OŠTAR NAPAD

Biden prozvao naftne divove, pozvao ih da smanje cijene goriva: ‘Oni su ratni profiteri!‘

Imaju goleme profite dok Amerikanci, umorni od inflacije, plaćaju velike račune za gorivo i energente, rekao je predsjednik SAD-a

Joe Biden

 Jim WATSON/AFP

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u ponedjeljak naftne i plinske tvrtke da iskoriste svoju rekordnu dobit kako bi smanjile troškove za Amerikance i povećale proizvodnju, zaprijetivši uvođenjem posebnih poreza na ekstraprofite tjedan dana uoči izbora za Kongres i Senat na sredini mandata.

U obraćanju u Bijeloj kući, Biden je kritizirao velike naftne kompanije koje imaju goleme profite dok Amerikanci, umorni od inflacije, plaćaju velike račune za gorivo i energente.

Naftna industrija "nije ispunila svoju obvezu ulaganja u Ameriku i podrške američkom narodu", rekao je. Ne ostvaruju samo "pošten povrat", dodao je Biden, već ostvaruju "toliko visoku dobit da je to teško povjerovati". "Njihovi su profiti dobit od rata", rekao je, aludirajući na sukob u Ukrajini.

"Mislim da je to nečuveno", izjavio je Biden. Kad bi tu zaradu prenijeli na potrošače, cijene benzina pale bi za oko 50 centi, rekao je.

"Ako to ne učine, platit će veći porez na svoj višak profita i suočiti se s drugim ograničenjima", kaže. Bijela kuća će raditi s Kongresom na razmatranju ovih i drugih opcija. “Vrijeme je da te tvrtke prestanu s ratnim profiterstvom”.

Predsjednik je to izjavio tjedan dana prije izbora na kojima će Amerikanci odlučivati hoće li njegovi demokrati zadržati kontrolu nad američkim Kongresom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 19:57