SUSRET PREDSJEDNIKA

Biden pohvalio ‘neuništive‘ veze s Izraelom unatoč napetostima

Izraelski predsjednik Isaac Herzog, čija je dužnost uglavnom protokolarna, primljen je u Ovalnom uredu Bijele kuće

Isaac Herzog i Joe Biden

 Mandel Ngan/Afp

Joe Biden je u utorak u Bijeloj kući primio izraelskog kolegu Isaaca Herzoga, pohvalivši "neuništive" veze s Izraelom unatoč napetosti s vladom Benjamina Netanyahua zbog njegove sporne pravosudne reforme.

Izraelski predsjednik čija je dužnost uglavnom protokolarna, primljen je u Ovalnom uredu, gdje je istaknuo da je došao izraziti "priznanje i zahvalnost sa svih strana političke pozornice" a američki predsjednik je neke članove izraelske vlade nazvao "ekstremistima".

Ujedno je spomenuo "žustru raspravu" koja se vodi u njegovoj zemlji, smjerajući na spornu pravosudnu reformu, poručivši ipak pred novinarima: "Dopustite mi da jasno, doista jasno, ponovim da je izraelska demokracija zdrava, snažna i otporna".

Herzog, kojeg je američki predsjednik već primio u listopadu 2022., boravi u dvodnevnom posjetu Washingtonu i u srijedu se treba obratiti dvama domovima Kongresa koji će održati plenarnu sjednicu.

Veze SAD-a i Izraela su se pogoršale nakon povratka Benjamina Netanyahua na vlast u prosincu zahvaljujući koaliciji s ultraortodoksnim i s krajnje desnim strankama.

Kao znak dobre volje za popuštanje napetosti, američki predsjednik je u ponedjeljak pristao primiti izraelskog premijera u SAD-u do kraja godine, ali Bijela kuća nije htjela otkriti kada i gdje će to biti.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je da Bidenova odluka da primi Netanyahua ne znači da "nismo zabrinuti zbog pravosudnih reforma i ekstremističkog ponašanja nekih članova Netanyahuove vlade".

"Ta je zabrinutost i dalje snažna. To nas uznemiruje", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:05