VELIKI RIZIK

Biden povlači očajnički potez nakon udarca koji mu je zadao kartel predvođen Rusijom: ‘To je jasan signal‘

Ako se dogovor provede, naftnoj kompaniji Chevron Corp. bit će ponovno dopušten rad u Venezueli

Joe Biden

 Saul Loeb/Afp

Bidenova administracija namjerava smanjiti sankcije autoritarnom režimu Venezuele kako bi otključala rezerve nafte i plina.

Prema pisanju Wall Street Journala, vlada venezuelanskog predsjednika Nicolása Madura će u zamjenu za ublažavanje sankcija nastaviti pregovore s oporbom u zemlji kako bi se pripremili uvjeti potrebni za održavanje slobodnih i poštenih predsjedničkih izbora 2024. Sjedinjene Države, venezuelanska vlada i neki venezuelanski oporbenjaci također su se dogovorili za oslobađanje stotine milijuna dolara u venezuelanskim državnim fondovima zamrznutim u američkim bankama kako bi se platili uvoz hrane, lijekova, opreme za popravak oštećene elektroničke mreže u zemlji te komunalni vodovodni sustav.

Američki dužnosnici rekli su da se o detaljima plana raspravlja jer sve ovisi o tome hoće li Madurovi suradnici nastaviti razgovore s oporbom u dobroj vjeri.

Povratak Chevrona

Ako se dogovor provede, naftnoj kompaniji Chevron Corp. i drugim internacionalnim kompanijama bit će ponovno dopušten rad u Venezueli, a kratkoročno će se omogućiti stavljanje nove nafte na tržište.

Venezuela je 1990-ih bila veliki proizvođač nafte i crpila više od 3,2 milijuna barela. Državna industrija propala je zbog korupcije i lošeg upravljanja. Proizvodnja je smanjena, a zapadne tvrtke su istjerane iz zemlje nakon što je Trumpova administracija uvela sankcije. Najstrože sankcije uvedene su 2019., kada su SAD i deseci njegovih saveznika proglasili oporbenog vođu Juana Guaidóa legitimnim predsjednikom Venezuele. Njegov pokret, međutim, nije uspio svrgnuti Madura.

Zaokret u zapadnoj politici poslao bi signal tržištu jer korak SAD-a dolazi u trenutku kada su se zemlje saveza zemalja proizvođača nafte, koji kontrolira više od polovice svjetske proizvodnje, OPEC+, dogovorile da će smanjiti proizvodnju kao odgovor na pad cijena. Prijedlog predvođen Rusijom i Saudijskom Arabijom razljutio je Bidenovu administraciju. Ponovno pokretanje crpilišta u Venezueli moglo bi biti odgovor SAD-u i europskim zemljama koje pokušavaju osigurati nove izvore energije u jeku rata u Ukrajini i sankcija uvedenih Rusiji.

Također, sporazum Venezuele i SAD-a, o kojem će se više znati krajem ovog mjeseca, signal je da je Washington voljan prekinuti pritisak protiv Madurove vlade.

Rizik ovakvog postupka leži u činjenici da bi plan mogao Maduru omogućiti zadržavanje autoritarne kontrole. Plan bi mogao biti nepopularan medu Madurovim tvrdolinijašima jer bi značio da se predsjednik okrenuo prema neoliberalizmu.

Glasnogovornik Chevrona Ray Fohr nije komentirao predloženi dogovor Wall Street Journalu, ali je rekao da tvrtka u Venezueli ima ‘‘ulaganja i veliku radnu snagu koja ovisi o njihovoj prisutnosti‘‘.

Zapreka u Caracasu

Bivši izvršni direktor tvrtke Ali Moshiri, koji je nadgledao širenje Chevrona u Latinskoj Americi, izjavio je kako procjenjuje da bi zemlja mogla dostići proizvodnju od 1,5 milijuna barela u dvije godine ako se sankcije ublaže. Među važnim projektima u Venezueli su plinsko polje Perla na moru, kojim upravljaju kompanije španjolski Repsol iz talijanski ENI.

Razgovori između dužnosnika SAD-a i Venezuele traju od ožujka, ali su dobili zamah u subotu nakon što je Venezuela oslobodila šest američkih državljana i jednog stalnog stanovnika SAD-a. U zamjenu, SAD je oslobodio nećake prve dame Venezuele Cilije Flores koji su bili osuđeni za trgovinu drogom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 18:30