JUŽNA AMERIKA

Biden podupro vođu venezuelanske oporbe, ali ga nije pozvao na Summit Amerika

Bivši predsjednik Donald Trump je 2019. rekao da ne priznaje reizbor predsjednika Nicolasa Madura na izborima

Joe Biden

 Patrick T. FALLON/AFP

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u srijedu je potvrdio potporu Juanu Guaidou, vođi venezuelske oporbe kojeg Washington priznaje kao "privremenog predsjednika", u prigodi Summita Amerika, na koji nisu pozvani ni Guaido, ni aktualna vlast u Caracasu.

Američki predsjednik je u "današnjem razgovoru s privremenim venezuelskim predsjednikom Juanom Guaidoom istaknuo zahvalnost i potporu Sjedinjenih Država nacionalnoj skupštini demokratski izabranoj 2015. i (Juanu) Guaidou kao privremenom predsjedniku Venezuele", navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Bivši predsjednik Donald Trump je 2019. rekao da ne priznaje reizbor predsjednika Nicolasa Madura na izborima na kojima su prijavljene mnoge nepravilnosti.

Washington je u ponedjeljak potvrdio da Venezuelu, Nikaragvu i Kubu nije pozvao na Summit Amerika koji je počeo u Los Angelesu, zbog "sumnje" u poštovanje demokracije u tim trima zemljama.

U telefonskom razgovoru koji se vodio u Air Force Oneu na putu u Kaliforniju, Joe Biden je "izrazio potporu pregovorima Venezuelaca koji su najbolji put prema mirnoj obnovi demokratskih institucija, slobodnim i poštenim izborima te poštovanju ljudskih prava i temeljnih sloboda svih Venezuelaca".

Američki predsjednik je usto rekao da je SAD spreman preispitati svoju politiku sankcija ako režim predsjednika Nicolasa Madura pokaže spremnost da pregovara s oporbom o novom okviru koji će omogućiti Venezuelcima da se izjasne na izborima.

Bivši predsjednik Donald Trump uveo je sankcije vladi Nicolasa Madura. Gospodarstvo se urušilo, nagnavši tisuće Venezuelaca na odlazak iz zemlje.

Juan Guaido je "zahvalio SAD-u na trajnoj potpori venezuelskom narodu u njegovoj borbi za što bržu demokratsku tranziciju" i na tome što je "najveći donator humanitarne pomoći" zemlji, rekao je pak tim oporbenog vođe.

Imigracija, velik izazov za Bidenovu unutarnju politiku, na dnevnom je redu razgovora na sastanku na vrhu ovog tjedna u Los Angelesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:20