TRADICIJA BIJELE KUĆE

Biden pomilovao dvije purice, Chocolate i Chip neće postati večera za američki Dan zahvalnosti

Glazbeni sastav američke vojske prije pomilovanja oraspoložio je okupljenu publiku izvedbom pjesme Lynyrda Skynyrda ‘Freebird‘

Joe Biden pomilovao je puricu Chocolate

 SAUL LOEB/AFP

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je, noseći svoje pilotske sunčane naočale, pomilovao dvije purice iz Sjeverne Karoline, nazvane Chocolate i Chip, spasivši ih od toga da postanu večera za američki blagdan Dan zahvalnosti.

Ogromne su purice zauzvrat brbotom iskazale svoju zahvalnost u ovogodišnjem tradicionalnom događaju u Bijeloj kući koji izaziva osmijeh.

Biden je, s obzirom na niske temperature u studenome, rekao da nije htio da događaj dugo traje jer "nitko ne voli da im se purica ohladi".

image

Pomilovana purica Chip

SAUL LOEB/AFP

Glazbeni sastav američke vojske prije pomilovanja oraspoložio je okupljenu publiku izvedbom pjesme Lynyrda Skynyrda "Freebird" (Slobodna ptica). S balkona Bijele kuće, iza Bidena, njegov njemački ovčar Commander promatrao je događaj i glasno lajao.

Milijuni purica bit će ispečeni u pećnicama za Dan zahvalnosti diljem zemlje, natopljene umakom te poslužene uz mnoštvo priloga od krumpira do složenca od mahuna.

No Chocolate i Chip, koje teže oko 21 kilogram, proživjet će ostatak svojih života u svojoj rodnoj saveznoj državi, na sveučilištu u Sjevernoj Karolini. Običaj pomilovanja purica u Bijeloj kući star je nekoliko desetljeća.

image
SAUL LOEB/AFP

Biden se osvrnuo i na izbore na sredini predsjedničkog mandata 8. studenoga, nakon kojih su demokrati zadržali kontrolu nad Senatom, a izgubili je u Zastupničkom domu uz malu razliku osvojenih glasova, uspješno spriječivši "crveni val" oporbene stranke.

- Glasovi su tu. Prebrojani su i potvrđeni. Nema višestrukog glasanja. Nema ‘kokošarenja‘ - našalio se Biden.

- Jedini ‘crveni val‘ bit će ako Commander prevrne umak od brusnice - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:54