UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Biden potvrdio potez koji bi mogao promijeniti tijek rata, Ukrajinci obećali: ‘Nećemo gađati Rusiju‘

Ključne događaje 98. dana ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Ilustracija / Razaranja u Harkivu

 Genya Savilov/AFP

Ključni događaji:

- Uživo pratimo 98. dan ruske invazije na Ukrajinu

Gradonačelnik: 'Kontroliramo samo 20% teritorija Severodonjecka'

Peskov: 'Rusija ne ometa izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka'

- Ruske nuklearne snage održavaju vježbe sjeveroistočno od Moskve

- Biden: Ukrajini ćemo dati naprednije raketne sustave i streljivo

- Dosad je smrtno stradalo 243 djece, dok ih je 446 ozlijeđeno

image

Prizori iz okupiranog Mariupolja

Stringer/AFP


>>>>> NOVO 20:53 Mađarska je u srijedu na sastanku veleposlanika država članica pri EU-u ponovno blokirala šesti paket sankcija protiv Rusije, zatraživši da se s popisa sankcioniranih osoba skine čelnik ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, jedan od glavnih podržavatelja agresije na Ukrajinu.

Tim zahtjevom Mađarska je blokirala usvajanje šestog paketa sankcija koji uključuje embargo na uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima, nakon što je o tome postignut politički dogovor na razini šefova država ili vlada.

Da bi taj dogovor postao zakon trebali su ga odobriti veleposlanici ili ministri država članica.

Kako se doznaje iz diplomatskih izvora, u tijeku su konzultacije s Budimpeštom kako bi se uklonila blokada.

Sastanak Corepera (Odbor stalnih predstavnika) koji čine veleposlanici država članica, ponovno je zakazan za četvrtak popodne u Luxembourgu.

Patrijarh se smatra dugogodišnjim "saveznikom" ruskog predsjednika Vladimira Putina i postao je "jedan od glavnih podupiratelja ruske vojne agresije na Ukrajinu", kaže se u prijedlogu sankcija EU-a.

Mađarska je i ranije bila prepreka usvajanju šestog paketa sankcija jer je tražila izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte ili veliku financijsku kompenzaciju za svoj pristanak.


20:32 Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je najavio novi, 700 milijuna dolara vrijedan paket vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje mobilne raketne sustave s dometom do 80 kilometara.

„SAD će stajati uz svoje ukrajinske partnere i nastavljati pružati Ukrajini oružje i opremu da se obrani“, priopćio je Biden.

Biden je najavio plan slanja Ukrajini preciznih raketnih sustava HIMARS nakon što je dobio garancije od Kijeva da ih neće koristiti za ciljeve na ruskom teritoriju.

Biden je dodao taj uvjet kako bi spriječio eskalaciju rata u Ukrajini.

Ukrajina je tražila višecijevne raketne sustave (MLRS) poput M270 i M142 HIMARS, koje proizvodi Lockheed Martin, kako bi imala veći domet kojim može gađati ruske trupe i naoružanje.

Rakete koje je Bidenova vlada pristala poslati Kijevu imaju kraći domet od sovjetskih raketa koje Ukrajina trenutno ima na raspolaganju u ograničenim količinama.

„Ukrajinci su nam dali garancije da neće koristiti te sustave za ciljeve na ruskom teritoriju“, rekao je ranije u srijedu američki državni tajnik Antony Blinken, govoreći uz glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

Osim raketa novi paket pomoći uključuje streljivo, radare, dodatne Javelin protutenkovske rakete kao i protuoklopno naoružanje, rekli su dužnosnici.

Rusija smatra da SAD slanjem oružja Ukrajini dolijeva ulje na vatru. Jonathan Finer, zamjenik savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, rekao je kako je Biden upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina izravno i javno koje će biti posljedice invazije na Ukrajinu.

„Činimo upravo ono što smo rekli da ćemo činiti“, kazao je Finer.

„Rusija si je sama to napravila pokretanjem invazije sa svog teritorija na suverenu državu“.


17:25 Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u srijedu da je Ukrajina dala jamstva da neće koristiti dugometne sustave oružja koje je osigurao Washington protiv ciljeva na ruskom teritoriju.

Blinken je ovo izjavio nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Washingtonu, nakon što je od novinara upitan što bi se moglo učiniti kako bi se smanjili rizici od eskalacije budući da Sjedinjene Države Ukrajini pružaju sustave dugog dometa, piše usnews.com.


15:20 Ukrajinska zastupnica Kira Rudik, čelnica liberalne stranke Glas, upozorila je na glad u svijetu ako se ne poduzmu mjere s ciljem deblokade ukrajinskih luka i izvoza nekoliko milijuna tona žitarica.

- Prije rata, Ukrajina je bila među prve tri zemlje u proizvodnji žitarica: pšenice, suncokretovog ulja, rajčice i kukuruza, rekla je Rudik.

Izvoz koji bi mogao prehraniti ostatak svijeta zarobljen je u lukama u Ukrajini i 'nema načina da se izvuče', rekla je.

- Prijeti nam glad za 10 tjedana, osobito u zemljama na 'globalnom' jugu. Potreban nam je jedinstven pristup kako bismo deblokirali naše luke i pomogli da se izvuče žetva, rekla je u razgovoru s novinarima u škotskom parlamentu.


15:10 Ruske snage 'uništavaju' regije u istočnoj Ukrajini sa sigurne udaljenosti, izjavila je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u govoru u njemačkom parlamentu.

- Grad po grad, selo po selo, ruske strupe ih uništavaju sa sigurne distance. Najprije projektilima, a zatim ratnim zrakoplovima s topništvom. A onda, kada je sve sravnjeno, kreću tenkovi.


14:40 Ukrajinske snage kontroliraju samo 20% Severodonjecka, najvećeg grada kojega u regiji Lugansk koji je u rukama Kijeva, ustvrdio je gradonačelnik Oleksandr Strjuk.

Ipak, još uvijek postoji nada da ukrajinske snage mogu spriječiti Rusiju da preuzme punu kontrolu nad gradom, rekao je.

Ruske snage kontroliraju 60% teritorija grada, dok je ostatak 'nilija zemlja', rekao je za Reuters.


13:40 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na redovitoj je pressici optužio Zapad da je 'nezakonitim sankcijama' nametnutima Rusiji prouzročio potencijalno vrlo tešku prehrambenu krizu.

- Nalazimo se na rubu vrlo teške krize koja će prouzročiti nestašicu i poskupljenja hrane koje su povezane s uvođenjem nezakonitih sankcija Rusiji i djelovanjem ukrajinskih vlasti koje su minirale put do Crnog mora i iz luka ne isporučuju žito unatoč tomu što Rusija ni na koji način ne ometa put, rekao je.

Peskov je također upozorio da će sankcije EU-a na rusku naftu pogoditi globalno energetsko tržište, ali je rekao da bi Moskva mogla preusmjeriti izvoz kako bi ograničila vlastite gubitke.

Nije isključio susret između ruskog čelnika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, ali je naglasio da se ti razgovori moraju unaprijed pripremiti.

- Rad na mirovnom sporazumu s Ukrajinom je odavno zaustavljen i nije ponovno započeo, poručio je Peskov odgovarajući na pitanja novinara.

Optužio je Sjedinjene Države da namjerno dolijevaju ulje na vatru i rekao da ne vjeruje Kijevu da neće gađati ciljeve u Rusiji.

- Očito je da će se SAD boriti protiv Rusije do posljednjeg Ukrajinca, rekao je.


12:44 - Prema izvješćima, gorivo za koje se vjeruje da se djelomično proizvodi od ruske sirove nafte stiglo je do američke obale unatoč zabrani uvoza ruske nafte, plina i energije.

Trgovci pokušavaju izbjeći američke sankcije prikrivajući prikrivajući rusku naftu u miješanim rafiniranim proizvodima kao što su benzin, dizel i kemikalije, izvještava Wall Street Journal.

Tereti koji su prošli mjesec došli do New Yorka i New Jerseya dovezeni su kroz Sueski kanal i preko Atlantika iz indijskih rafinerija, koje su veliki kupci ruske nafte.

Jedan analitičar koji je pratio izvoz ruskog fosilnog goriva rekao je kako se ruska nafta rafinira u Indiji, a zatim se dio prodaje SAD-u.

Nafta se također prevozi Sredozemnim morem, uz obalu zapadne Afrike i Crnog mora, a zatim ide prema Kini, Indiji i zapadnoj Europi, piše Wall Street Journal.


12:01 - Američki predsjednik Joe Biden je kazao za New York Times da neće predložiti Kijevu da preda teritorij - vjerojatno misleći na Donbas - kako bi okončao rat.

'Neću vršiti pritisak na ukrajinsku vladu — privatno ili javno — da učini bilo kakve teritorijalne ustupke. To učiniti bilo bi pogrešno i protivno dobro utvrđenim načelima.'

Europski čelnici podijeljeni su oko toga kako komunicirati s predsjednikom Putinom. Francuska i Njemačka su primjerice održale 80-minutni telefonski razgovor s ruskim čelnikom što je izazvalo kritike iz istočnoeuropskih zemalja.

To je također dovelo do sumnji da neke zemlje nastoje da Ukrajina ustupi Rusiji teritorij, kažu analitičari.


11:45 - Bolnički liječnik u Hersonu rekao je da je vidio pacijente s opeklinama od glačala i cigareta, znakovima strujnog udara, tragovima davljenja, lomovima i teškim modricama.

'Mučili su ih ako nisu htjeli prijeći na rusku stranu, jer su bili na skupovima, jer su bili u teritorijalnoj obrani, zbog činjenice da se jedan od članova obitelji borio protiv separatista', rekao je liječnik za BBC.

Jedan čovjek, čiji su stavovi protiv ruske invazije bili javno poznati, rekao je da je bio toliko pretučen da se onesvijestio. Drugi, koji je radio kao novinar, rekao je da su mu slomljena četiri rebra.

'U Hersonu ljudi stalno nestaju', rekao je jedan bivši stanovnik, čiji su roditelji ostali zarobljeni u gradu.

image

Ruski vojnik patrolira ulicama Hersona

Olga Maltseva/Afp

11:18 - Ruski Gazprom u srijedu je potvrdio prekid isporuke plina danskoj kompaniji Orstedu i Shellovoj europskoj podružnici Shell Energy Europe, nakon što obje tvrtke nisu platile energent u rubljima.

'Do kraja radnog dana 31. svibnja, Gazprom Export nije primio uplatu za isporuku plina u travnju od Orsted Salg & Servicea u skladu s ruskim predsjedničkim dekretom br. 172 od 31. ožujka 2022.', navodi se u priopćenju. Europa za zalihe plina u travnju također nije stigao.

Rusija je već prekinula opskrbu plinom Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj i Nizozemskoj, državama koje su odbile platiti taj energent u skladu s uvjetima Moskve. Rusija zahtijeva otvaranje računa u rubljima u ruskim bankama.

Orsted je u ponedjeljak objavio da potez Gazproma neće odmah ugroziti danske zalihe plina.


11:01 - Rusija je izvijestila kako je završila testiranje svoje hipersonične krstareće rakete Cirkon i da će je rasporediti prije kraja godine na novu fregatu svoje Sjeverne flote.

Aleksander Moisejev, zapovjednik Sjeverne flote, rekao da će fregata Admiral Golovko postati prva koja će biti stalno naoružana Cirkonom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je Cirkon kao dio nove generacije sustava oružja bez premca, koji putuje devet puta većom brzinom od zvuka.


10:47 - Njemačka će Ukrajinu opskrbiti modernim protuzračnim raketama i radarskim sustavima, najavio je kancelar Olaf Scholz.

Scholz je rekao da je njegova vlada odlučila Kijevu osigurati sustav protuzračne obrane srednjeg dometa IRIS-T, koji je razvila Njemačka zajedno s drugim zemljama NATO-a.

Također je rekao da će Njemačka opskrbiti Ukrajinu radarskim sustavima za pomoć pri lociranju neprijateljskih napada.

'Kontinuirano isporučujemo od početka rata. Posljednje što je vlada odlučila je da ćemo isporučiti najmoderniji sustav protuzračne obrane koji Njemačka ima u obliku IRIS-T', rekao je Scholz zastupnicima u Bundestagu.


10:21- Papa Franjo pozvao je vlasti da ukinu blokadu izvoza pšenice iz Ukrajine, rekavši da se žito ne može koristiti kao 'ratno oružje'.

Govoreći na općoj audijenciji tisućama ljudi na Trgu Svetog Petra rekao da bi blokadu trebalo ukinuti jer milijuni ljudi ovise o pšenici iz Ukrajine, posebno u najsiromašnijim zemljama svijeta.


09:52 - Rusija je rekla da će odluka SAD-a da Ukrajini isporuči napredne raketne sustave i streljivo povećati rizik od izravnog sukoba između Moskve i NATO-a.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je za rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti da Moskva na paket američke vojne pomoći - koji će uključivati topnički raketni sustav visoke mobilnosti M142 (HIMARS) - 'izuzetno negativno gleda'.

Oružje, koje je Ukrajina dugo tražila, ima za cilj da joj pomogne da preciznije udari neprijateljske snage s veće udaljenosti.

Do sada su SAD odbijale opskrbiti dalekometno topništvo zbog straha da bi se moglo upotrijebiti protiv ciljeva u Rusiji.

No, američki predsjednik Biden je rekao da će smrtonosna pomoć ojačati pregovaračku poziciju Kijeva protiv Rusije i učiniti diplomatsko rješenje vjerojatnijim.

Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da njegova zemlja 'nema namjeru napadati Rusiju'.


09:35 - Ruska agencija RIA Novosti izvještava da je preko noći na zidovima američkog veleposlanstva u Moskvi projiciran video koji prikazuje djecu za koju se tvrdi da su ih ubile ukrajinske snage u Donbasu.

Na snimci se navodi da američka vojska 'snosi punu odgovornost za svu mrtvu djecu Donbasa'.

Aktivisti koji su organizirali akciju tempirali su je na Međunarodni dan djeteta. Sudionici performansa objasnili su kako su htjeli podsjetiti svjetsku zajednicu da Bijela kuća već dugi niz godina sponzorira ukrajinske vlasti.

Sinoć je i Gazpromova zgrada u Moskvi bila osvijetljena slovom 'Z' u znak podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu.


09:16 - Usredotočenost Rusije na istočnu Ukrajinu stvorila je ranjivost u drugim dijelovima zemlje koja se može iskoristiti, kaže analiza Instituta za proučavanje rata.

'Putin je odlučio koncentrirati sve snage i resurse koji se mogu skupiti u očajnički i krvavi pokušaj zauzimanja područja istočne Ukrajine što će mu dati uglavnom simbolične dobitke', ističe se.

'Ukrajinske protuofenzive u Hersonu ukazuju na to da ukrajinski zapovjednici prepoznaju ovu stvarnost i iskorištavaju ranjivost.'

Što se tiče Severodonjecka, Institut kaže da ruske snage sada kontroliraju do 70 posto istočnog grada, a njegove snage napreduju prema centru.


08:49 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Moskvu za 'ludilo' nakon što su ruske trupe pogodile kemijsku tvornicu u pokušaju da dovrše zauzimanje ključnog grada na istoku.

Ruske snage pogodile su spremnik vrlo toksične i izrazito korozivne dušične kiseline u Severodonjecku, što je potaknulo lokalnog guvernera da upozori ljude da ostanu u kući.

U svom noćnom obraćanju, Zelenski je rekao: 'S obzirom na prisutnost velike kemijske proizvodnje u Severodonjecku, tamošnji udari ruske vojske, uključujući slijepo zračno bombardiranje, potpuno su ludilo.'

Bitka za Severodonjeck posljednjih je dana postala intenzivna, s velikim žrtvama i na ukrajinskoj i na ruskoj strani.


08:26 - Britansko ministarstvo obrane objavilo je posljednju procjenu situacije na terenu u Ukrajini.

Ruske kopnene operacije i dalje su usko fokusirane unutar malog sektora Luganske oblasti. Tijekom 30.-31. svibnja, borbe su se intenzivirale na ulicama Severodonjecka, a ruske snage su se probile bliže centru grada.

Više od polovice grada vjerojatno je sada okupirano od strane ruskih snaga, uključujući čečenske borce. Izvan Donbasa, Rusija nastavlja izvoditi raketne napade dugog dometa na infrastrukturu diljem Ukrajine.


08:06 - Danska danas glasa na referendumu na kojem se postavlja pitanje želi li prekinuti svoje desetljećima dugo izuzimanje iz zajedničke obrambene politike Europske unije. Referendum je raspisan 6. ožujka nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Predviđanja analitičara o rezultatu su oprezna, s obzirom da se očekuje slab odaziv birača u zemlji koja je često govorila 'ne' daljnjoj integraciji u EU. Jedanaest od 14 danskih stranaka pozvalo je birače da kažu 'da', što predstavlja više od tri četvrtine mjesta u parlamentu.


07:54 - Ukrajinski parlament na svom službenom Telegramu objavio je jutros da je u ruskoj invaziji ubijeno ili ozlijeđeno 689 djece.

Službeno je 243 dječjih žrtava, dok je 446 djece ozlijeđeno.

Napominje se da te brojke nisu konačne, jer se još radi na pokušaju potvrđivanja smrti na okupiranim područjima i područjima s aktivnim borbama. Prava brojka je vjerojatno mnogo veća: u gradovima poput Severodonjeck gradonačelnik je rekao da je nemoguće pratiti civilne žrtve tijekom danonoćnog granatiranja.


07:35 - Ukrajinske snage u Mikolajivu pod stalnom su vatrom i očajnički tražeći jače oružje.

'Pobjeda sada ovisi o našim međunarodnim prijateljima', rekao je. 'Imamo dosta kalašnjikova i mitraljeza. Ako dobijemo dovoljno teškog naoružanja, Rusija neće moći ići dalje. Zapad može promijeniti ishod ovog rata', kazao je Roman Kostenko, ukrajinski zastupnik i zapovjednik specijalnih snaga.


06:09 - Vlasti samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DPR) očekuju da će predstavnici zemalja EU i Sjedinjenih Država sudjelovati u nadolazećem međunarodnom sudu protiv pripadnika ukrajinskih oružanih skupina osumnjičenih za počinjenje ratnih zločina. Elena Shishkina, predsjednica Odbora za kazneno i upravno zakonodavstvo Narodnog vijeća DPR-a, izjavila je u srijedu za TASS:

'Nadamo se da će prevladati pridržavanje pravnog područja, međunarodnih konvencija, a svaka zemlja, Europa i Sjedinjene Države, slat će svoje predstavnike u međunarodni sud.

Pozivi za sudjelovanje u Tribunalu poslani su u nekoliko europskih zemalja.

'Neki su već odgovorili. Nećemo čekati odgovore, jer oni u biti financiraju tu kriminalnu djelatnost', kazala je.

Shishkina je dodala kako vlasti Narodne Republike Donjeck (DPR) u okviru predstojećeg međunarodnog suda namjeravaju procesuirati čelnike Ukrajine nakon državnog udara 2014. - Oleksandra Turčinova, Petra Porošenka, kao i sadašnjeg predsjednika Vladimira Zelenskog.

'Ratni zločinac nije samo onaj koji ima oružje u rukama i koji povlači okidač. To je i general koji zapovijeda, to su ti predsjednici, a bilo ih je troje - Turčinov, Porošenko i Zelenski. Svojim potpisima poslali su naciste u Donbas da ubijaju civilno stanovništvo', rekla je.

Šiškina je također izrazio uvjerenje da će one strane strukture i njihovi čelnici koji su podržavali naciste u Ukrajini biti kažnjeni.

Ranije je šef DPR-a Denis Pušilin rekao da ukrajinskim nacionalistima treba suditi pred sudom, te nije isključio da će taj sud biti međunarodni.


05:55 - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski dao je intervju za TV kanal Newsmax pri čemu je kazao kako je situacija na istoku Ukrajine vrlo teška.

'Svaki dan gubimo između 60 i 100 poginulih vojnika i imamo oko 500 ranjenih u borbama', rekao je.

Prema Zelenskom, Ukrajinci u istočnom dijelu zemlje 'drže obrambeni perimetar', a u regiji Harkov 'protunapadaju i vrše pritisak'.

Zelenski je također rekao da Ukrajina ne namjerava ustupiti Rusiji svoje teritorije, ali se može razgovarati o poteškoćama u vezi s njima.

'Nismo spremni ustupiti niti jedan naš teritorij, jer to je naša neovisnost, naš suverenitet. Ali postoje određene poteškoće, detalji vezani uz neka područja. O tim poteškoćama se može razgovarati', rekao je.

Zelenski je dodao da se te poteškoće i izazovi moraju početi rješavati diplomatskim kanalima, 'inače ništa neće uspjeti'.


05:18 - U Ukrajini je od početka rata prijavljeno oko 15.000 potencijalnih ratnih zločina, a dnevno ih se prijavljuje 200 do 300, rekla je glavna tužiteljica Irina Venediktova novinarima u Haagu.

Identificirano je oko 600 osumnjičenika i započelo je 80 kaznenih progona. Na popisu osumnjičenih nalaze se 'vrhunski vojni, političari i propagandni agenti Rusije', dodala je.

Rusija je zanijekala da je ciljala civile kao i umiješanost u ratne zločine.


04:35 - Ruske nuklearne snage održavaju vježbe u pokrajini Ivanovo, sjeveroistočno od Moskve, objavila je u srijedu novinska agencija Interfax pozivajući se rusko Ministarstvo obrane.

Oko 1000 vojnika vježba u intenzivnim manevrima koristeći više od 100 vozila, uključujući lansere interkontinentalnih balističkih projektila Yars, navodi Ministarstvo.


02:33 - Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da će Sjedinjene Države dati Ukrajini naprednije raketne sustave i strjeljivo kako bi "preciznije gađali ključne ciljeve na bojnom polju".

U članku u New York Timesu u utorak, Biden je rekao: "Brzo smo krenuli u slanje Ukrajini znatne količine oružja i strjeljiva kako bi se mogla boriti na bojnom polju i biti u najjačoj mogućoj poziciji za pregovaračkim stolom."

Visoki dužnosnik Bidenove administracije izjavio je tijekom dana kako će Sjedinjene Države Ukrajini dati M142 visoko pokretni topnički raketni sustav (HIMARS), kako poboljšali sposobnosti Kijeva na bojnom polju dok se bori protiv ruskih osvajača.

"Te sustave Ukrajinci će koristiti za odbijanje ruskog napredovanja na ukrajinskom teritoriju, ali neće se koristiti na ciljevima na ruskom teritoriju", rekao je dužnosnik novinarima.

Ključne događaje 97. dana ratnih zbivanja u Ukrajini pratili smo OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:19