi porota mogla percipirati Bidena kao zaboravljivog, starijeg građanina. "Na suđenju bi se gospodin Biden vjerojatno predstavio poroti, kao što je učinio tijekom našeg intervjua s njim, kao simpatičan, dobronamjeran, stariji čovjek s lošim pamćenjem", napisali su tužitelji u svom izvješću na 388 stranica, dodavši kako bi zbog toga bilo teško uvjeriti porotu da ga osudi zbog pogrešnog rukovanja klasificiranim dokumentima.

image

Robert K. Hur

Kevin Richardson/Newscom/Profimedia/Kevin Richardson/newscom/profimedia

Biden je vrlo ljutito odgovorio na rezultate interne istrage protiv njega. "Ja sam dobronamjeran, stariji čovjek i znam što, dovraga, radim", izjavio je predsjednik na konferenciji za novinare, koja je naprasno organizirana u Bijeloj kući nekoliko sati nakon objave Hurova izvještaja. "Postoji čak i referenca da se ne sjećam kada je moj sin umro. Kako se, dovraga, usuđuje to reći?" emotivno je rekao predsjednik, dodavši kako ne prođe dan da se ne sjeti smrti svog sina. "Iskreno govoreći, kad su mi postavili to pitanje, pomislio sam da se to njih uopće ne tiče. Ne treba me nitko podsjećati kad je preminuo", dodao je Biden.

Američki predsjednik odbacio je sve optužbe koje se protiv njega navode u izvješću, s time da je na pitanje preuzima li odgovornost za nepažljivo rukovanje povjerljivim materijalom odgovorio da "preuzima odgovornost jer nije znao što njegovo osoblje radi". Naime, povjerljivi dokumenti pronađeni su u kutijama u garaži Bidenova privatnog doma, a predsjednik tvrdi da ne zna kako su i kada članovi njegova osoblja donijeli te kutije.

The Washington Post saznaje da su predsjednikovi suradnici bili zatečeni Bidenovim bijesom te su predsjednikovu "zaboravljivost" pokušali opravdati činjenicom da se ispitivanje odvijalo samo dan nakon što je Hamas napao Izrael te da je Biden u to vrijeme bio preokupiran krizom na Bliskom istoku. Demokrati su pokušali izvješće okarakterizirati kao politički motivirano jer je istragu vodio republikanac. Međutim, izostavili su činjenicu da je republikanca Hura kao posebnog savjetnika, koji će ispitati nepropisno skladištenje povjerljivih dokumenata u Bidenovu domu, imenovao glavni državni odvjetnik Merrick Garland koji je, pak, član Bidenove vlade.

Dob 81-godišnjeg predsjednika SAD-a ponovno je došla u središte predsjedničke kampanje, kao i mnogo puta dosad. Biden je nedavno pobrkao sadašnjeg francuskog predsjednika Emmanuela Macrona s preminulim predsjednikom Françoisom Mitterrandom te je dvaput rekao da se 2021. sastao s njemačkim kancelarom Helmutom Kohlom, iako je on umro 2017. godine. Američki predsjednik također se u jednom trenutku nije mogao sjetiti imena australskog premijera, nazvavši ga "onim tipom tamo dolje", a egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija nazvao je predsjednikom Meksika.

image

Joe Biden i Donald Trump

Timothy A. Clary/Afp

Posljednje četiri godine Biden mora dokazivati da njegova pozna dob ne utječe na način na koji obavlja predsjedničku dužnost. Njegova navodno smanjena mentalna agilnost mogla bi postati ozbiljan kamen spoticanja u kampanji. NBC-jeva anketa, objavljena ovaj tjedan, pokazuje da 76 posto američkih birača kaže da je zabrinuto zato što Bidenu nedostaje potrebno mentalno i fizičko zdravlje da bi bio predsjednik u drugom mandatu, a od toga je čak 54 posto demokrata izrazilo bojazan da je Biden prestar da bi bio predsjednik. Donald Trump je samo četiri godine mlađi od Bidena.

David Axelrod, bivši glavni strateg Baracka Obame u predsjedničkim kampanjama, upozorio je da bi dob predsjednika Bidena mogla biti prepreka na izborima. "Predsjednička funkcija je monstruozno težak posao i surova je stvarnost da bi predsjednik na kraju drugog mandata bio bliže 90 nego 80, a to bi bio velik problem", rekao je Axelrod za The NYT.

No, demokratski konzultant Dan Sena smatra da je riječ o diskriminaciji zbog dobi, a ne o stvarnom problemu. "Ne prihvaćam u potpunosti argument da će o pobjedi na izborima odlučiti gafovi. Sve će se svesti na širi metanarativ o onima koji gledaju unatrag i onima koji gledaju naprijed", izjavio je Sena za Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:46