UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Biden potvrdio da Ukrajini šalje tenkove, u Moskvi opća paranoja: ‘Ovo je čista provokacija‘

Ključne događaje 336. dana rata u Ukrajini pratimo uživo

Američki tenk M1A2 Abrams, ilustracija

 Mateusz Slodkowski/Afp

Ključni događaji:

- 336. je dan rata u Ukrajini

- Zelenski zahvalio Scholzu na tenkovima

- Scholz: Slanje tenkova Ukrajini je pravi put

- Biden se obraća javnosti u 18 sati, obznanit će odluku o slanju tenkova M1 Abrams?

- Rusko veleposlanstvo u Berlinu: Sukob će sada eskalirati

- Njemačka prelomila: ‘Šaljemo tenkove Leopard Ukrajini‘

- Ruski veleposlanik: ‘Isporuke tenkova Ukrajini su ‘očita provokacija‘‘


Biden potvrdio veliku vijest: Šaljemo Ukrajini 31 tenk

Američki predsjednik Joe Biden na konferenciji za novinare u Bijeloj kući govori o vojnoj pomoći koju SAD planira poslati Ukrajini.

Na početku je potvrdio vijest da će SAD poslati Ukrajini moćne američke tenkove 31 M1 Abrams.

- To je ekvivalent jednom ukrajinskom bataljunu. Ministar obrane Lloyd Austin je preporučio ovaj korak jer će poboljšati kapacitet Ukrajine da obrani svoj teritorij i postigne strateške ciljeve, rekao je Biden pa nastavio:

- Tenkovi Abrams su najmoćniji na svijetu, ali su također izuzetno složeni za rukovanje i održavanje. Ukrajini dajemo dijelove i opremu potrebnu za njihovo učinkovito održavanje na vojnom polju.

Poručio je da će isporuka ovih tenkova potrajati, ali da će se SAD pobrinuti da ukrajinske trupe budu potpuno spremne za upravljanje tenkovima.

- SAD i Europa su u potpunosti ujedinjeni u podršci Ukrajini protiv ‘doista brutalne agresije Rusije‘, rekao je Biden.

Biden je zahvalio njemačkom kancelaru Olafu Scholzu zbog odluke da ipak pošalje Ukrajini svoje tenkove Leopard 2.

- Scholz je blizak prijatelj i snažna podrška jedinstvu, rekao je.

Američki predsjednik potvrdio je da je danas imao dugačke razgovore sa saveznicima iz NATO-a, uključujući Olafa Scholza, Emmanuela Macrona, Rishija Sunaka i Giorgiju Meloni, kako bi se "nastavila bliska koordinacija".

- Rusija je očekivala da ćemo se raspasti. Ali mi smo u potpunosti ujedinjeni. Kada bi se ruske trupe vratile u Rusiju, ovaj rat bi danas završio. To je ono što svi želimo - kraj rata u Ukrajini. Nema nikakve ofenzivne prijetnje za Rusiju, izjavio je.

Na pitanje novinara zašto su SAD donijele odluku o slanju tenkova Abrams u Ukrajinu samo nekoliko sati nakon što je Njemačka konačno dala privolu za slanje Leoparda, Biden je odgovorio:

- Nije me Njemačka natjerala da se predomislim. Želio sam biti siguran da smo svi u ovome zajedno, rekao je.

image

Joe Biden, Antony Blinken (lijevo) i Lloyd Austin (desno)

Andrew Caballero-reynolds/Afp
image

Joe Biden

Andrew Caballero-reynolds/Afp

Biden šalje Ukrajini 31 tenk M1 Abrams?

Bidenova administracija poslat će Ukrajini 31 tenk M1 Abrams u vrijednosti oko 400 milijuna dolara, izjavila su dva izvora bliska slučaju, prenio je novinar Bloomberga Jordan Fabian na svom Twitter profilu.

Podsjetimo, u 18 sati američki predsjednik Joe Biden najavio je obraćanje javnosti, a očekuje se da će objaviti vijest o slanju tenkova M1 Abrams Ukrajini.


Reznikov razgovarao s Austinom: Stiže još dobrih vijesti

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov izvijestio je na Twitteru da je razgovarao s američkim kolegom Lloydom Austinom te najavio ‘još dobrih vijesti‘.

- Razgovarali smo o rezultatima sastanka u zračnoj bazi Ramstein, daljnjem jačanju ukrajinske vojske, uključujući opskrbu tenkovima i održavanju nove opreme, rekao je ukrajinski ministar dodajući da će uskoro biti objavljeno ‘još dobrih vijesti‘.


Njemački ministar obrane: Tenkovi stižu kroz tri mjeseca

Njemački ministar obrane Boris Pistorius poručio je danas da će tenkovi Leopard stići u Ukrajinu u iduća tri mjeseca.

- Ovo je jako važna prekretnica, vjerojatno i za sam rat, barem u aktualnoj fazi sukoba, rekao je Pistorius.

Podsjetimo, Njemačka će osigurati 14 borbenih tenkova, kao i logistiku i streljivo, s krajnjim ciljem okupljanja dvije tenkovske bojne.

Odluka Njemačke otvara put zemljama poput Poljske, Španjolske i Norveške da pošalju svoje zalihe tenkova Leopard.


Scholz: Slanje tenkova Ukrajini je pravi put

Njemački kancelar Olaf Scholz i islandska premijerka Katrin Jakobsdóttir održali su konferenciju za novinare u Berlinu nakon što je Njemačka obećala da će Ukrajini poslati 14 svojih tenkova Leopard 2.

Scholz je poručio da će nakon tenkova poslati i protuzračnu obranu te drugo oružje.

- Podržavamo Ukrajinu financijski, šaljemo humanitarnu pomoć i oružje. Unatoč tomu što to nismo činili desetljećima, svoju smo potporu dodatno povećali u suradnji s međunarodnim partnerima, rekao je.

- To je pravi put, pogotovo kad je riječ o tenkovima.

Na upit koliki će biti troškovi, Scholz je poručio da ne može govoriti o tome, ali da će Njemačka preuzeti troškove.

Također je rekao da će Njemačka preuzeti održavanje tenkova kada ih pošalju u Ukrajinu.

Govoreći o ratu u Ukrajini, islandska premijerka je rekla da se sukobu, nažalost, ne nazire kraj, ali da mora završiti mirom.

- Mislim da je dobro što Njemačka daje ovakav doprinos u bliskoj suradnji s drugim saveznicima, rekla je.


Rusi kopaju nove položaje duž istočnog krila Ukrajine

Ruske snage kopaju rovove i nove položaje duž istočnog krila zemlje, izvijestio je Brady Adrick iz Američkog društva za poduzetništvo.

Barijere i rovovi su uočeni u blizini okupiranog naselja Krasnoričenske koje se nalazi u regiji Lugansk.

Podsjetimo, Rusija drži pod kontrolom veći dio Luhanska, ali je polovica teritorija regije Doneck u rukama ukrajinskih snaga.


Zabranjen rad najstarijoj ruskoj humanitarnoj organizaciji

Najstarijoj ruskoj organizaciji za ljudska prava, Moskovskoj helsinškoj skupinoj, danas je zabranjen rad, nakon što je sud presudio da nije imala ispravnu registraciju, javlja Guardian.

Osnovana 1976. godine od strane sovjetskih znanstvenika disidenata, grupa je kreirala godišnja izvješća o stanju ljudskih prava u Rusiji i bila je jedna od rijetkih preostalih neovisnih organizacija za ljudska prava u zemlji nakon zatvaranja Memorijala dobitnika Nobelove nagrade 2021. godine.

Njegov izvorni cilj bio je nadzirati usklađenost Sovjetskog Saveza s Helsinškim sporazumom, s ciljem ublažavanja napetosti na vrhuncu hladnog rata, ali kasnije su se njihove aktivnosti proširili na zagovaranje demokracije i građanskih prava.

Reuters izvještava da je rusko ministarstvo pravosuđa podnijelo tužbu protiv nje u prosincu, tvrdeći da je skupina registrirana samo za obranu ljudskih prava u Moskvi - ne i u drugim dijelovima zemlje - argument koji je skupina nazvala besmislenim.


Biden će se javnosti obratiti danas u 18 sati

Bijela kuća priopćila je da će se američki predsjednik Joe Biden u 18 sati po našem vremenu (kada će u Washingtonu biti točno podne) obratiti javnosti glede rata Ukrajini. Vjeruje se da bi tada Biden mogao obznaniti kako će i SAD Ukrajini, baš kao i Njemačka, isporučiti tenkove. U njihovom slučaju to bi trebali biti borbeni tenkovi M1 Abrams.


Berlin: Još čekamo zahtjeve za izvoz tenkova u Ukrajinu

Njemačka, osim od Poljske, nije primila nikakve zahtjeve za ponovni izvoz borbenih tenkova Leopard u Ukrajinu, tvrdi glasnogovornik njemačke vlade.

Zemlje partneri vjerojatno će objaviti svoje planove u "nadolazećim satima i danima", procjenjuju Nijemci.


Zelenski: Iskreno hvala Berlinu na važnoj odluci

O pošiljci njemačkih tenkova oglasio se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Zahvaljuje se Njemačkoj, te piše, kako je i Olaf Scholz ranije obznanio, da je s njemačkim kancelarom razgovarao telefonom nakon što je odluka o isporuci tenkova donesena.


Scholz objasnio zašto Njemačka šalje tenkove

Kancelar Olaf Scholz u njemačkom parlamentu objasnio stav svoje vlade o slanju tenkova Ukrajini i odgovarao na pitanja oporbenih zastupnika. Otkrio je i kako prije nego što je stigao u parlament razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, prenosi Sky News.

Scholz je u parlamentu jasno dao do znanja kako misli da zemlje NATO-a i dalje trebaju biti oprezne kako ne bi došlo do eskalacije sukoba.

- Jedna stvar mora biti jasna, učinit ćemo sve što je moguće da podržimo Ukrajinu, ali u isto vrijeme želimo biti sigurni da neće doći do eskalacije rata između Rusije i NATO-a. U Njemačkoj ima mnogo građana koji su zabrinuti zbog ove odluke. Molim vas, vjerujte nam, vjerujte njemačkoj vladi - poručio je.

Komentirajući brzinu kojom je odluka donesena, kancelar je kazao da je iskoristio prvu slobodnu priliku da dođe u parlament, nakon što je danas donesena odluka o slanju tenkova.

- Bila bi velika pogreška žuriti i donijeti jednostranu odluku, važno je raditi u dogovoru s drugima - tvrdi.

Dodaje kako će Njemačka staviti na raspolaganje pomoć za osiguranje energetske infrastrukture i obnovu Ukrajine, kao i da će, dokle god to bude moguće, snabdijevati Kijev oružjem.

Oporbeni političar iz njemačke stranke AFD pitao ga je zašto je "odbacio načela koja je Njemačka imali nakon Drugog svjetskog rata".

Članovi AFD-a poručili su da će gospodin Scholz "ući u povijest kao kancelar koji je pogazio ovu baštinu"

Olaf Scholz je odogovorio kako je cilj tih načela sigurnost, suradnja i mir u Europi.

- Europska načela sigurnosti uključuju jasnu izjavu da se granice neće mijenjati nasiljem. Ruski agresorski rat je imperijalistički rat. Upravo to je protivno europskim načelima - kazao je.

- Nećemo slati kopnene trupe. Neće biti izravnog sudjelovanja NATO trupa u ovom ratu. Njemačka neće isporučivati borbene zrakoplove Ukrajini. Neće biti isporuka borbenih zrakoplova Ukrajini, to je jasno dato do znanja vrlo rano. To je poručio i američki predsjednik Joe Biden - zaključio je.


Rusko veleposlanstvo u Berlinu: Sukob će sada eskalirati

Rusko veleposlanstvo u Njemačkoj poručuje kako je odluka Berlina da odobri isporuku tenkova Leopard 2 Ukrajini "iznimno opasna" i da će eskalirati sukob "na novu razinu" i dovesti do "trajne eskalacije".

"Ta iznimno opasna odluka podiže sukob na novu razinu i proturječi izjavama njemačkih političara o nespremnosti da Savezna Republika Njemačka bude uvučena u sukob", rekao je veleposlanik Sergej Nečajev.

"To uništava ostatke međusobnog povjerenja, nanosi nepopravljivu štetu ionako teškom stanju rusko-njemačkih odnosa i baca sumnju na mogućnost njihove normalizacije u doglednoj budućnosti", dodao je.

“Odabir Berlina znači konačno odbijanje Savezne Republike Njemačke da prizna svoju povijesnu odgovornost prema našem narodu za strašne nacističke zločine tijekom Velikog patriotskog rata te prepuštanje zaboravu teškog puta poratnog pomirenja između Rusa i Nijemaca“, rekao je Nečajev.

"Uz odobrenje vodstva Njemačke, borbeni tenkovi s njemačkim križevima ponovno će biti poslani na ‘istočnu frontu‘, što će neizbježno rezultirati smrtima ne samo ruskih vojnika, već i civilnog stanovništva", zaključio je.


Ukrajinici potvrdili da su izgubili Soledar

Predstavnici ukrajinske vojske potvrdili su da su se povukli iz Soledara u istočnoj Ukrajini

Sergij Čerevatij, iz Istočne grupe Oružanih snaga Ukrajine, rekao je da su "nanijeli više gubitaka" Rusiji nego što su ih ovi pretrpjeli u oba čečenska rata.

Njegova je izjave prva službena ukrajinska potvrda da su ruske snage zauzele taj grad.

- Ukrajinske snage napustile su Soledar i zauzele bolje strateške položaje. Povlačenje naših snaga bilo je dobro kontrolirano, planski, disciplinirano i prošlo je mirno - kazao je Čerevatij.


Prigožin: CIA i Zelenski na mene pripremaju atentat

Ukrajina i SAD razmatrali su ubojstvo Jevgenija Prigožina, vođe Grupe Wagner, piše ruska državna novinska agencija TACC. Naime, Jevgenij Prigožin, čija se paravojna organizacija borila u ime Rusije od početka rata, rekao je da zna kako se diskutiralo o tome kako na njega počiniti atentat. Prigožin tvrdi da su u plan umiješani ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i William Burns, direktor CIA-e. Agencija TACC nije pružila nikakve dokaze koje bi potvrdili tvrdnje Prigožina.


Većina njemačke oporbe protiv slanja tenkova

Od oporbenih stranaka je samo najveći oporbeni zastupnički klub u Bundestagu, Unije CDU/CSU pozdravio odluku o isporuci Leoparda Ukrajini. Predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz je istodobno kritizirao odugovlačenje kancelara Scholza u donošenju ove odluke.

"Zbog toga što je toliko dugo čekao s odlukom, kancelar Scholz odaje dojam nekoga koga se na ovu odluku natjeralo", rekao je Merz.

Pripadnici oporbenih stranka Ljevica i Alternativa za Njemačku (AfD) su odluku o isporuci kritizirali kao opasnu i neodgovornu.

"Njemačka se izlaže opasnosti direktnog uvlačenja u rat", rekao je predsjednik zastupničkog kluba AfD-a Tino Chrupalla. On je istodobno kritizirao činjenicu da se, zbog ustupanja tenkova, radi o "novom slabljenju Bundeswehra".

Predsjednik zastupničkog kluba Ljevice Dietmar Bartsch i istaknuo opasnost ove odluke.

"Isporukom Leoparda pada još jedan tabu u vanjskoj politici Njemačke i taj potez nas potencijalno više približava Trećem svjetskom ratu nego miru u Europi", rekao je Bartsch.

Stranke Ljevica i AfD slove kao stranke u svojim redovima okupljaju kritičare njemačkog angažmana protiv Rusije.


Britanci i Poljaci zahvalili Scholzu na tenkovima

Britanski premijer Rishi Sunak pohvalio je odluku Njemačke da pošalje tenkove u Ukrajinu.

"Ispravna je to odluka. Ti tenkovi, uz naš Challenger 2, ojačat će obrambenu moć Ukrajine", napisao je Sunak na Twitteru.

I poljski premijer Mateusz Morawiecki zahvalio je njemačkom kancelaru Olafu Scholzu.

"Odluka o slanju Leoparda u Ukrajinu veliki je korak ka zaustavljanju Rusije", tvitao je.


Njemačka šalje tenkove u Ukrajinu

Njemačka će poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu i odobriti njihov ponovni izvoz iz partnerskih zemalja, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit.

Njemačka će osigurati 14 borbenih tenkova, kao i logistiku i streljivo, s krajnjim ciljem okupljanja dvije tenkovske bojne.

Odluka Njemačke otvara put zemljama poput Poljske, Španjolske i Norveške da pošalju svoje zalihe tenkova Leopard, piše Sky News.

"Ova odluka uklapa se u našu dobro poznatu politiku potpore Ukrajini", rekao je kancelar Olaf Scholz u Berlinu i time potvrdio ono što se ranije danas najavljivalo.


ISW: U Rusiji se provodi tajna mobilizacija

Vlasti na ruskoj granici navodno tvrde migrantima da ne mogu napustiti zemlju jer su njihova imena nalaze na popisima za mobilizaciju, izvijestio je američki Institut za proučavanje rata (ISW).

Rusija tako vjerojatno nastavlja s naporima da mobilizira etničke manjine za borbu u Ukrajini, unatoč pozivu 300.000 rezervista koji je završio prije nekoliko mjeseci, napominje ISW, koji je ukazao na izvješća Radija Slobodna Europa u kojima stoji kako "ruski graničari sprječavaju kirgiške migrante da napuste Rusiju i pri tom govore migrantima da su njihova imena na popisima za mobilizaciju".

Ovo izvješće, objavljeno 22. siječnja, došlo je tjedan dana nakon što je čelnik ruskog istražnog odbora Alexander Bastrikin predložio mobilizaciju svih migranata koji su dobili ruske putovnice. U međuvremenu, ISW je rekao da se široko vjeruje kako je u Rusiji u tijeku takozvana "tajna" mobilizacija za rat u Ukrajini. Lokalni medij Stavropoljskog kraja izvijestio je 20. siječnja kako je nekoliko ljudi dobilo pozive da se pojave u vojnim uredima u roku od tjedan dana kako bi ‘razjasnili‘ svoje osobne podatke.

Ukrajinski izvori također su izjavili da ruske vlasti nastavljaju tajnu mobilizaciju na okupiranom Krimu i sada šalju pozive za mobilizaciju radnicima u IT i gospodarskom sektoru koji su prethodno dobili pravo na odgodu služenja u vojsci.


Kremlj: Američki tenkovi će ‘gorjeti‘

Tenkovi koje će Ukrajini stići iz SAD-a "gorjet će kao i svi ostali", poručio je Kremlj. Isporuku tenkova M1 Abrams Ukrajini, Kremlj je opisao kao skupu ludost.

Washington je, kako se vjeruje, spreman poslati desetke borbenih tenkova u Ukrajinu.


Scholz bi u podne trebao potvrditi slanje Leoparda

Očekuje se da će Njemačka danas odobriti slanje borbenih tenkova njemačke proizvodnje Ukrajini. Kancelar Olaf Scholz obratit će se parlamentu danas oko podneva.

Očekivanu objavu pozdravili su članovi njemačke trostranačke koalicijske vlade.

"Leopard je konačno oslobođen", rekla je njemačka zastupnica Katrin Goering-Eckardt, viša zastupnica Zelene stranke.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, članica Slobodne demokratske stranke koja predsjeda parlamentarnim odborom za obranu, rekla je da je to "olakšanje za zlostavljanu i hrabru Ukrajinu".

“Odluka da se odobre [zahtjevi drugih zemalja] i isporuči Leopard 2 bila je teška, ali neizbježna“, rekla je Strack-Zimmermann.


Rusi nezadovoljni novim tenkovima

U novom obavještajnom izvješću britanskog ministarstva obrane stoji kako ruska vojska nije baš zadovoljna s novim tenkovima T-14 Armata.

"Ruska armija u Ukrajina nije bila voljna prihvatiti prvu tranšu tenkova T-14 Armata. Razlog je loše stanje tenkova. Nije jasno što ih točno na tenkovima smeta, ali unatrag posljednje tri godine ruski su dužnosnici javno istakli kako imaju problema s motorom T-14, kao i sustavima za termografsko snimanje", piše u izvješću.


Rusi testiraju hipersonične projektile

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da je fregata Admiral Gorškov obavlja testove u zapadnom dijelu Atlantskog oceana, točnije pokrenuli su računalnu simulaciju napada hipersoničnim projektilima Zircon, prenosi Reuters.

Pomorski projektil Zircon, namijenjen je brodovima i podmornicama, može postići brzinu od oko 9 macha s dometom većem od 1000 kilometara.


I Norveška šalje Leoparde?

I vlada Norveške razmišlja o tome da pošalje Leoparde 2 u Ukrajinu, pišu tamošnji mediji.


Stoltenberg: Treba više ulagati u obranu

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg očekuje da će zemlje članice saveza povećati svoj trenutni cilj potrošnje na obranu, i to nakon summita u Vilniusu u srpnju, rekao je za njemački list Die Welt.

"Cilj potrošnje od 2% postavljen ističe 2024., sada ga moramo ažurirati", kazao je Stoltenberg


Zelenski oprezno reagirao na izvješća o slanju tenkova Leopard Kijevu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oprezno je reagirao na izvješća da je njemački kancelar Olaf Scholz pristao isporučiti Ukrajini borbene tenkove Leopard 2.

"Puno truda, riječi i obećanja", rekao je u svom dnevnom video obraćanju u utorak kasno navečer.

"Ali važno je vidjeti stvarnost", dodao je ukrajinski predsjednik. "Ne radi se o pet, ili deset, ili petnaest tenkova. Potreba je veća. Svaki dan radimo sve što je potrebno da popunimo manjak. I zahvalan sam svima koji nas u tome podržavaju."

Zelenski je mjesecima apelirao na Berlin da Kijevu ponudi teško naoružanje oružje kako bi uzvratio udarac ruskim snagama.

Rasprave o isporuci tenkova sada moraju "završiti odlukama. Odlukama o stvarnom jačanju naše obrane od terorista", rekao je ukrajinski čelnik.

Nakon tjedana rastućeg pritiska na Berlin, izvori su rekli u utorak da je njemačka vlada odlučila opskrbiti Ukrajinu tenkovima Leopard 2.


Evo kakva je procedura izvoza njemačkih tenkova

Sve oružje proizvedeno u Njemačkoj ima u ugovoru o prodaji klauzulu o "krajnjem korisniku" što znači da njihov novi vlasnik treba odobrenje Berlina ako želi proslijediti to oružje drugoj zemlji.

Zahtjevi za ponovni izvoz obično dobiju zeleno svjetlo ako se oružje namjerava poslati drugim članicama Sjevernoatlantskog saveza (NATO) ili zemljama koje su bliske saveznice.

Odobrenje će biti uskraćeno "ako postoji razlog za pretpostavku da bi isporuka bila u suprotnosti s ambicijom Njemačke da održava dobre odnose s drugim zemljama".

Isto vrijedi i za slučajeve u kojima bi se oružje moglo koristiti za vođenje napadačkog rata ili bi odobrenje za ponovni izvoz moglo prekršiti obveze Njemačke prema međunarodnom pravu.

Poljska i nekoliko drugih zemalja rekle su da žele opskrbiti Ukrajinu tenkovima Leopard 2 njemačke proizvodnje za obranu od Rusije.

Tenkove Leopard, koje koristi niz zemalja NATO-a, stručnjaci za obranu smatraju najprikladnijima za Ukrajinu. Poljska će od Njemačke tražiti dopuštenje za ponovni izvoz tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, ali i bez toga Varšava bi ih mogla poslati kao dio koalicije zemalja, rekao je u ponedjeljak poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Ako se tenkovi pošalju bez suglasnosti Berlina, potencijalna posljedica bi mogla biti to da Njemačka odbije isporučiti rezervne dijelove za njih, rekao je obrambeni analitičar Konrad Muzika.

Više pročitajte OVDJE.


Ruski veleposlanik: ‘Moguće isporuke tenkova Washingtona Ukrajini ‘očita provokacija‘‘

Moguće isporuke borbenih tenkova od strane Washingtona Ukrajini bit će "još jedna očigledna provokacija" protiv Rusije, izjavio je u srijedu Anatolij Antonov, ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama.

"Očito je da nam Washington namjerno pokušava nanijeti strateški poraz", rekao je Antonov u primjedbama objavljenim u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram veleposlanstva.

"Ako Sjedinjene Države odluče isporučiti tenkove, onda opravdavanje takvog koraka argumentima o ‘obrambenom oružju‘ definitivno neće uspjeti. To bi bila još jedna očigledna provokacija protiv Ruske Federacije."

Očekuje se da će Sjedinjene Države već u srijedu objaviti da će poslati teške tenkove u Ukrajinu.


Njemačka će odobriti slanje tenkova Leopard Ukrajini

Berlin je navodno podlegao golemom međunarodnom i domaćem pritisku i sprema se objaviti da će poslati tenkove njemačke proizvodnje u Ukrajinu za koje Kijev kaže da trebaju potisnuti ruske snage, kažu izvori iz vlade.

Prema izvješćima, Njemačka planira poslati jednu jedinicu borbenih tenkova Leopard 2A6 – koja se obično sastoji od 14 vozila – u suradnji s drugim partnerima, točnije skandinavskim zemljama koje posjeduju iste modele. Berlin je također rekao da će dati izvozne dozvole za zemlje kao što su Finska, Švedska i Poljska, a koje su kupile tenkove od Njemačke. Time će biti dopušteno slanje tih tenkova u Ukrajinu.


SAD će započeti proces slanja tenkova M1 Abrams u Ukrajinu

Čini se da su Sjedinjene Američke Države promijenile stajalište i da su spremne započeti proces slanja više desetaka tenkova M1 Abrams u Ukrajinu, reklo je dvoje dužnosnika. Ostvari li se, ta odluka SAD-a dolazi svega nekoliko dana nakon što se Washington protivio slanju Abramsa unatoč zahtjevima iz Kijeva i pritisku iz Berlina, koji se također suočavao s pozivima da pošalje tenkove njemačke proizvodnje Leopard.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:00