RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Biden potpisao ključni zakon za pomoć Ukrajini; Amerikanci: ‘Čini se da ruski časnici odbijaju izvršavati naredbe‘

Ključne događaje 75. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Američka haubica M777 kalibra 155 mm; Charles Michel u Odesi; uništeni hotel u Odesi

 Afp/Profimedia

Ključni događaji:

- U tijeku je 75. dan ruske invazije na Ukrajinu

- Joe Biden potpisao je zakon koji omogućuje ubrzanje slanja vojne opreme Ukrajini

- Ukrajini je stiglo 'više od 85' američkih haubica

- SAD smatra da ruski vojnici i časnici odbijaju izvršavati naredbe u Donbasu

- Putin u govoru na velikoj paradi u Moskvi: Zapad se pripremao za invaziju 'na naše povijesne zemlje'

- Ruske snage raketirale su Slovjansk i Odesu

- Rusija vojnim paradama diljem zemlje obilježava Dan pobjede nad nacistima

- Zelenski: 'U napadu na školu na istoku Ukrajine ubijeno 60 ljudi'

- Ruski veleposlanik u Poljskoj zaliven crvenom bojom


NOVO 0:30 -.Guverner Oblasti Donjeck Pavlo Kirilenko tvrdi da je u prostorima čeličane Azovstal u Mariupolju, u kojoj ruskim snagama otpor i dalje pružaju pripadnici bojne Azov i ukrajinski marinci, i dalje "oko 100 civila". Ranije se tvrdilo da su svi civili iz Azovstala evakuirani.


0:24 - Mislim da je Putin pogrešno procijenio situaciju s kojom se suočio na međunarodnom planu i očito je pogrešno izračunao sposobnosti Rusije da realizira tako velik pothvat. Kad dođe vrijeme za nagodbu, svi moraju uzeti u obzir činjenicu da se nećemo vratiti na prijašnji odnos, već na poziciju koja će za Rusiju biti drugačija, ali ne zato što mi to zahtijevamo, već zato što je sama Rusija proizvela tu poziciju - kaže bivši američki državni tajnik Henry Kissinger. Više pročitajte OVDJE.


23:59 - Rusija je izvršila novi napad na Odesu - grad je pogođen s nekoliko projektila čiji su udari izazvali i više požara. Kyiv Independent javlja da gori i jedan šoping centar.


23:45 - Ukrajinci su "slani u Rusiju protiv njihove volje", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Pentagona John Kirby, potvrdivši informaciju ukrajinskih vlasti.

- Nemamo brojčane podatke, ali smo vidjeli znakove koji upućuju da su Ukrajinci odvedeni iz Ukrajine u Rusiju, rekao je Kirby, odgovarajući na pitanje na tiskovnoj konferenciji o tvrdnji ukrajinske vlade da je 1,2 milijuna ljudi deportirano u Rusiju i smješteno u kampove.

- Ne znam koliko je kampova ni kakvi su. Ali imamo informaciju da su Ukrajinci slani u Rusiju protiv njihove volje.

Ponašanje Rusije je "neprihvatljivo" i "odgovorna sila se tako ne ponaša", rekao je Kirby, ocijenivši da ruski predsjednik Vladimir Putin "ne prihvaća i jednostavno ne poštuje suverenitet Ukrajine".

Po riječima dužnosnice ukrajinske vlade Ljudmile Denisove, kako prenosi službeni komunikacijski ured Spravdi, "više od 1,19 milijuna naših građana, među kojima više od 200.000 djece deportirano je u Rusku Federaciju".

Sustegnuvši se da te deportacije nazove etničkim čišćenjem, Kirby je ipak istaknuo "rusku okrutnost" u tom sukobu.

- Već 75 dana (Rusija) se iživljava na Ukrajini i na ukrajinskom narodu. I svaki put kad kažemo da ne mogu gore pasti, pokažu da smo u krivu, rekao je.


23:22 - Ruski portal Meduza povodom velike proslave Dana pobjede u Rusiji pitao je ruske povjesničare, politologe, sociologe i filozofe tko i kako formira stav ruskih građana o Velikom domovinskom ratu, i može li invazija na Ukrajinu promijeniti njihovo mišljenje. Isječke donosimo OVDJE.


23:15 - Premda je Europska komisija prije gotovo tjedan dana najavila uvođenje embarga na uvoz ruske nafte u Uniju, politički dogovor o toj mjeri još nije postignut. Ključnom preprekom konsenzualnom dogovoru o tom - šestom - paketu sankcija Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu pokazao se stav Mađarske, odnosno tamošnjeg premijera Viktora Orbána, koji se protivi uvođenju takvih sankcija. Koji su zapravo Orbanovi motivi za takav stav analizira Marko Biočina u tekstu koji možete pročitati OVDJE.


23:00 - Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u ponedjeljak pred novinarima zakon koji omogućuje ubrzanje slanja vojne opreme Ukrajini, reaktivirajući zakon iz Drugog svjetskog rata.

"Ukrajinci se svakodnevno bore za život", rekao je Biden u Ovalnom uredu, dodajući: "Ta borba je skupa, ali bi popuštanje pred agresijom bilo još skuplje".

Potpisani dokument, "Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022", temelji se na programu iz Drugog svjetskog rata čiji je cilj bio pomoći Europi da se odupre Hitleru.

Poduprli su ga gotovo svi predstavnici u Kongresu, osim njih deset iz Zastupničkog doma koji su glasali protiv, stoji u priopćenju Bijele kuće.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu Bidenova administracija uputila je vojnu pomoć od oko 3,8 milijardi dolara Kijevu.


22:10 - Njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražili su u ponedjeljak u Berlinu konkretne korake koji bi vodili primirju u Ukrajini.

- Ono što mi želimo ostvariti je primirje i to što je brže moguće. Samo tako će biti moguće pregovore između Ukrajine i Rusije dovesti do kraja i ostvariti primirje nakon čega bi trebalo uslijediti povlačenje ruskih postrojbi, rekao je Macron u prvom susretu s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom nakon što je ponovno izabran na mjesto predsjednika Francuske.

Njemački kancelar također je rekao kako je sada "nakon tolikih tjedana od početka rata" došlo vrijeme za korake koji bi vodili miru. On je istodobno dodao kako se pritom ne smije raditi o "miru koji bi diktirala Rusija".

- Ne možemo si zamisliti da Ukrajina prihvati diktirani mir koji bi sadržavao uvjete koje Ukrajina zbog očuvanja integriteta i suvereniteta ne može prihvatiti, rekao je njemački kancelar. Više pročitajte OVDJE.


21:50 - Proruski separatisti nosili su u ponedjeljak golemu zastavu svetog Jurja, ruski domoljubni simbol, hodajući kroz Mariupolj, ukrajinsku luku koju je gotovo u cijelosti zauzela ruska vojska po cijenu velikih razaranja. Pritom je separatistički vođa Donjecka Denis Pušilin obećao da će "Mariupolj pretvoriti u grad resorta". Više pročitajte OVDJE.


20:57 - Posjet hrvatskog premijera Kijevu na Dan pobjede bio je "državnički potez" i nije nas bilo strah, ali strašni su bili prizori masovnih grobnica budeći sjećanja na Domovinski rat, rekao je šef hrvatske diplomacije te dodao da se radi na oslobađanju hrvatskog vojnika kojeg su zarobile ruske snage. Više pročitajte OVDJE.


20:55 - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak je rekla da je ostvaren napredak i razjašnjena su neka pitanja s Viktorom Orbanom, premijerom Mađarske, članice Europske unije koja se protivi zajedničkom embargu na rusku naftu.

Sastanak dvoje čelnika održan u Budimpešti "pridonio je da se razjasne pojedine točke vezane uz sankcije i energetsku sigurnost", objavila je Von der Leyen na Twitteru

- Napredovali smo, no još ima posla, dodala je.


20:45 - Rusija se suočava s najvećim padom gospodarstva u gotovo tri desetljeća dok raste pritisak sankcija koje su uveli SAD i saveznici zbog ruske invazije na Ukrajinu, kako proizlazi iz interne prognoze ruskog ministarstva financija do kojeg je došao Bloomberg.

Bruto domaći proizvod (BDP) ove će se godine u Rusiji vjerojatno smanjiti za čak 12 posto, što je više od pada od 8 posto koji očekuje tamošnje ministarstvo gospodarstva, tvrde osobe upoznate s tim procjenama, a koje su o tim internim razmatranjima govorili pod uvjetom da ostanu anonimni. Više pročitajte OVDJE.


20:00 - Američki dužnosnici dobili su nekoliko anegdotalnih izvješća da ruske trupe odbijaju izvršiti naredbe svojih zapovjednika.

Visoki američki dužnosnik iz sektora obrane poručio je da SAD vjeruje kako "ruske trupe, ali i neki časnici, sve do razine bataljuna" odbijaju slijediti naredbe koje im se izdaju tijekom ofenzive u Donbasu.

- Oni su ili odbili slijediti naredbe ili ih ne slijede u mjeri u kojoj bi se to očekivalo od časnika, rekao je neimenovani američki dužnosnik, a prenosi CNN. Dodao je i da je među ruskim trupama moral i dalje "nizak".


19:45 - Više od tri četvrtine Finaca sada podupire kandidaturu za NATO, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u ponedjeljak, nekoliko dana prije očekivane odluke Helsinkija o tom pitanju.

Po istraživanju koje je objavila javna televizija, 76 posto Finaca - što je rekordni broj - želi da se zemlja pridruži NATO-u. Taj je broj u ožujku iznosio 60 posto. Više pročitajte OVDJE.


19:30 - Sergej Šojgu oduvijek je imao talent za PR. Šezdesetšestogodišnji ruski ministar obrane godinama je predsjedao vojnim kazališnim vježbama, obarao statistike o osoblju i hvalio se zastrašujućim novim oružjem - sve kako bi projicirao imidž ruske vojske u usponu pod njegovim vodstvom. Ali u samo 2,5 mjeseci otkako je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine, fasada koju je Šojgu pomno predstavio tijekom proteklog desetljeća raspala se u ružnu stvarnost, razotkrivajući nesposobnost i barbarstvo jedne od najvećih svjetskih vojski. Više pročitajte u tekstu koji je priredio Robert Bajruši, a koji možete naći OVDJE.


18:40 - Predsjednica EK Ursula von der Leyen u ponedjeljak navečer će u Budimpešti razgovarati s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o "sigurnosti energetske opskrbe Europe", najavio je njezin glasnogovornik, dok Mađarska blokira prijedlog o embargu na uvoz ruske nafte.

Von der Leyen će s Orbanom razgovarati o prijedlogu šestog paketa sankcija koji je predstavila prošli tjedan u Strasbourgu, u kojem dio čini embargo na uvoz nafte iz Rusije.


18:10 - SAD je dostavio više od 85 haubica (od ukupno 90 obećanih) Ukrajini, a uz njih je poslano i više od 110.000 komada streljiva (obećano je 184.000), rekao je visoki američki dužnosnik iz sektora obrane, a piše CNN. Osim američkih dalekometnih haubica, kalibra 155 mm, stiglo je i nekoliko istovjetnih haubica od strane drugih ukrajinskih saveznika.

Isti je dužnosnik poručio i da je "više od 310" ukrajinskih vojnika prošlo obuku na tim haubicama, dok je njih pedesetak i dalje na obuci. Sam "trening" za haubice traje oko dva tjedna.

Amerikanci su dodali i da je najmanje 20 Ukrajinaca prošlo obuku na novom, specijalno za ukrajinske oružane snage napravljenom, dronu Phoenix Ghost.


17:37 - Proruski separatisti nosili su u ponedjeljak golemu zastavu svetog Jurja, ruski domoljubni simbol, hodajući kroz Mariupolj, ukrajinsku luku koju je gotovo u cijelosti zauzela ruska vojska po cijenu velikih razaranja.

Mimohod je upriličen u povodu proslave 9. svibnja, dana pobjede nad nacistima 1945.

Zastavu s narančastim i crnim prugama od početka 2000-ih nose milijuni Rusa u spomen na sovjetske vojnike pale u ratu s nacistima.

Zastavu dugu 300 metara nosila je u ponedjeljak u Mariupolju povorka na čijem je čelu išao separatistički čelnik Denis Pušilin, objavio je potonji na Telegramu.


17:35 - Ukrajina je optužila Rusiju da želi "useliti" ruske vojnike u napuštene kuže i stanove u Hersonu, piše BBC.

Ruske trupe navodno su tražile listu praznih stanova od predstavnika lokalne zajednice.

Herson i dalje ostaje jedini veći grad nad kojim su Rusi u potpunosti preuzeli kontrolu od pokretanja invazije na Ukrajinu 24. veljače, a već se neko vrijeme da naslutiti da Moskva želi učvrstiti vlast nad tim gradom, ali i cijelom oblasti Herson.

Štoviše, Rusi su povećali broj svojih patrola i ophodnji u oblasti, nastoje uvesti rublju kao službenu valutu, a navodno planiraju i "referendum" kojim bi se cijela oblast odcijepila od Ukrajine.


17:29 - UN-ovo vijeće za ljudska prava (UNHRC) održat će posebnu sjednicu o Ukrajini ovaj tjedan, na poziv Kijeva da se razgovara o stanju u toj zemlji, uključivo o izvješćima o masovnim žrtvama u Mariupolju.

Na sastanku u četvrtak mogli bi donijeti rezoluciju kojom od novoosnovanog Istražnog povjerenstva za rat u Ukrajini zahtijevaju da ove godine podnesu Vijeću detaljno izvješće.


17:12 - Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je da će vjerojatno "proći nekoliko desetljeća" prije nego li Ukrajina postane član EU. No, dodao je da je zbog svoje borbe Ukrajina "već postala dio europske obitelji".

U govoru pred Europskim parlamentom u Strasbourgu Macron je poručio kako se nada da će EU "brzo" pokrenuti proces ukrajinskog pristupanja Uniji. Više pročitajte OVDJE.


17:05 - Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova oglasila se povodom incidenta u Poljskoj u kojem su prosvjednici zalili ruskog veleposlanika crvenom bojom.

- Neonacisti su opet pokazali svoje lice i ono je u bojama krvi. Zapad je zacrtao smjer kojim se reinkarnira fašizam, rekla je Zaharova.

Podsjetimo, ruski veleposlanik u Poljskoj zaliven je u ponedjeljak crvenom bojom i verbalno su ga napali proukrajinski prosvjednici u prigodi proslave obljetnice završetka Drugog svjetskog rata koja se održavala u Varšavi, izvijestila je ruska novinska agencija Ria Novosti.

Na snimkama bez tona koje je objavila agencija vidi se diplomat Sergej Andrejev kojemu su košulja i lice zamrljani crvenom bojom, kao i nekolicini osoba u njegovu okružju.

Iza njih se vide ukrajinske zastave koje drže prosvjednici.


16:52 - Uz brojne druge stvari koje su izostale na ovogodišnjoj povorci u povodu Dana pobjede u Rusiji, možda je i najznačajnija odsutnost čelnika združenog stožera ruske vojske, generala armije Valerija Gerasimova. Više pročitajte u tekstu Ivana Fischera koji možete pronaći OVDJE.


16:37 - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel danas se u Odesi nenajavljeno susreo s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom. U jednom trenutku bili su prisiljeni prekinuti sastanak zbog toga što su projektili pogodili lokacije u Odesi, rekao je jedan EU dužnosnik, a prenosi Guardian.

- Sudionici su bili prisiljeni prekinuti sastanak i otići u sklonište dok su projektili opet pogodili oblast Odesu.


16:29 - Vladimir Putin primio je danas Artioma Žogu, oca zapovjednika takozvanog "Sparta bataljuna" koji je ranije ove godine ubijen u ratu u Ukrajini, piše Sky News.

Kijev tvrdi da je od početka invazije ubijeno čak 12 ruskih generala, među kojima je i Vladimir Žoga. Točan broj ubijenih ruskih generala nije moguće neovisno potvrditi.

Ruska strana od početka ožujka skriva točan broj svojih gubitaka, ali predsjednik Putin se u svojem današnjem govoru osvrnuo na vojnike ubijene u Ukrajini, poručivši da će njihove obitelji biti zbrinute kroz niz povlastica.


16:12 - U Beogradu je u ponedjeljak, u povodu Dana pobjede protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, održana manifestacija "Besmrtni puk" uz poruku da su "Srbija i Rusija uvijek bile na pravoj strani povijesti". Više pročitajte OVDJE.


15:56 - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko optužio je u ponedjeljak Zapad da je "opsjednut" nacističkim idejama i da "vodi rat protiv Rusije" u Ukrajini, gdje već dva i pol mjeseca traje ruska ofenziva.

"Pristaše nacizma su opsjednuti idejom odmazde, ali nisu spremni da se otvoreno bore sa sljednicima sovjetskog naroda", istaknuo je Lukašenko u govoru koji je održao u prigodi proslave 9. svibnja, dana pobjede nad nacistima 1945.

"Zato preplavljuju Ukrajinu oružjem", rekao je, optuživši "zapadne elite" da su tu zemlju koja graniči s Rusijom pretvorile u "čudovište" i da su ondje uzdignule "nacizam u rang državne ideologije".

"Nije tajna da je čitav zapadni svijet zaratio s Rusijom u Ukrajini", istaknuo je Lukašenko (67) koji od 1994. čvrstom rukom vlada Bjelorusijom i blizak je saveznik Vladimira Putina kojemu ustupa svoj teritorij za vođenje ruske ofenzive.

"Danas se protiv Rusije ujedinilo više od 50 zapadnih zemalja", rekao je.

Lukašenko je usto osudio zapadne gospodarske sankcije uvedene Moskvi i Minsku zbog sukoba u Ukrajini, ustvrdivši da će "pokušaji da ju se uguši" samo "učiniti (Bjelorusiju) još jačom".

"Ni pravno ni moralno Bjelorusi nemaju pravo ne podupirati Rusiju", istaknuo je.

"Sami smo uz Rusiju. A vas je 50", dodao je bjeloruski predsjednik.


15:54 - Europska komisija namjerava dati svoje mišljenje o članstvu Ukrajine u EU u lipnju, rekla je predsjednica Ursula von der Leyen dodajući da se razgovaralo o ukrajinskom 'europskom putu'.


15:47 - Gradonačelnik Slavjanska rekao je da su ruske rakete u ponedjeljak ispaljene na središte grada.

Vadim Liah napisao je na društvenim mrežama da vlasti procjenjuju razmjere štete.

'Čestitke 9. svibnja od 'braće'', napisao je, upućujući na napad koji je izvršen na Dan pobjede Rusije nad nacističkom Njemačkom.


15:42 - Dvoje ruskih novinara koji rade za popularni prokremaljski portal u ponedjeljak su ga ispunili antiratnim člancima u rijetkom činu neslaganja dok je zemlja slavila pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom.

Članci na Lenta.ru nazvali su predsjednika Vladimira Putina 'jadnim paranoidnim diktatorom' i optužili ga da vodi 'najkrvaviji rat 21. stoljeća'. Piše i kako 'rat olakšava prikrivanje ekonomskih neuspjeha' i da 'Rusija prijeti da će uništiti cijeli svijet'.

'Morali smo to učiniti danas. Htjeli smo podsjetiti sve za što su se naši djedovi zaista borili na ovaj prekrasni Dan pobjede – za mir', rekao je 30-godišnji Egor Poljakov, jedan od dvojice novinara.

Tijekom svog godišnjeg govora pred 11.000 vojnika u Kremlju u ponedjeljak ujutro, Putin je pokušao opravdati svoju invaziju na Ukrajinu, povezujući trenutne borbe sa sovjetskom pobjedom u Drugom svjetskom ratu.

'Dan pobjede nije o tome', rekao je Poljakov za Guardian.

'Obični ljudi umiru, žene i djeca umiru u Ukrajini. S obzirom na retoriku koju smo vidjeli, ovo neće stati. Ovo više nismo mogli prihvatiti. Ovo je bila jedina ispravna stvar koju smo mogli učiniti', zaključio je Poljakov i dodao da su on i njegova kolegica Aleksandra Mirošnikova objavili više od 40 članaka kritičnih prema Kremlju i njegovim akcijama u Ukrajini.

Članci su u međuvremenu uklonjeni, ali im se može pristupiti u arhivi.


15:27 - Stiže još snimki s ulica Mariupolja gdje se mogu vidjeti građani s ruskom zastavom ili pak balonima u bojama ruske zastave, kako na ulicama grada obilježavaju 77 godina od poraza nad nacističkom Njemačkom.

Dan pobjede uz podignute zastave SSSR-a, prema fotografijama na društvenim mrežama, slavio se i u Melitopolju, Berdjansku i Hersonu.


15:19 - Volodimir Zelenski komentirao je posjet predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela Odesi.

'Važno je spriječiti prehrambenu krizu u svijetu uzrokovanu agresivnim djelovanjem Rusije. Moraju se poduzeti hitne mjere za deblokiranje ukrajinskih luka za izvoz pšenice. Cijenim hrabar stav predsjednika Europskog vijeća i njegovu osobnu prisutnost u Odesi. Zahvalan sam na stalnoj potpori naše zemlje iz EU u mnogim područjima', komentirao je na Telegramu.


15:14 - Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova komentirala je na Telegramu incident u Varšavi gdje je ruski veleposlanik u Poljskoj Sergej Andrejev napadnut na groblju sovjetskih vojnika.

'Obožavatelji neonacista još jednom su pokazali svoje lice – i krvavo je. Rušenje spomenika herojima iz Drugoga svjetskog rata, skrnavljenje grobova, a sada i prekid ceremonije polaganja cvijeća na dan koji je svetinja svakog poštenog čovjeka opet dokazuje očito: Zapad je postavio kurs za reinkarnaciju Nacizma. Ali kao što sam već rekla, ne možete nas uplašiti. Europljani bi se trebali bojati kada pogledaju svoj odraz u ogledalu', poručila je.

image

Ruski veleposlanik u Poljskoj, Sergej Andrejev, zaliven crvenom bojom

Wojtek Radwanski/AFP
image

Sergej Andrejev

Wojtek Radwanski/AFP
image

Sergej Andrejev

Wojtek Radwanski/AFP
image

Sergej Andrejev

Wojtek Radwanski/AFP

14:40 - Mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine nisu stali i vode se na daljinu, rekao je glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski za Interfax.

Upitan hoće li dužnosnici iz Moskve i Kijeva razgovarati licem u lice, Medinski je rekao: 'Da biste to učinili, morate imati više detalja.

Ukrajinski i ruski dužnosnici nisu osobno vodili mirovne pregovore od 29. ožujka - od tada vode razgovore putem video veze.

U petak je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao za BBC da bi 'minimalni' ustupak Rusije u zamjenu za mirovni sporazum bio 'povratak ruskih snaga tamo gdje su bile 23. veljače'.


14:27 - Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je da ruske snage, potpomognute tenkovima i topništvom, provode jurišne operacije na čeličanu Azovstal u Mariupolju, gdje se skrivaju posljednji branitelji tog južnog grada.

'Moglo bi biti budućih napada na čeličanu', rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Oleksandr Motuzjanik, ne potkrjepljujući svoje izjave dokazima.

Rusija je ranije demantirala tvrdnje Ukrajine da je pokušala upasti u čeličanu.

image

Mariupolj

Alexey Kudenko/AFP

A u kakvom užasu se nalaze ukrajinske postrojbe u Azovstalu možete pročitati OVDJE.


14:13 - Prvi premijer pod Vladimirom Putinom rekao je da je današnji govor povodom Dana pobjede pokazao da je ruski predsjednik svjestan da njegov rat propada.

Bivši ruski premijer Mihail Kasjanov rekao je da je Putin u problemima i da je to 'početak kraja Putinove ere'.

U razgovoru za Sky News dodao je da ruski predsjednik nije očekivao ovu razinu otpora Ukrajine i kako činjenica da danas nije objavljena pobjeda znači da ruske snage 'gube snagu'.


13:55 - Ukrajinski veleposlanik u Velikoj Britaniji, Vadim Pristaiko, kazao je da je Rusija postavljala 'nerealne' zahtjeve tijekom šest rundi pregovora.

'Došli su s tako velikim očekivanjima i toliko velikom potražnjom, da vam neću ni reći, jer vidjet ćete koliko su nerealni, neopravdani. Svi su shvatili da je to njihova pregovaračka pozicija. Ukrajinci se sada ne pitaju kako ćemo završiti rat, nego kako ćemo živjeti poslije', kazao je.


13:38 - Ukrajinske snage sigurnosti na stambeno naselje Novaja Astrakan ispalile su balističku raketu Tochka-U, no raketa je oborena i među stanovništvom nije bilo žrtava, objavila je u ponedjeljak Narodna milicija Luganske Narodne Republike.

'Na dan proslave Velike pobjede, ukrajinske fašističke nacionalističke formacije, koristeći taktički raketni sustav 9M79-1 Točka-U, granatirale su stambeni dio naselja Novaja Astrakhan', objavljeno je na Telegramu.

Iz Narodne milicije dodaju da je sustav hitnog upozorenja omogućio izbjegavanje civilnih žrtava.

Istovremeno je u napadu u blizini grada Zolote u Luganskoj oblasti na istoku zemlje uništena kontrabaterijska radarska stanica američke proizvodnje, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.


13:20 - Kineski predsjednik Xi Jinping upozorio je njemačkog kancelara Olafa Scholza putem videopoziva da se moraju uložiti svi napori kako se ukrajinski sukob ne bi pretvorio u 'situaciju kojom se ne može upravljati', javljaju kineski državni mediji.

'Moraju se uložiti svi napori kako bi se izbjeglo intenziviranje i širenje ukrajinskog sukoba, što bi moglo dovesti do neupravljive situacije.'

Xi je također pozvao Njemačku da sudjeluje u Globalnoj sigurnosnoj inicijativi, konceptu kojeg je kineski predsjednik iznio prošlog mjeseca i koji podržava načelo 'nedjeljive sigurnosti', a na koji se Rusija poziva kako bi opravdala svoju invaziju na Ukrajinu.


12:56 - Obrambeni analitičar Sky Newsa, profesor Michael Clarke, kazao je kako je vrlo zanimljivo da je planirani prelet zrakoplovima na Dan pobjede iznad Moskve otkazan zbog lošeg vremena - jer zemlje poput Rusije i Kine mogu 'urediti vrijeme'.

Koriste tehnologiju zasijavanja oblaka kako bi raspršili oblake i spriječili pojavu kiše određenog dana, a Kremlj je na takvu tehnologiju za prvomajske praznike prethodno potrošio gotovo 86 milijuna rubalja.


12:51 - Brod pod malteškom zastavom navodno je prekršio sankcije koje je Europska unija uvela na ruski uvoz. Naime, brod koji je prevozio je ruski ugljen i naftni koks pristao je u sjevernoj španjolskoj luci Gijon, priopćile su lučke vlasti.


12:40 - Ruskog veleposlanika u Poljskoj, Sergeja Andrejeva, proukrajinski prosvjednici zašpricali su crvenom bojom dok je pokušavao položiti cvijeće na groblje sovjetskih vojnika - ruske državne agencije citiraju lokalne dopisnike. Okupljena gomila pritom je uzvikivala 'fašisti!'


12:35 - U glavnom gradu Moldavije, Kišinjevu, na Dan pobjede okupili su se politički neistomišljenici. Dok su jedni nosili zastave sa srpom i čekićem i uzvikivali 'Slava Rusiji', drugi su uzvikivali 'Slava Ukrajini'.

Prepirku građana morala je smirivati i policija.

U Moldaviju danas stiže glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, dok raste zabrinutost međunarodne zajednice zbog odcijepljene regije Pridnjestrovlje.


12:24 - Ukrajinski novinar Vitalij Ribak podijelio je na društvenim mrežama snimku na kojoj se navodno vidi kako Rusi kroz Mariupolj nose 300 metara dugu Jurjevsku vrpcu - simbol sjećanja na Veliki domovinski rat, podvig branitelja i pobjedu.


12:17 - Ukrajinci tvrde kako je u zračnoj borbi stradao ukrajinski pukovnik, pilot Ihor Bedzai.


12:02 - Današnja parada bila je znatno smanjen prikaz ruske vojne moći od onog što je najavljeno, piše BBC.

Unatoč tome, prikazani su mnogi sustavi naoružanja koji su trenutno u akciji u Ukrajini, od samohodnog topništva, do balističkih projektila i teških oklopa.

Predstavljeni su kontingenti svih glavnih rodova ruske vojske, uključujući borbena vozila i vojnike iz ruskih padobranskih formacija koji su pretrpjeli značajne žrtve u prvim tjednima rata.

Nuklearni projektili dugog dometa također su se provlačili kroz Crveni trg – snažan podsjetnik na ogromni ruski nuklearni arsenal - prijetnju koju su ruski čelnici spominjali više puta dok se ovaj sukob razvio u iscrpljujuću borbu sa samo ograničenim ruskim dobitcima.

image

Termonuklearna interkontinentalna balistička raketa RS-24 Yars

Kirill Kudryavtsev/AFP
image

Termonuklearna interkontinentalna balistička raketa RS-24 Yars

Alexander Nemenov/AFP
image

Termonuklearna interkontinentalna balistička raketa RS-24 Yars

Alexander Nemenov/AFP

11:38 - Volodimir Zelenski je, obilježavajući pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, rekao da će Ukrajina pobijediti u ratu s Rusijom i da im neće ustupiti nikakav teritorij.

Poruka, koju je ukrajinski predsjednik prenio u videu objavljenom na svom službenom Telegram kanalu, stigla je u trenutku kada je Rusija također obilježila godišnjicu pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom.


10:48 - Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je da Vladimir Putin i njegov uži krug danas 'oslikava fašizam i tiraniju od prije 70 godina'.

'Putin zaista želi da ruski narod i svijet budu zadivljeni i zastrašeni trenutnim spomenikom militarizmu. Vjerujem da tekući i ničim izazvani sukob u Ukrajini ne čini ništa drugo nego sramoti te iste vojnike. Ruski glavni stožer propada i oni to znaju', kazao je i dodao kako Zapad prikuplja dokaze o potencijalnim ratnim zločinima u Ukrajini.


10:44 - Ukrajinska vojska priopćila je da su četiri visokoprecizne rakete Onyx, ispaljene s poluotoka Krima pod ruskom kontrolom, pogodile područje Odese na jugu Ukrajine.

U trenutku kad je Moskva održavala paradu za Dan pobjede, u Kijevu su se začule sirene za zračni napad.


10:43 - Ruski predsjednik položio je nakon govora cvijeće na spomen-obilježje. Oko 27 milijuna Sovjeta ubijeno je u borbi protiv nacističke Njemačke u onome što Rusija naziva 'Veliki domovinski rat'. Mnogi još uvijek leže u neobilježenim grobovima.

image

Vladimir Putin

Anton Novoderezhkin/AFP
image

Vladimir Putin polaže cvijeće

Anton Novoderezhkin/AFP
image

Vladimir Putin pozdravlja veterane rata

Mikhail Metzel/AFP
image

Vladimir Putin gleda paradu na Crvenom trgu

Mikhail Metzel/AFP

10:28 - Stižu prve analize Putinovog govora.

Urednik moskovske redakcije Financial Timesa Max Seddon primijetio je odsutnost bilo kakvog govora o pobjedi u ratu u Ukrajini.

'Rekao je da se ruske trupe herojski bore u Donbasu, ali nije spomenuo Mariupolj ili bilo koje druge teritorije koje je Rusija zauzela.'

Dopisnik Telegrapha Roland Oliphant, opisao je to kao nezadovoljavajuće, ističući:

'Opravdanja za sadašnji rat bila su ritualna ponavljanja svega što smo prije čuli. Ali priznao je smrt i ranjene.'


10:15 - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak je za njemački Die Welt ponovio spremnost za pružanje daljnje pomoći Kijevu i pozvao Rusiju da zaustavi napade u Ukrajini, povuče trupe i započne mirovne pregovore.

'Još jednom pozivam Putina 9. svibnja da odmah zaustavi rat, povuče svoje trupe iz Ukrajine i započne mirovne pregovore. Čvrsto smo na strani Ukrajine i nastavit ćemo pomagati zemlji u obrani svog prava na samoobranu', kazao je.

Istovremeno je ustvrdio da je 'u prošlosti Moskva redovito koristila 9. svibnja da širi laži o Zapadu i kritizira NATO'.


09:34 - Program parade u povodu Dana pobjede, a koji je uključivao nadlijetanje vojnih zrakoplova i helikoptera neće se održati zbog nepovoljnih vremenskih prilika, piše TASS.

Više pročitajte OVDJE.


09:23 - 'Pogibja svakog našeg vojnika je velika tragedija za nas. Posebnu podršku ćemo pružati djeci poginulih i ranjenih vojnika, danas sam potpisao novu uredbu. Želim ozdravljenje svim ranjenima i zahvaljujem svim liječnicima što se borite za svaki život. Sada ovdje na Crvenom trgu stoje vojnici i časnici koji su stigli iz Donbasa', nastavio je Putin.

'Sjećamo se kako je neprijatelj Rusije pokušao upotrijebiti protiv nas bande međunarodnog terorizma. Pokušali su posijati međunarodno i vjersko neprijateljstvo da nas slome, oslabe iznutra, ali nisu uspjeli.

Danas se naši ratnici različitih nacionalnosti zajedno bore u bitci. Oni štite jedni druge od metaka, krhotina i gelera, stvarno kao braća, i to je snaga Rusije. Nenadmašna snaga naše multietničke nacije.'

'Ništa onima koji nas žele raskoliti iznutra nije pošlo za rukom. U tome je naša velika nepokolebljiva snaga. Borimo se za blagostanje i sigurnost Domovine. Štitimo neovisnost Rusije. Oni koji su pobijedili nacizam su nam pokazali primjer hrabrosti za sve vijeke. Slava našoj vojsci, našoj Rusiji! Za pobjedu!', završio je Putn svoj govor.

image

Tenkovi T-72B3M

Alexander Nemenov/AFP
image

Termonuklearna interkontinentalna balistička raketa RS-24 Yars

Alexander Nemenov/AFP
image

Vojnici na Crvenom trgu

Alexander Nemenov
image

Vojnici na Crvenom trgu

Kirill Kudryavtsev

09:15 - Vladimir Putin obratio se prisutnima na Crvenom trgu. U obraćanju vojnicima u povodu Dana pobjede u Moskvi rekao je da se Zapad pripremao za invaziju 'naše zemlje, uključujući Krim'. - Nisu nas htjeli slušati - istaknuo je Putin.

'Ovih dana vi se borite za naše ljude na Donbasu, za sigurnost naše domovine Rusije. Dan pobjede je blizak i drag za svakoga, ne postoji obitelj kojoj netko nije stradao u tom ratu', kazao je Putin na početku govora.

Rekao da je Rusija pozivala Zapad na iskren dijalog, ali sve uzalud. Dodao je kako je prošle godine Zapad otvoreno pripremao napad na Donbas, 'invaziju na naše povijesne zemlje' uključujući i Krim, te naglasio da su se u Kijevu pozivali na nuklearno oružje stvarajući tako neprihvatljivu prijetnju na ruskoj granici.

'U Kijevu su najavili moguću nabavu nuklearnog oružja, NATO blok je počeo aktivno preuzimati vojnu kontrolu nad ruskim susjednim područjima. Sustavno se stvarala apsolutno neprihvatljiva prijetnja za nas, i to izravno na našim granicama', kazao je Putin.

'Naša je dužnost čuvati sjećanje na one koji su slomili nacizam, koji su nas zadužili da budemo budni i učinimo sve da se strahota globalnog rata ne ponovi. Rusija se uvijek zalagala za stvaranje sustava jednake i nedjeljive sigurnosti, sustava koji je od vitalnog značaja za cijelu svjetsku zajednicu', naglasio je Putin.

'Prošlog prosinca predložili smo sklapanje sporazuma o sigurnosnim jamstvima, Rusija je pozvala Zapad na iskren dijalog, pronalaženje razumnih kompromisnih rješenja, uvažavanje interesa jedni drugih. Uzalud sve! Zemlje NATO-a nisu htjele čuti nas', rekao je ruski čelnik.

Optužio je SAD i 'njegove poslušnike' za izazivanje prijetnje i kazao da je 'opasnost rasla svakim danom'.

'Ponosimo se time što se njihov duh nije pokorio. Bez obzira na sve nesuglasice Rusija je uvijek nastupala za sustav sigurnosti koja je prijeko potrebna svima u međunarodnoj zajednici. Zemlje NATO-a nisu htjele čuti naše interese jer su imale nove planove, za krvničku operaciju na Donbasu. Blok je počeo osvajanje teritorija pokraj naših granica i stvarala se egzistencijalna prijetnja. Sve je govorilo da je sukob s neonacitima, Banderovcima poduprtih SAD-om i partnerima, neizbježan. Rusija je izvršila preventivno sprečavanje agresije, to je bilo neizbježno', kazao je Putin pa kazao kako se 'Rusija, za razliku od Zapada, nikada neće odreći ljubavi prema domovini, vjeri i tradicionalnim vrijednostima'.

'Nikada se nećemo odreći ljubavi prema domovini, vjeri i tradicionalnim vrijednostima, običajima naših predaka, poštovanju svih naroda i kultura. A na Zapadu su te tisućljetne vrijednosti, očito, odlučili poništiti. Sjedinjene Države su učinkovito zabranile svojim veteranima prisustvovanje Paradi pobjede u Moskvi, no želimo da znate ponosimo na vaše podvige, kao i sa svima onima koji su uništili nacizam. Odajemo počast svim vojnicima savezničkih vojski: Amerikancima, Britancima, Francuzima, pripadnicima otpora, hrabrim vojnicima i partizanima Kine - svima onima koji su pobijedili nacizam i militarizam.'

'Danas ratujemo za svoju zemlju u Donbasu. Obraćam se svim snagama na Donbasu, ratujete za našu sigurnost, kako ne bi bilo krvi od neonacista. Klanjamo se danas svima koji su poginuli, klanjamo se pred mučenicima Odese, slavimo stanovnike Donbasa i sve koji su poginuli od strane nacista.'

Potom su minutom šutnje odali počast svima stradalima u ratu.

image

Vojnici na Crvenom trgu

Kirill Kudryavtsev/AFP
image

Veterani i gosti na Crvenom trgu

Kirill Kudryavtsev/AFP

09:02 - Parada u Moskvi je započela, a ministar obrane Sergej Šojgu, jedan od najbližih suradnika ruskog predsjednika, čovjek kojeg mediji nazivaju arhitektom rata u Ukrajini, prvi se prevezao preko Crvenog trga te će predati prijavak Vladimiru Putinu.

Kako je ranije najavio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, predviđen je govor ruskog predsjednika, a na kraju mimohoda Putin će tradicionalno položiti vijenac na Grob Neznanog vojnika u blizini Kremljskog zida.

Ove godine na Paradi pobjede sudjeluje 11.000 vojnika, a u mehaniziranoj koloni je 131 jedinica vojne tehnike.

77 aviona i helikoptera koji će u formaciji slova 'Z' nadlijetati ruski glavni grad.

Sudionici 'specijalne vojne operacije zaštite Donbasa' proći će Crvenim trgom u najnovijim oklopnim transporterima.

image

Ministar obrane Sergej Šojgu

Kirill Kudryavtsev
image

Ministar obrane Sergej Šojgu

Kirill Kudryavtsev/AFP

8:49 - Velika parada u Moskvi povodom Dana pobjede trebala bi započeti u 9 sati po srednjeeuropskom vremenu. Na počasnu tribinu upravo je došao i Vladimir Putin.

Ovo su neke od prvih fotografija koje pristižu s mjesta događaja:

image

Čuvar na Crvenom trgu u Moskvi

Alexander Nemenov/AFP
image

Glasnogovornik Dume, Vjačeslav Volodin and zamjenica premijera Tatjana Golikova

Kirill Kudryavtsev/AFP
image

Rusija slavi 77. obljetnicu pobjede nad nacističkom Njemačkom

Alexander Nemenov/AFP
image

Ruska premijerka Irina Jarovaja

Kirill Kudryavtsev/AFP
image

Muftija Rusije Ravil Gainutdin

Kirill Kudryavtsev/AFP

8:45 - Evgenij Popov, zastupnik u ruskoj Dumi, dao je intervju za Sky News uživo iz Moskve.

Popov, koji je uvjerljivi pristaša ruskog predsjednika Vladimira Putina i bivši novinar kojem je ranije zabranjeno da posjećuje Ukrajinu, snažno je stao u obranu ruske 'akcije' u Ukrajini, pptužujući ukrajinske vlasti da koriste djecu kao živi štit i da su ubili 14.000 ljudi u Donbasu tijekom posljednjih osam godina.

Rekao je da Rusija napada samo vojnu infrastrukturu, naciste i neonaciste.

'Nećemo napadati civilnu infrastrukturu, nećemo napadati civile, a mi se samo borimo protiv nacista i neonacista u Ukrajini. S Ukrajinom smo u ratu oko osam godina, a ukrajinska artiljerija je osam godina granatirala Ukrajince po školama, bolnicama, vrtićima u Donbasu.'

Rekao je da Ukrajina nije pokazala nikakve dokaze da je 600 ljudi ubijeno u bombardiranju kazališta u Mariupolju i ponovio ruske tvrdnje da su na slikama ranjenika u rodilištu korišteni glumci.

Što se tiče članstva Finske u NATO-u, rekao je da su dobrodošli raditi ono što žele kao suverena nacija, ali da bi ogromna sigurnosna prijetnja bila da se nuklearno oružje nađe na Baltiku, te da Finska ne bi smjela "maltretirati" svoje susjede.


8:36 - Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DPR) evakuirale su u protekla 24 sata 408 osoba iz Mariupolja u Bezimene, uključujući 65 djece, priopćio je u ponedjeljak Stožer Teritorijalne obrane DNR-a.

'Trenutno se nalaze na mjestu pružanja pomoći koju raspoređuje Ministarstvo za izvanredne situacije DPR-a', navodi se na Telegramu, a informaciju prenosi ruski Tass.

U razdoblju od 5. ožujka do 9. svibnja u Bezimene su evakuirane 29.562 osobe.


8:09 Ukrajina je već dio slobodnog svijeta, dok je Moskva izolirana, rekao je u nedjelju predsjednik Volodimir Zelenski u povodu završetka Drugog svjetskog rata prije 77 godina, prenijela je njemačka novinska agencija dpa.

Zelenski je u videoobraćanju naciji istaknuo simboličnu snagu posjeta Kijevu na Dan pobjede međunarodnih gostiju, uključujući prvu damu SAD-a Jill Biden, kanadskog premijera Justina Trudeaua, pjevača U2 Bona i predsjednice njemačkog Bundestaga Barbel Bas.

Zelenski je rekao da je u Kijevu razgovarao s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

"Hrvatska principijelno i snažno podupire našu državu u borbi za neovisnost. Zahvalan sam Hrvatskoj na svemu što smo već dobili. I nadam se da će se ta suradnja u budućnosti samo intenzivirati", rekao je u videoobraćanju prema transkriptu koji je objavio predsjednički ured.

"Siguran sam da je ovaj dan u Ukrajini pokazao da smo već punopravni dio slobodnog svijeta i ujedinjene Europe", rekao je Zelenski.

"Ovo je očita suprotnost moskovskoj usamljenosti u zlu i mržnji koju će svi vidjeti sutra", dodao je Zelenski, misleći na rusku proslavu Dana pobjede koja će se održati u ponedjeljak u Moskvi.

"Rusija je zaboravila sve što je bilo važno pobjednicima u Drugom svjetskom ratu", rekao je Zelenski.

"Zahvalan sam svim našim braniteljima koji brane i spašavaju Ukrajinu od potomaka tog starog zla", rekao je, povlačeći paralelu između Moskve i nacističke Njemačke.


7:51 Europska unija trebala bi razmotriti mogućnost zapljene zamrznutih ruskih deviznih rezervi kako bi se platili troškovi obnove Ukrajine nakon rata, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell u intervjuu za Financial Times.

Europska unija i njezine zapadne saveznice zaledile su međunarodne pričuve ruske središnje banke otkako je zemlja započela invaziju na Ukrajinu, rat koji Moskva opisuje kao "posebnu vojnu operaciju".

Borrell je za novine rekao da bi bilo logično da EU učini ono što su Sjedinjene Države učinile s imovinom afganistanske središnje banke nakon što su talibani preuzeli azijsku naciju.

"Imamo novac u džepu i netko mi mora objasniti zašto je to dobro (rješenje) za afganistanski novac, a nije dobro za ruski novac", rekao je Borrell.

Washington je zamrznuo afganistanska sredstva nakon što su talibani vojnim putem preuzeli vlast, a dio planira upotrijebiti za pomoć afganistanskom narodu, dok će ostatak zadržati kako bi se mogle podmiriti tužbe vezane za terorizam islamističkih militanata.


7:40 Kanada će pomoći Ukrajini pronaći rješenje za izvoz uskladištenih žitarica koji je ugrožen ruskom invazijom, rekao je kasno u nedjelju kanadski premijer Justin Trudeau.

Gotovo 25 milijuna tona žitarica zapelo je u Ukrajini i ne može napustiti državu zbog infrastrukturnih izazova i ruske blokade crnomorskih luka, uključujući Mariupolj, objavili su prošli tjedan Ujedinjeni narodi.

Cijene prehrambenih proizvoda u ožujku su narasle na rekordne razine nakon ruskog napada na Ukrajinu, četvrte najveće izvoznice kukuruza i šeste najveće izvoznice pšenice na svijetu. Cijene su djelomično pale u travnju.

„Znamo da će ljudi diljem svijeta gladovati zbog ruskog djelovanja“, rekao je Trudeau koji je u nedjelju boravio u Ukrajini.

„U Ukrajini žitarice čekaju na izvoz. Moramo osigurati sve da Rusija ne spriječi da te žitarice, dođu do svijeta kojem su potrebne“, dodao je.

Od početka ruske invazije Ukrajina je primorana izvoziti žitarice vlakovima preko zapadne granice. Kijev za to želi aktivirati i luke na Dunavu na jugu zemlje.

Trudeau je rekao da je Dunav jedno od mogućih rješenja, ne otkrivši više detalja i dodavši kako se razmatra niz opcija.

Analitičari su upozorili da će se Ukrajina suočiti sa značajnim nedostatkom skladišnih kapaciteta u sezoni 2022/23. zbog toga što rat onemogućava pražnjenje skladišta.

Kanada će UN-u donirati 25 milijuna eura radi svjetske sigurnosti hrane, a za iduću će godinu ukinuti carine za sav uvoz iz Ukrajine.


7:32 Na moskovskome Crvenom trgu održat će se vojna povorka u kojoj će sudjelovati oko 11. 000 vojnika. Bit će izloženi tenkovi i druga vojna oprema, a ruski predsjednik Vladimir Putin će održati dugo očekivani govor o događajima u ratu protiv Ukrajine.

Osam borbenih zrakoplova na nebu će oblikovati slovo "Z", što je službeni simbol ruske vojne operacije u Ukrajini.

"Z" označava ruski izraz "za pobjedu".

Kremlj svoju invaziju na Ukrajinu, koja je počela 24. veljače, naziva "posebnom vojnom operacijom".

Nagađalo se da bi Putin mogao narediti opću ili djelomičnu mobilizaciju vojnika u ponedjeljak, iako je Kremlj to već odbacio kao "glupost".

Za razliku od prijašnjih godina, događaju neće prisustvovati niti jedan predsjednik strane države.


7:14 Parada u povodu Dana pobjede započela je u Rusiji. Ljudi u Vladivostoku okupili su se na ulicama grada kako bi obilježili rusku pobjedu nad nacistima 1945. godine.

image

Parada u Vladivostoku

Pavel Korolyov/AFP
image

Parada u Vladivostoku

Pavel Korolyov/AFP
image

Parada u Vladivostoku

Pavel Korolyov/AFP
image

Parada u Vladivostoku

Pavel Korolyov/AFP
image

Parada u Vladivostoku

Pavel Korolyov/AFP

5:35 Japan će „uzeti vremena“ za prekid uvoza ruske nafte, objavio je u ponedjeljak premijer Fumio Kishida nakon susreta G7 na kojem je donesena odluka o obustavi uvoza iz Rusije.

Zemlje G7 su se na susretu u nedjelju obvezale da će zabraniti ili potpuno obustaviti uvoz nafte iz Rusije, ne navodeći kakve je točno obaveze preuzela svaka od članica – Njemačka, Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija.

„Za državu koja je jako ovisna o uvozu energenata, to je teška odluka. No koordinacija zemalja G7 ključna je u ovakvim vremenima“, rekao je Kishida novinarima.

„Što se tiče vremenskog okvira za redukciju ili zaustavljanje uvoza iz Rusije, razmotrit ćemo ga dok procjenjujemo situaciju“, naglasio je japanski premijer.

„Uzet ćemo si vremena da poduzmemo korake prema postupnom zaustavljanju“ uvoza, dodao je Kishida, ne navodeći detalje.

U Japan od sredine travnja nije stigao niti jedan tanker s ruskom naftom, prenosi Reuters. U tom mjesecu je iz Rusije u Japan stiglo oko 1,9 milijuna barela, što je 33 posto manje nego isti mjesec prije godinu dana.

Rat u Ukrajini naglasio je japansku ovisnost o ruskim energentima. Azijska država ukupno uvozi 33 milijuna barela ruske nafte, što je 2021. iznosilo ukupno 4 posto ukupnog uvoza.

Japanska vlada i tvrtke imaju vlasničke udjele u naftnim i LNG projektima u Rusiji, uključujući dva na otoku Sahalinu iz kojih su izašli zapadni partneri Exxon Mobil i Shell.

Hirokazu Matsuno, koji je dio japanske vlade, u ponedjeljak je objavio da Japan neće odustati od svojih udjela u projektima Sahalin 1 i 2 jer su oni „iznimno važni“ za stabilnost japanskog energetskog tržišta.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kasno u nedjelju objavio je da je 60 ljudi poginulo u ruskom granatiranju škole u selu Bilohorivka na istoku države.

„U ruskom napadu na Bilohorivku u regiji Luhansk oko 60 ljudi je ubijeno, civili koji su se sakrili u školu, sakrivajući se od granata“, rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju.

Guverner regije Luhansk ranije je objavio da se u toj školi sklonilo 90 ljudi, prenosi Reuters.

Civili evakuirani iz Azovstala stigli u Zaporižja

Više od 170 civila iz Mariupolja, među kojima je četrdesetak evakuirano iz čeličane Azovstala u toj luci na jugoistoku Ukrajine koja je gotovo u cijelosti pod ruskom kontrolom, stigli su u nedjelju navečer u Zaporižja, javlja francuska novinska agencija.

Evakuirani civili, neki s malenom djecom, izašli su iz bijelih autobusa koji su ih dovezli do parkirališta trgovačkog centra u tom velikom gradu na jugoistoku Ukrajine koji je postao prihvatilište za sve koji bježe s područja pod ruskom okupacijom.

Humanitarni radnici pratili su starije osobe, među njima i gospođu u invalidskim kolicima.

Ukupno su 174 civila u osam autobusa stigla "iz mariupoljskog pakla", objavila je na Twitteru UN-ova humanitarna koordinatorica za Ukrajinu Osnat Lubrani.

"Nakon ove nove operacije ukupni broj evakuiranih iz te zone premašio je 600", istaknuo je u priopćenju UN-ov Ured za koordiniranje humanitarnih poslova.

U petak je dopredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla da je "50 žena, djece i starijih osoba evakuirano iz Azovstala".

"No naš posao nije gotov", rekla je Lubrani, dodajući da "deseci ljudi koji su se ovih dana htjeli priključiti konvoju nisu to uspjeli učiniti".

U subotu je Kijev priopćio da su sve žene civili, djeca i starije osobe evakuirani iz golemog metalurškog kompleksa Azovstala, posljednjeg uporišta iz kojeg su ukrajinski branitelji pružali otpor ruskim snagama u razorenom Mariupolju.

"Ovaj dio humanitarne misije u Mariupolju je završen", rekla je Vereščuk na društvenim mrežama, a predsjednik Volodimir Zelenski je istaknuo da još treba evakuirati ranjenike i medicinsko osoblje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:01