IZNENADNA ODLUKA

Biden postavio ženu za zapovjednicu američke mornarice: ‘Pokazala je veliku stručnost‘

Ovim potezom Lisa Franchetti postat će prva žena koja će voditi neki rod vojske pri ministarstvu obrane

Lisa Franchetti

 Chief Petty Officer Jonathan Bar/AFP

Američki predsjednik Joe Biden u petak je predložio admiralicu Lisu Franchetti za zapovjednicu mornarice, što je potez kojim bi se u američkoj vojsci trebale ukinuti dosadašnje rodne barijere, a Frachetti bi trebala postati prva žena koja će zapovijedati mornaricom, kao i članica glavnog stožera vojske.

Bidenova odluka bila je iznenadna. Dužnosnici Pentagona očekivali su da će on na tu dužnost predložiti Samuela Papara koji zapovijeda mornaricom u Pacifiku i ima iskustva s rastućim izazovima koje SAD-u predstavlja Kina.

Međutim, Franchetti, aktualna zamjenica šefa operacija mornarice, bila je među kandidatima za koje se vjerovalo da se natječu za to mjesto.

Biden je u priopćenju istaknuo da Franchetti ima 38 godina iskustva.

"Kroz svoju karijeru, admiralica Franchetti pokazala je veliku stručnost i u operativnim te političkim arenama", rekao je Biden, dodavši da je bila tek druga žena u povijesti koja je stekla čin admirala s četiri zvjezdice u američkoj mornarici.

Ipak, Franchetti nije prva žena koja vodi jedan rod američke vojske. Prošle godine, Biden je imenovao admiralicu Lindu Fagan na čelno mjesto američke obalne straže.

No obalna straža nije službeno dio ministarstva obrane, nego potpada pod ministarstvo domovinske sigurnosti. Franchetti će stoga postati prva žena koja će voditi neki rod vojske pri ministarstvu obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:12